Zó maak je in 2018 een goede start met je blog

goede start met je blog

Zoals je weet schrijf ik heel vaak over blogtips en tutorials en ik vind het leuk om ervaringen te delen. Heel veel dingen heb ik zelf uit moeten zoeken en dat is helemaal niet erg. Op die manier bouw je ervaring op die je kunt delen. Precies wat ik doe :) Met Astrid van Sentinelli.nl ben ik trouwens bezig met een enorm leuk project ;) Goed, ik ga je een aantal tips geven om een goede start met je blog te maken in 2018!

Start met bloggen!

Het meest leuke om te doen is gewoon een blog te starten. Mocht je al een tijdje aan het twijfelen zijn om het te doen.. doe het gewoon! Hak die knoop door, kies een leuke domeinnaam, regel hosting en ga beginnen. Waarom is er een drempel? Mocht je bang zijn dat je niet weet hoe het moet, dan is je host hopelijk heel welwillend om je op weg te helpen en alles voor je te installeren. Tegenwoordig wordt het ook steeds makkelijk om WordPress zelf te installeren dus ik zie geen reden waarom je het niet zou doen. Mocht je denken dat niemand jouw blogartikelen interessant zou vinden, leg dat idee dan heel snel aan de kant. Als jij op die manier je creativiteit kwijt kunt moet je het gewoon doen. Zelf heb ik mijn domeinnaam en hosting bij Justhost.nl waar ik enorm blij mee ben.

Is je domeinnaam nog passend?

Ik kan me voorstellen dat je al heel lang dezelfde domeinnaam hebt en toe bent aan iets nieuws. Ben je bijvoorbeeld eerst een blog begonnen over beauty met de naam beauty erin, maar wil je een andere naam wat veel meer onderwerpen kan bevatten? Dat kan! Er zijn verschillende manier om je bestaande content gewoon mee te nemen en van de goede links te voorzien zodat je op een nieuwe naam kunt gaan bloggen. Alleen je naam veranderd eigenlijk op die manier dus je kunt dan een hele frisse start maken.

Verbeter je oude artikelen

Als je al heel lang blogt dan heb je natuurlijk heel veel artikelen geschreven en een goed archief opgebouwd. Het is helemaal niet gek om de artikelen per categorie na te lopen en kijken waar je ze kunt verbeteren. Verander je zins opbouw als je niet tevreden bent, kijkt of alle links nog goed werken en of het product bijvoorbeeld nog verkrijgbaar is. Als het product niet meer leverbaar is zoek dan naar een alternatief en link daar naartoe. Op die manier weet je lezer altijd waar hij of zij moet zijn voor het product of soortgelijke producten. Je kunt ook kijken of je je foto’s kunt verbeteren bijvoorbeeld. Allemaal kleine ideetjes om je artikelen weer nieuw leven in te blazen.

Zelf maak ik gebruik van affiliate links en dat is een leuke manier om geld te verdienen. Je kunt best je oude(re) artikelen nalopen om te kijken waar je affiliate links kunt toevoegen. Helemaal niet erg! Het kan namelijk zijn dat sommige bedrijven van de ene affiliate aanbieder naar de andere gaan waardoor de links niet meer kloppen. Als een bezoeker dan op de link klikt komen zij niet bij het product terecht maar krijgen zij een foutcode te zien. Zonde voor de lezer omdat hij niet kan vinden van wat hij zoekt, maar ook voor jou omdat je op die manier weer inkomsten misloopt.

Check je plugins

Plugins zijn vaak erg leuk en handig en in WordPress heb je super veel plugins die je kunt gebruiken. Ik schreef een artikel over alle plugins die ik gebruik. Soms is het handig om die lijst even door te lopen. Gebruik je alle plugins nog en doen ze allemaal nog wat je wilt? Het is heel makkelijk om heel veel plugins te hebben, maar let er op dat het je blog ook ontzettend traag kan maken. Hoewel veel plugins vaak heel licht zijn en dus niet zoveel doen zou ik toch even oppassen. JetPack is een goed voorbeeld. Heeft heel veel fijne functies, maar het kan je site erg traag maken. Je kunt dan het beste bekijken welke functies van JetPack je graag gebruikt en daar een alternatief voor zoeken.

Schrijf je inspiratie op

Een waar ik echt op moet gaan letten is mijn inspiratie opschrijven. Vaak heb ik een idee om over te schrijven en dan ben ik het op een gegeven moment weer vergeten. Maar dat kan ook komen omdat ik chaotisch ben ;) Zorg gewoon voor een goede app op je telefoon en een notitieboekje met pen in je tas. Dan weet je zeker dat je je ideeën kunt onthouden!

Lees ook:
Bullet journaling – zo doe je dat!
Persoonlijke artikelen: wat deel ik wel en wat niet + tips!
30 tips om blog inspiratie te krijgen
6 tips om een goede start te maken met je blog

Wat wil jij voor tips meegeven om een goede start te maken?

Geverifieerd door MonsterInsights