Wat heeft mijn blog als bedrijf mij gebracht?

blog als bedrijf

Sinds februari 2015 is mijn blog mijn bedrijf. Het klinkt heel ‘groot’, maar ik ben geen miljoenenorganisatie en ook geen bedrijf die fulltime kan leven van de inkomsten. Toch is het mijn bedrijf en is het officieel. Het lijkt mij leuk om eens een artikel te schrijven over mijn blog als bedrijf en wat het mij tot nu toe heeft gebracht. De grootste reden waarom ik mijn blog bij de Kamer van Koophandel inschreef is omdat ik serieus genomen wilde worden en niet afgeschilderd wilde worden als ‘maar een bloggertje’. Nee, ik doe dit serieus en pak dit serieus aan.

Foto: Shutterstock

Betaalde samenwerkingen

Allereerst denk ik dat je je met je blog als bedrijf meer professioneel wegzet en daarom een serieus bedrijf eerder met je in zee gaat dan dat je geen bedrijf bent. Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat iedereen die blogt en geen bedrijf heeft niet serieus is. Ik denk dat bedrijven het een soort van vertrouwen geeft als jij een Kamer van Koophandel nummer hebt en officiële facturen maakt. Natuurlijk kun je je blog bij de Kamer van Koophandel uitschrijven en je activiteiten stoppen, maar dat gaat minder gemakkelijk dan gewoon je blog verwijderen en klaar. Het wekt op die manier toch meer vertrouwen naar bedrijven toe en op die manier gaan ze, denk ik, sneller met je in zee. Sommige bedrijven gaan alleen met bloggers in zee die een bedrijf hebben.

Geleerd van samenwerkingen

Ook heb ik veel geleerd van samenwerking. In de tijd heb ik me steeds ingelezen in bepaalde onderwerpen die van belang zijn met bloggen en daar heb ik van geleerd. Ik stel vragen aan andere bloggers, lees op internet over SEO, koop boeken over WordPress en als ik iets over een layout wil weten open ik een broncode. Er is nergens een kant-en-klaar antwoord op en je zult soms goed moeten zoeken. Van samenwerking heb ik dat ook geleerd met mijn blog als bedrijf. Ook communicatie met een bedrijf bijvoorbeeld, hoe je netjes mailt en ook vooral dat je niet altijd mee moet gaan in lage prijzen. Bepaal je tarief en laat je niet gek maken door de zin ‘maar we hebben geen budget’. Ga ook niet (vaak) onder je eigen tarief zitten. Op die manier laat je iemand denken dat jij jezelf te duur vindt en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Samenwerking met Shutterstock

Een van de mooie samenwerkingen die ik tot nu toe heb (en dat is niet perse omdat mijn blog een bedrijf is), is mijn samenwerking met Shutterstock. Natuurlijk hou ik ervan om m’n eigen foto’s te maken, maar soms krijg ik gewoonweg niet voor elkaar om mijn foto’s zo mooi te krijgen als op Shutterstock. Dat zijn prachtige foto’s en op dit moment heb ik een samenwerking dat ik de foto’s mag gebruiken zolang ik daar een creditlink naartoe zet. Hoe leuk is dat? Normaal moet je betalen voor de foto’s en dat hoef ik dus niet. Dus eigenlijk heb ik kosteloos toegang tot de beelden zolang ik maar een link terug geef. Ik ben daar echt super blij mee.

Postbusadres

Ook ben ik gaan nadenken over een postbusadres. Pakketjes en dergelijke zijn natuurlijk super leuk, maar ik wilde mijn buren er niet meer mee vermoeien + dat ik alweer een aantal keer ben verhuisd. Steeds het adres veranderen en dat soort dingen kost veel tijd. Wie moet je precies mailen? Wie hebben jouw adres? Met een postbusadres heb je één centrale plek en dat adres kun je dus gebruiken en communiceren naar PR bureaus en op je blog zetten. Het is logisch dat je niet met je volle woonadres wilt adverteren op je blog en sowieso niet op internet. Dat mensen ineens voor je deur kunnen staan bijvoorbeeld. Een postadres is dan wel echt een uitkomst. Het kost zo’n €200,00 per jaar maar wat mij betreft is dat het meer dan waard.

Alles bij elkaar gezien is het gewoon wat ‘verder’ dan alleen bloggen als hobby. Dat is natuurlijk logisch, want als je een bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel dan heb je de intentie om daar geld mee te verdienen. Niks mis mee! Het is natuurlijk net wat jij wilt en wat je wilt bereiken. Je kunt naast je blog als bedrijf ook nog andere gerelateerde werkzaamheden doen onder je bedrijfsnaam. Denk eraan dat je bijvoorbeeld freelance opdrachten gaat doen voor andere bedrijven die je dan een factuur stuurt.

lees ook:
Betaald worden voor een product review?
5 tips voor bloggers die bij de KvK staan ingeschreven
6 tips om stress te verminderen
Meer bezoekers op je blog, deel 2!

Een blog als bedrijf, zou jij dat willen? Of vind je dat risico te groot?

14 Reacties

 1. 19 december 2017 / 12:35

  Hehe, eindelijk iemand die het precies goed zegt! Ik vind het zo jammer dat mensen bloggen niet serieus nemen. Ik kan daar zo boos om worden. Bloggers zijn eigenlijk kei harde zaken vrouwen! (Of mannen)

 2. Elisabeth
  1 december 2017 / 09:40

  Wat een interessante blog om te lezen! Ik sta nog helemaal aan het begin van het bloggen, maar ben wel aan het oriënteren wat allemaal kan met bloggen. Vraag me af, op wel punt vind jij dat je kan gaan besluiten om van je blog een bedrijf te maken?
  Lees het laatste blogbericht van Elisabeth – Aankopen n.a.v. het Black Friday actie weekend.My Profile

 3. 29 november 2017 / 19:14

  Helaas is het weinig mensen gelukt om van hun blog te leven. Maar ik vind je tip om er toch een bedrijf van te maken een hele goede. Bedankt.

  • Mariska
   Auteur
   30 november 2017 / 10:59

   Natuurlijk, er fulltime van leven kan ik ook zeker weten niet, maar zou natuurlijk wel heel leuk zijn 🙂

 4. 29 november 2017 / 16:16

  Wat een interessant artikel. Ik vind het vooral tof om te lezen hoe je je door de tijd heen ontwikkeld.

 5. Yara
  29 november 2017 / 15:56

  Lijken me allemaal heel fijne dingen die je al bereikt hebt met je blog! Voor mij is het naast mijn studie nog altijd mijn hobby, maar een bedrijf uit mijn blog maken is al een hele tijd een grote droom voor mij.
  Liefs,
  Yara
  Lees het laatste blogbericht van Yara – Healthy eats #7 : Chocolade bananenbroodMy Profile

 6. 29 november 2017 / 12:59

  Van mijn blog een bedrijfje maken, lijkt mij super! Ik heb mezelf wel voorgenomen om eerst nog wat te groeien in het bloggen alvorens ik die stap maak.
  Lees het laatste blogbericht van Eline – De intrede van de Sint in BruggeMy Profile

 7. 29 november 2017 / 09:12

  Wat onwijs handig, zo’n samenwerking met shutterstock! Zijn inderdaad prachtige plaatjes altijd. Mijn eigen blog heb ik bewust nooit als bedrijf gezien eigenlijk, en dat wilde ik ook helemaal niet. Was namelijk te bang dat ik het – zodra ik er betaald voor zou krijgen – te snel als ‘verplichting’ zou zien. Nu is 95% van de artikelen op mijn website nog steeds compleet vanuit mezelf geschreven, met eens in de 3 maanden iets betaalds of iets dat ik gekregen heb. Andere reden waarom ik het nooit als bedrijf heb gezien is omdat ik merk dat ik nooit mijn volledige aandacht erop kan vestigen door een best zware studie. Vind het altijd knap als mensen met een baan of een voltijdstudie nog steeds 4 of 5 dagen in de week iets online kunnen krijgen!
  Liefs
  Lees het laatste blogbericht van Daphne – La vie de Daphne – De laatste loodjes, Black Friday & Velvet jurkjesMy Profile

 8. 28 november 2017 / 20:28

  Leuk om te lezen. Ik blog al een aantal jaar maar heb mijn blog nog niet als bedrijf ingeschreven. Voorlopig houd ik dit ook nog even zo! Het lijkt me wel tof, alleen die gedachten al, haha!

 9. 28 november 2017 / 19:10

  Interessant blogbericht. Ik zit er namelijk juist over na te denken! 🙂

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  • Mariska
   Auteur
   30 november 2017 / 10:58

   Als je denkt dat het goed voelt gewoon doen! 🙂

 10. 28 november 2017 / 12:59

  Dat lijkt mij ook echt te gek maar ik ben nog te klein. Heb mijn blog dan ook nog maar sinds juni/juli dit jaar dus mijn cijfers zijn nog niet toereikend genoeg om daar aan te beginnen.

  Misschien iets voor in de toekomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.