6 tips om een goede start te maken met je blog

shutterstock 565381147

Ik geef best wel veel blogtips en meestal zijn deze voor de bloggers die al bezig zijn. Kort of lang, maar dat je wel weet waar het over gaat. Het leek me leuk om eens een blogpost te maken met tips voor als je een blog wilt starten, dus van tevoren. Zelf deed ik in die tijd maar wat, maar ik heb in de loop der jaren best wel een beeld gekregen met wat nu wel handig is en wat niet zo handig is. Mocht je dus nog geen blog hebben, dan is het des te leuker om hem na dit artikel te starten :) Het is echt niet zo moeilijk als het lijkt, mocht je er tegenop zien.

Foto: Shutterstock

Ga op zoek naar hosting en juiste domeinnaam

Hier begint het natuurlijk allemaal mee! Hosting heb je nodig om jouw afbeeldingen en blog op te slaan en natuurlijk de domeinnaam zodat mensen je ook daadwerkelijk kunnen vinden. Persoonlijk zou ik kiezen voor iets wat algemeen is (zoals mijn domeinnaam) als je meerdere kanten op wilt. Je kunt natuurlijk altijd iets met lifestyle of beauty in de naam doen, maar zelf vind ik dat niet handig. Het is wel leuk, maar het beperkt je enigszins ook weer in je onderwerpen. Als jij beauty in de naam hebt, passen interieur artikelen misschien minder. Uiteraard helemaal je eigen keuze, dit is maar een tip! Als je echt over beauty gaat schrijven kun je dat natuurlijk best in je domeinnaam verwerken. Qua hosting kan ik mijn host JustHost aanraden!

Schrijf alvast een aantal artikelen

Dit heb ik in het verleden niet gedaan, maar het is altijd handig om alvast wat artikelen online te hebben staan. Op die manier kan Google jouw blog al indexeren en kunnen de nieuwe lezers alvast zien wat je hebt geschreven. Op die manier leren ze je ook een beetje kennen en dat is leuk! Een bepaald aantal maakt niet uit denk ik, maar een stuk of drie zou wel voldoende zijn. Nog beter is om ze in verschillende categorieën te verdelen!

Zorg dat alle hulpprogramma’s ingesteld zijn

Met hulpprogramma’s bedoel ik bijvoorbeeld Google Analytics en Google Webmaster Tools. Dat zijn beide hele handige tools en raad ze dan ook echt aan om te gebruiken. Als je Google Analytics instelt en klaarmaakt kan die direct de bezoekersaantallen tellen vanaf het allereerste begin. Op die manier heb je direct een goed beeld van jouw bezoekers. Google Webmaster tools is een heel handige tool waarin je nog meer kunt vinden. Zo kun je hier de zoekwoorden vinden, checken of alle links op je blog nog werken en wat er precies door Google is geïndexeerd. Je kunt het beste een account aanmaken en eens gaan rondkijken.

Maak social media profielen aan

Natuurlijk wil je ook je social media kanalen aanmaken met jouw domeinnaam! Logisch, want het is superhandig om je artikelen te delen met anderen en meer bezoekers te genereren. Ik schreef een artikel over 14 Facebookgroepen waarin je je artikelen kunt delen, maar ook op Twitter en Instagram werkt dit goed. Zelf zou ik dus direct de namen aanmaken die jouw domeinnaam bevatten. Dan is het allemaal helemaal van jou en kunnen mensen jou daarop herkennen.

Verdiep je in SEO

Je verdiepen in SEO is ook een tip die ik mee wil geven. Je hoeft niet een PRO te zijn voor je begint, nergens voor nodig. Wel raad ik aan om de juiste plugin daarvoor te downloaden (zoek op SEO in de plugin bibliotheek) en te bekijken. Dan krijg je een beetje een beeld wat SEO is en wat het doet. Ook leer je hoe je je artikelen beter maakt voor Google. Nu zijn er artikelen die je lang niet helemaal SEO proof kunt maken, maar dat is natuurlijk helemaal niet erg. Zelf word ik bijvoorbeeld enorm goed gevonden in Google op een bepaald artikel, terwijl die helemaal niet SEO proof is. Zo zie je maar.

En als je geld wilt gaan verdienen…

Mocht geld verdienen een doel van je zijn, dan zijn er natuurlijk ook handige dingen om te weten. Zo kun je je inschrijven bij affiliate programma’s als Daisycon en Zanox, je kunt je inschrijven bij blognetwerken (bijvoorbeeld Jumey en Blogbrains) en natuurlijk Google Adsense op je website zetten. Wil je alleen advertorials schrijven? Kies dan voor de blognetwerken. Wil je commissie verdienen over verkopen van producten? Check dan de affiliate netwerken. Google Adsense kun je in principe altijd wel plaatsen. Daarvan zijn enorm veel formaten waaruit je kunt kiezen!

Lees ook:
Mijn blog gadgets en apparatuur juni 2017
Wat ik gebruik voor mijn blog | februari 2016
6 tips om van je telefoonverslaving af te komen
2018, nieuwe start, nieuwe kansen, meer van mezelf laten zien

Wat zijn jouw aanvullende tips om een goed begin te maken met een blog?
Geverifieerd door MonsterInsights