Android verkloot kwaliteit voor Instagram, iPhone iOs niet

android kwaliteit instagram

Eerder vertelde ik dat ik een Samsung Galaxy S10 plus had sinds een paar maanden omdat ik het gewoon een fijne telefoon vind. Vind ik nog steeds, maar ben er wel achtergekomen dat de Instagram app voor Android de kwaliteit van de foto’s verkloot. En ja verkloot, niet meer en niet minder. Ik dacht dat het aan mij lag maar het bewijs spreekt voor zich en daar wil ik graag over vertellen. Wie weet kan ik nog meer mensen hiervan overtuigen.

Foto: Shutterstock/sergey causelove

Android kwaliteit Instagram is ver te zoeken

Dus ik heb een goede telefoon, goede camera die rete scherpe foto’s maakt, want dat doet de Samsung Galaxy S10 plus. Een van de redenen waarom ik voor deze telefoon koos omdat social media tot mijn werk behoort en ik gewoon goede kwaliteit foto’s wil leveren. Ik maakte ook mooie foto’s voor Instagram zoals flatlays, maar ik merkte steeds dat het niet zo scherp was toen het geüpload was dan dat ik zag op mijn telefoonscherm. Alles heb ik geprobeerd van het bewerken van foto’s via Lightroom op mijn laptop, Photoshop, het aanpassen van de afmetingen, pixels, scherpte en niks leek te werken. Ik dacht dat ik gek werd en vroeg bloggers of andere mensen die wel scherpe foto’s konden plaatsen hoe zij dat deden. Eigenlijk kreeg ik op elk vraag het antwoord “ik heb een iPhone”. Als ik dat hoor ga ik dus direct bedenken hoe ik dit kan oplossen voor ik een dure iPhone aan ga schaffen.

Ik probeer het een en ander uit. Zo heb ik een iPhone 11 pro op ‘proef’ en ging wat dingen proberen.

Is het echt zo dat Android Instagram kwaliteit verkloot of is het fabel?

Om het te testen maakte ik een foto met mijn Samsung, uploadde die naar Microsoft OneDrive en opende deze op de iPhone 11 pro. Op die manier blijft de kwaliteit van de foto goed. Als je hem via mail verstuurd of via WhatsApp wordt de kwaliteit van de foto ook minder. Via OneDrive dus niet.

De foto welke ik uittestte bij het uploaden is een MAC lipstick uit de kerstcollectie van 2019. Deze heb ik van dichtbij gefotografeerd, bevat veel details als glitter en een motief van sterren. Perfect voorbeeld om Android kwaliteit voor Instagram te bekijken.

originele foto met de Samsung Galaxy S10 plus gemaakt zonder enige bewerking
android kwaliteit instagram
Foto gemaakt met Samsung Galaxy S10 Plus en geüpload via Instagram voor Android

Op zich een mooie foto maar je ziet niet de details zoals op de originele foto is gemaakt. Vind ik erg slecht, dus blijkt dat Android kwaliteit voor Instagram gewoon slecht is op het moment dat de foto geüpload wordt.

android kwaliteit instagram
Foto gemaakt met Samsung Galaxy S10 plus, op OneDrive gezet via Samsung en geüpload via iPhone 11 pro

Deze foto heb ik dus op hetzelfde moment gemaakt met mijn Samsung en via iPhone iOs geupload, via de Instagram app. Je ziet heel erg duidelijk dat je veel meer detail ziet en dus scherper is. Het is met dezelfde telefoon gemaakt, maar alleen de één met Android Instagram geupload en de ander via iPhone iOs.

Nu heb ik het zelf getest en ben ik over gegaan op een iPhone. Het is mijn werk en ik wil dat ik gewoon mooie foto’s online kan zetten en kan gebruiken.

Wist jij van dit probleem?

Lees ook:
Sponsor een pup van KNGF Geleidehonden en dit is waarom
Mijn iPhone 8 plus, hoe bevalt ‘ie?
Refurbished iPhone 6 is zóveel goedkoper!

8 Reacties

 1. P*ssyd*stroyer6709
  26 mei 2020 / 23:13

  Wat haat ik die iphone is beter discussies. Had laatst een dure huawei telefoon van 900 euro gehaald zitten mensen me nog steeds af te kraken met hun iphones van 200 euro
  Maar aangezien alle app aparte software hebben voor apple zou ik als volgende telefoon toch een apple moeten halen aangezien iedereen het heeft en apps zich aanpassen zodat je wel moet kopen en dingen zoals FaceTime terwijl je ook gwn whatsapp kan gebruiken maar goed we zullen eraan moeten wennen

 2. randydandyoo
  16 januari 2020 / 13:50

  Een beetje scheef om verschillende foto’s te gebruiken voor deze vergelijking..

  • Mariska
   Auteur
   18 januari 2020 / 09:58

   Het zijn dezelfde foto’s, de bovenste en de onderste. De tweede mag dan een andere foto zijn, maar je ziet zeker de scherpte van de foto en hoe het geupload is.

 3. 5 november 2019 / 08:47

  Dit heb ik ook wel gemerkt. Ik heb altijd Android gehad en ik snapte niet hoe het kon dat foto’s van anderen wel zo mooi bleven. Nu heb ik mijn antwoord, haha! Op zoek naar een iPhone, dan maar.
  Lees het laatste blogbericht van Marloes – Marlin Hotel in DublinMy Profile

 4. 3 november 2019 / 21:32

  Wat gek dat er z’n verschil in zit dan he. Ik gebruik altijd mijn iPhone dus weet niet anders. Maar fijn dat je dit deelt.

 5. 2 november 2019 / 10:54

  dat wist ik niet. echt bizar wat er een verschil in zit!

 6. Daniëlle
  2 november 2019 / 09:22

  Wat een verschil! Ik heb zelf ook een android telefoon en vind eigenlijk ook altijd dat mijn foto’s er een stuk minder mooi uitzien als ze geüpload zijn. Maar dacht eigenlijk dat het aan mij lag, maar schijnbaar niet dus!

 7. 1 november 2019 / 21:45

  Wow ik wist helemaal niet dat je telefoon dus van invloed is op het uploaden van een foto ? altijd goed om te weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.