Zó wordt de blogwereld veel leuker!

Zó wordt de blogwereld veel leuker!

Als je al een aantal jaren meedraait in de blogwereld, dan weet je dat het niet allemaal rozengeur is en dat er nog een hoop verbetert kan worden om het leuker te maken. Niet alleen leuker voor elkaar, maar ook zeker leuker voor jezelf. Het is ook weer niet zo dat het allemaal vreselijk is, bloggers vreselijk zijn en de lezers nog verschrikkelijker. Nee. Maar er zijn wel een aantal punten die meespelen waarom het soms niet zo leuk is in de wereld van de bloggers (en Youtubers). De dingen waar ik tegenaan loop ga ik nu vertellen in dit artikel. En natuurlijk hoop ik dat je mijn mening deelt 🙂

Foto: Shutterstock

Zó wordt de blogwereld veel leuker!

Gunfactor

Laat ik beginnen met het feit dat we elkaar als blogger iets moeten gunnen. Er gebeuren nog veel te veel dingen waardoor ik het idee krijg dat sommige elkaar het licht in de ogen niet eens gunnen en het is alleen maar ik, ik en ik. Dan heb je naar mijn idee de verkeerde insteek. Natuurlijk mag je jouw plek en blog bewaken, maar gun een ander ook wat. Je kunt bijvoorbeeld met enige regelmaat nieuwe artikelen retweeten van bloggers die je volgt of een winactie delen op jouw Facebookpagina. Tenminste ik doe dat weleens. Niet omdat ik een veer in m’n reet wil, maar gewoon omdat ik die bloggers het gun. Zo zag ik ook eens dat Serena ineens geen ads meer op haar blog had, dus had ik haar een bericht gestuurd of dat wel goed ging. Was een fout zo bleek. Zij verdient daar haar brood mee, dus als ik het zie meld ik het gewoon. Help elkaar!

Doe het niet anoniem

Op ieder platform zie je het wel gebeuren; mensen die lekker anoniem met een of andere schuilnaam andere mensen af gaan lopen zeiken. Waarom? Ik vraag me dat altijd af. Echt anoniem is het natuurlijk niet, want je kunt mensen echt zo achterhalen door middel van het IP adres bijvoorbeeld. Maar het ergste is dat mensen je anoniem gaan af lopen zeiken en vervolgens leuk doen in je gezicht. Of van die rot reacties achterlaten onder Youtube filmpjes. Waarom doe je dat? Om iemand onzeker te maken? De grond in te trappen? Ik denk dat het vaak ook jaloezie is of dat het mensen zijn die zelf gepest worden of gepest zijn en daarom iemand proberen terug te pakken. Helemaal niet eerlijk, maar het lijkt soms wel steeds erger te worden.

Vergelijk jezelf niet met een ander

Hier heb ik me zeker schuldig aan gemaakt. Mij en mijn blog vergelijken met andere bloggers. Dat je een blog ziet en die dezelfde tijd is begonnen als jij en al bulkt van het aantal volgers, pakketjes die ze opgestuurd krijgen en de evenementen waarvoor ze worden uitgenodigd. Dat je dan heel even denkt over het feit waarom jij dat niet hebt. Maar denk eens goed na. Zou je dat écht willen? Het zou gek zijn als ik jaloers zou worden op alle make-up producten die een blogger krijgt terwijl ik amper iets met make-up doe. Of dat ik uitgenodigd wordt voor een event waarbij ze over gezond eten en dat soort dingen gaan praten. Het past niet bij mij en mijn blog en waarschijnlijk krijg ik het daarom ook niet. Iedereen is uniek en ieder persoon en blog is anders. Niemand vindt hetzelfde leuk en daarom is de een sneller met groeien dan de ander. Als jij goed je best blijft doen en je lezers van leuke content voorziet, dan krijg je vanzelf een vaste groep volgers. En geloof me; een kleine vaste groep is veel leuker dan duizenden volgers waar je geen interactie mee hebt.

Ga niet in op bedrijven die zogenaamd geen budget hebben

En hier heb ik me zeker in het begin schuldig aan gemaakt. Ik vond het prachtig toen ik €25,00 kreeg voor mijn eerste betaalde artikel. Maar nu accepteer ik dat nooit meer. Nooit. Bedrijven kunnen zeggen dat ze geen budget hebben, maar ondertussen hoor je een radiospotje of zie je op tv ineens een reclamespotje voorbij komen. Het is heel makkelijk gezegd en ze proberen voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Ze vergeten even dat jij als blogger ook gewoon tijd maakt om een artikel te schrijven, zelf gaan ze ook niet voor dat bedrag aan het werk + ze hebben enorm lang reclame en zijn vindbaar op internet. Dikke doei voor die bedrijven! Het wordt echt leuker voor jezelf als je je eigen waarde in weet te schatten. Denk erover na. Wat vindt jij dat jij waard bent?

Ga niet zeuren en smeken bij bedrijven

En eigenlijk praat ik hier niet over, maar ik erger me er groen en geel aan soms. Ik zie het zo vaak gebeuren dat bloggers, de kleine en wat grotere, soms zo ontzettend lopen te slijmen en te smeken bij bedrijven dat je ziet dat het nep is. Dat je een bedrijf op Twitter een mention stuurt dat je het jammer vindt dat jij niet uitgenodigd bent voor event X of dat jij perspakketje van bedrijf X niet hebt ontvangen. Kap daarmee. Bedrijven benaderen jou als ze potentie en toegevoegde waarde zien of mail ze met een leuk voorstel die je zelf hebt bedacht. Je zult dan vanzelf antwoord krijgen. Maar zeuren, smeken en zielig doen vind ik zo raar om te zien. En vooral ook onbegrijpelijk.

Lees ook:
Zó maak je je blog foto’s veel mooier, 15 ideeën!
In het Engels bloggen? Eh, no way!
Zo onderhandel je met bedrijven mét super interessante links!
Wat heeft mijn blog als bedrijf mij gebracht?

Wat vindt jij het meest gekke in de blogwereld?

Volg:
Avatar for Mariska
Mariska

Leuk dat je het artikel hebt gelezen! Ik ben catmom van Snowy, Vriendje en Billy en bloggen is het leukste om te doen. Daarnaast ben ik tekstschrijver, content creator en virtual assistent.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook