Zó wordt de blogwereld veel leuker!

door Mariska

Als je al een aantal jaren meedraait in de blogwereld, dan weet je dat het niet allemaal rozengeur is en dat er nog een hoop verbetert kan worden om het leuker te maken. Niet alleen leuker voor elkaar, maar ook zeker leuker voor jezelf. Het is ook weer niet zo dat het allemaal vreselijk is, bloggers vreselijk zijn en de lezers nog verschrikkelijker. Nee. Maar er zijn wel een aantal punten die meespelen waarom het soms niet zo leuk is in de wereld van de bloggers (en Youtubers). De dingen waar ik tegenaan loop ga ik nu vertellen in dit artikel. En natuurlijk hoop ik dat je mijn mening deelt 🙂

Foto: Shutterstock

Zó wordt de blogwereld veel leuker!

Gunfactor

Laat ik beginnen met het feit dat we elkaar als blogger iets moeten gunnen. Er gebeuren nog veel te veel dingen waardoor ik het idee krijg dat sommige elkaar het licht in de ogen niet eens gunnen en het is alleen maar ik, ik en ik. Dan heb je naar mijn idee de verkeerde insteek. Natuurlijk mag je jouw plek en blog bewaken, maar gun een ander ook wat. Je kunt bijvoorbeeld met enige regelmaat nieuwe artikelen retweeten van bloggers die je volgt of een winactie delen op jouw Facebookpagina. Tenminste ik doe dat weleens. Niet omdat ik een veer in m’n reet wil, maar gewoon omdat ik die bloggers het gun. Zo zag ik ook eens dat Serena ineens geen ads meer op haar blog had, dus had ik haar een bericht gestuurd of dat wel goed ging. Was een fout zo bleek. Zij verdient daar haar brood mee, dus als ik het zie meld ik het gewoon. Help elkaar!

Doe het niet anoniem

Op ieder platform zie je het wel gebeuren; mensen die lekker anoniem met een of andere schuilnaam andere mensen af gaan lopen zeiken. Waarom? Ik vraag me dat altijd af. Echt anoniem is het natuurlijk niet, want je kunt mensen echt zo achterhalen door middel van het IP adres bijvoorbeeld. Maar het ergste is dat mensen je anoniem gaan af lopen zeiken en vervolgens leuk doen in je gezicht. Of van die rot reacties achterlaten onder Youtube filmpjes. Waarom doe je dat? Om iemand onzeker te maken? De grond in te trappen? Ik denk dat het vaak ook jaloezie is of dat het mensen zijn die zelf gepest worden of gepest zijn en daarom iemand proberen terug te pakken. Helemaal niet eerlijk, maar het lijkt soms wel steeds erger te worden.

Vergelijk jezelf niet met een ander

Hier heb ik me zeker schuldig aan gemaakt. Mij en mijn blog vergelijken met andere bloggers. Dat je een blog ziet en die dezelfde tijd is begonnen als jij en al bulkt van het aantal volgers, pakketjes die ze opgestuurd krijgen en de evenementen waarvoor ze worden uitgenodigd. Dat je dan heel even denkt over het feit waarom jij dat niet hebt. Maar denk eens goed na. Zou je dat écht willen? Het zou gek zijn als ik jaloers zou worden op alle make-up producten die een blogger krijgt terwijl ik amper iets met make-up doe. Of dat ik uitgenodigd wordt voor een event waarbij ze over gezond eten en dat soort dingen gaan praten. Het past niet bij mij en mijn blog en waarschijnlijk krijg ik het daarom ook niet. Iedereen is uniek en ieder persoon en blog is anders. Niemand vindt hetzelfde leuk en daarom is de een sneller met groeien dan de ander. Als jij goed je best blijft doen en je lezers van leuke content voorziet, dan krijg je vanzelf een vaste groep volgers. En geloof me; een kleine vaste groep is veel leuker dan duizenden volgers waar je geen interactie mee hebt.

Ga niet in op bedrijven die zogenaamd geen budget hebben

En hier heb ik me zeker in het begin schuldig aan gemaakt. Ik vond het prachtig toen ik €25,00 kreeg voor mijn eerste betaalde artikel. Maar nu accepteer ik dat nooit meer. Nooit. Bedrijven kunnen zeggen dat ze geen budget hebben, maar ondertussen hoor je een radiospotje of zie je op tv ineens een reclamespotje voorbij komen. Het is heel makkelijk gezegd en ze proberen voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Ze vergeten even dat jij als blogger ook gewoon tijd maakt om een artikel te schrijven, zelf gaan ze ook niet voor dat bedrag aan het werk + ze hebben enorm lang reclame en zijn vindbaar op internet. Dikke doei voor die bedrijven! Het wordt echt leuker voor jezelf als je je eigen waarde in weet te schatten. Denk erover na. Wat vindt jij dat jij waard bent?

Ga niet zeuren en smeken bij bedrijven

En eigenlijk praat ik hier niet over, maar ik erger me er groen en geel aan soms. Ik zie het zo vaak gebeuren dat bloggers, de kleine en wat grotere, soms zo ontzettend lopen te slijmen en te smeken bij bedrijven dat je ziet dat het nep is. Dat je een bedrijf op Twitter een mention stuurt dat je het jammer vindt dat jij niet uitgenodigd bent voor event X of dat jij perspakketje van bedrijf X niet hebt ontvangen. Kap daarmee. Bedrijven benaderen jou als ze potentie en toegevoegde waarde zien of mail ze met een leuk voorstel die je zelf hebt bedacht. Je zult dan vanzelf antwoord krijgen. Maar zeuren, smeken en zielig doen vind ik zo raar om te zien. En vooral ook onbegrijpelijk.

Lees ook:
Zó maak je je blog foto’s veel mooier, 15 ideeën!
In het Engels bloggen? Eh, no way!
Zo onderhandel je met bedrijven mét super interessante links!
Wat heeft mijn blog als bedrijf mij gebracht?

Wat vindt jij het meest gekke in de blogwereld?

Gerelateerde artikelen

15 reacties

Aneta 20 februari 2017 - 16:59

Goed geschreven en ik ben het zeker eens met de punten. Ook ik maak me wel eens schuldig aan vergelijken maar ik denk dat dit heel menselijk is. Ook een hele fijne tip die je geeft over elkaars berichten delen op je eigen tijdlijn. Waar ik me wel aan erger is dat bloggers in hun artikelen negatief over anderen praten. En dan heb ik het over grote bloggers die dit doen. Ben gelijk opgehouden met lezen en volgen van die personen.

Reageer
Marlies 20 februari 2017 - 09:21

Volledig akkoord met wat je schrijft! In België gebeurt het helaas ook meer en meer dat bloggers elkaar geen opdrachten gunnen of beledigend zijn tov anderen.
Ik werk bij een klein bedrijfje dat drie concepten heeft en ik heb al heel wat smekende mails gehad van bloggers. Ze weten natuurlijk niet dat die drie concepten bij hetzelfde bedrijf horen, dus vaak krijg ik 3 keer precies dezelfde mail. Tjah, dan weet je ook genoeg.

Reageer
Laura 20 februari 2017 - 07:57

Ik kan het niet meer met je eens zijn! Laat elkaar lekker bloggen, blij zijn met pakketjes en gun elkaar alles ? Ieders blog is uniek en iedereen werkt er op zijn manier hard aan!

Reageer
Aileen 19 februari 2017 - 23:33

Helemaal mee eens. Ik zeg: amen.

Reageer
Marsha 19 februari 2017 - 22:26

Goed geschreven! Ik ben het ook helemaal met je eens! Waarom andere mensen geen dingen gunnen. Ik vind dat echt een beetje zielig gedrag.

Reageer
Claire 19 februari 2017 - 20:55

Fijn artikel dat inderdaad laat zien dat het blogwereld niet altijde ven gezellig is. Vooral de gunfactor vind ik heel naar. Niet om mezelf een schouderklopje te geven maar ik verwijs regelmatig naar leuke artikelen of bloggers. En waarom ook niet?! Het is niet alsof je ineens al je volgers kwijt raakt. Nare comments heb ik gelukkig nog nooit gekregen, maar ik snap het nut daar ook niet van. Als je niets aardig hebt te zeggen, dan maar niks toch?

Reageer
Simone 19 februari 2017 - 20:47

Ik kan mij helemaal bij je aansluiten. Momenteel vind ik het echt storend hoeveel mensen (blogger) elkaar iets niet gunnen. Why? Echt why?
Daarnaast vind ik het echt belachelijk als iemand zwart wordt gemaakt onder zijn/haar artikel. Daar is nooit een goede reden voor en het is al helemaal niet nodig. Laat elkaar in hun waarde.

Reageer
Maxime 19 februari 2017 - 19:11

Echt herkenbaar! Dat eerste begrijp ik inderdaad ook nooit! Zijn die personen echt zo egoïstisch of is dat alleen maar in het bloggerswereldje zo. Sympathiek overkomen, doen ze daar alvast niet mee!
Leuk geschreven trouwens!

Reageer
Fleur 19 februari 2017 - 18:26

Helemaal gelijk! De blogwereld is helaas zoveel veranderd de laatste twee/drie jaar.. En het kan zoveel leuker door een paar kleine dingen anders te doen, waarom die kleine dingetjes niet anders doen maar wel heel veel moeite willen doen om iemand in een hoekje te duwen door een anonieme reactie? Want als je diegene tegen het lijf loopt in de winkel dan houd je toch ook je mond? Hopelijk wordt het snel weer een gezellige en leuke wereld! In ieder geval goed dat je hier aandacht aan besteed:).

Reageer
Malou | Blonde Blossom 19 februari 2017 - 17:16

Vooral dat gunnen, daar ben ik het helemaal mee eens. Zo irritant als mensen het je gewoon niet gunnen, we werken er toch allemaal hard voor?! Ik vind het superleuk als mensen mijn berichten delen en dat doe ik graag terug. Net alsof we niet naast elkaar kunnen bestaan! Bedrijven zonder budget vind ik echt vals, dan moet je me niet benaderen… Sowieso bedrijven soms, ze willen do-follow links en dat je niet vermeldt dat het betaald is. Belachelijk! Malou x

Reageer
Manon 19 februari 2017 - 16:37

Ik heb mij in het begin van het bloggen toch wel heel erg vaak vergelijkt met iemand anders , maar dat is nu niet meer het geval.

Reageer
Saskia 19 februari 2017 - 16:37

Dit zijn zeker dingen waarbij je het bloggen een stuk leuker maakt. En dat is lijkt me ook de insteek van het hele blog gebeuren 🙂

Reageer
Romy 19 februari 2017 - 14:22

Goede blog met punten waar ik me wel in kan vinden! Vergelijken met andere bloggers maak ik me weleens schuldig aan, maar ik merk dat het bloggen zoveel leuker wordt als je dat vergelijken achterwege laat. Uiteindelijk gaat het vooral om wat je zelf doet en bereikt en is het een stuk minder belangrijk wat iemand anders doet. Elkaar iets gunnen vind ik ook heel belangrijk. Ik deel nooit echt winacties van anderen, maar ik help weleens mensen die (net als ik) nog niet zo lang bloggen. Haatreacties heb ik gelukkig nog niet ontvangen en laat ik ook niet achter, ook niet anoniem 😉

Reageer
Annette 19 februari 2017 - 14:00

Die haar reacties snap ik ook (nog) steeds niet. Ik vind het zo onnodig. Als je een blog niet leuk vind skip je toch lekker en lees je een andere of kijk je een andere you-tuber. Kinderachtig gedrag dat nergens voor nodig is. Iemand doet zijn best op een artikel of filmpje dus zeik het niet af en als je denkt dat je het zelf beter kunt. Be my guest zou ik zeggen maar verlaag je niet tot pesterijen op het internet.

Reageer
Lonneke 19 februari 2017 - 12:32

Ik sta helemaal achter wat jij hier beschrijft. Gelukkig heb ik geen last van jaloezie en gun ik andere bloggers alles wat zij verdienen wel op een eerlijke manier. Ik heb wel namelijk gezien dat er een bloggers is die like’s koopt en volgers. Heel jammer want je houd jezelf voor de gek en ik geloof in karma, uiteindelijk val je door de mand. Ik vind ook als iemand tips of advies vraag je daar gerust antwoord op kan geven het is niet nodig om er omheen te draaien.

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.