6 tips om een goede start te maken met je blog

6 tips om een goede start te maken met je blog

Ik geef best wel veel blogtips en meestal zijn deze voor de bloggers die al bezig zijn. Kort of lang, maar dat je wel weet waar het over gaat. Het leek me leuk om eens een blogpost te maken met tips voor als je een blog wilt starten, dus van tevoren. Zelf deed ik in die tijd maar wat, maar ik heb in de loop der jaren best wel een beeld gekregen met wat nu wel handig is en wat niet zo handig is. Mocht je dus nog geen blog hebben, dan is het des te leuker om hem na dit artikel te starten ­čÖé Het is echt niet zo moeilijk als het lijkt, mocht je er tegenop zien.

Foto: Shutterstock

Ga op zoek naar hosting en juiste domeinnaam

Hier begint het natuurlijk allemaal mee! Hosting heb je nodig om jouw afbeeldingen en blog op te slaan en natuurlijk de domeinnaam zodat mensen je ook daadwerkelijk kunnen vinden. Persoonlijk zou ik kiezen voor iets wat algemeen is (zoals mijn domeinnaam) als je meerdere kanten op wilt. Je kunt natuurlijk altijd iets met lifestyle of beauty in de naam doen, maar zelf vind ik dat niet handig. Het is wel leuk, maar het beperkt je enigszins ook weer in je onderwerpen. Als jij beauty in de naam hebt, passen interieur artikelen misschien minder. Uiteraard helemaal je eigen keuze, dit is maar een tip! Als je echt over beauty gaat schrijven kun je dat natuurlijk best in je domeinnaam verwerken. Qua hosting kan ik mijn host JustHost aanraden!

Schrijf alvast een aantal artikelen

Dit heb ik in het verleden niet gedaan, maar het is altijd handig om alvast wat artikelen online te hebben staan. Op die manier kan Google jouw blog al indexeren en kunnen de nieuwe lezers alvast zien wat je hebt geschreven. Op die manier leren ze je ook een beetje kennen en dat is leuk! Een bepaald aantal maakt niet uit denk ik, maar een stuk of drie zou wel voldoende zijn. Nog beter is om ze in verschillende categorieën te verdelen!

Zorg dat alle hulpprogramma’s ingesteld zijn

Met hulpprogramma’s bedoel ik bijvoorbeeld Google Analytics en Google Webmaster Tools. Dat zijn beide hele handige tools en raad ze dan ook echt aan om te gebruiken. Als je Google Analytics instelt en klaarmaakt kan die direct de bezoekersaantallen tellen vanaf het allereerste begin. Op die manier heb je direct een goed beeld van jouw bezoekers. Google Webmaster tools is een heel handige tool waarin je nog meer kunt vinden. Zo kun je hier de zoekwoorden vinden, checken of alle links op je blog nog werken en wat er precies door Google is geïndexeerd. Je kunt het beste een account aanmaken en eens gaan rondkijken.

Maak social media profielen aan

Natuurlijk wil je ook je social media kanalen aanmaken met jouw domeinnaam! Logisch, want het is superhandig om je artikelen te delen met anderen en meer bezoekers te genereren. Ik schreef een artikel over 14 Facebookgroepen waarin je je artikelen kunt delen, maar ook op Twitter en Instagram werkt dit goed. Zelf zou ik dus direct de namen aanmaken die jouw domeinnaam bevatten. Dan is het allemaal helemaal van jou en kunnen mensen jou daarop herkennen.

Verdiep je in SEO

Je verdiepen in SEO is ook een tip die ik mee wil geven. Je hoeft niet een PRO te zijn voor je begint, nergens voor nodig. Wel raad ik aan om de juiste plugin daarvoor te downloaden (zoek op SEO in de plugin bibliotheek) en te bekijken. Dan krijg je een beetje een beeld wat SEO is en wat het doet. Ook leer je hoe je je artikelen beter maakt voor Google. Nu zijn er artikelen die je lang niet helemaal SEO proof kunt maken, maar dat is natuurlijk helemaal niet erg. Zelf word ik bijvoorbeeld enorm goed gevonden in Google op een bepaald artikel, terwijl die helemaal niet SEO proof is. Zo zie je maar.

En als je geld wilt gaan verdienen…

Mocht geld verdienen een doel van je zijn, dan zijn er natuurlijk ook handige dingen om te weten. Zo kun je je inschrijven bij affiliate programma’s als Daisycon en Zanox, je kunt je inschrijven bij blognetwerken (bijvoorbeeld Jumey en Blogbrains) en natuurlijk Google Adsense op je website zetten. Wil je alleen advertorials schrijven? Kies dan voor de blognetwerken. Wil je commissie verdienen over verkopen van producten? Check dan de affiliate netwerken. Google Adsense kun je in principe altijd wel plaatsen. Daarvan zijn enorm veel formaten waaruit je kunt kiezen!

Lees ook:
Mijn blog gadgets en apparatuur juni 2017
Wat ik gebruik voor mijn blog | februari 2016
6 tips om van je telefoonverslaving af te komen
2018, nieuwe start, nieuwe kansen, meer van mezelf laten zien

Wat zijn jouw aanvullende tips om een goed begin te maken met een blog?

13 Reacties

 1. 16 februari 2017 / 23:43

  Een heel handig artikel!
  Ik blog zelf al heel wat jaartjes, dus het komt mij allemaal bekend voor haha. Ik ben alleen wel nieuwsgierig naar de plugin google webmaster tools. Daarbij ga ik ook is een kijkje nemen bij de sites die je noemt voor om me in te schrijven bij een blognetwerk en affiliate programmaÔÇÖs!

  • Mariska
   Auteur
   17 februari 2017 / 09:39

   Dat is geen plugin, daar kun je je gewoon aanmelden ­čÖé Het heet nu trouwens Google Search Console! Aanrader!

 2. 16 februari 2017 / 15:06

  Hele goede tips, zeker voor beginners. Ik ben ooit via een bloggerforum begonnen en inmiddels twee eigen websites verder ­čÖé
  Lees het laatste blogbericht van Anja – Emigreren met kinderenMy Profile

 3. 16 februari 2017 / 12:25

  Goede tips inderdaad, vooral de naam van je website is belangrijk. Vooral als je er na een tijdje niet meer blij mee bent en dan bij wijze van overnieuw moet beginnen, zonde is dat.
  Lees het laatste blogbericht van Ricardo – Hotspot: Kattencaf├ę PoespasMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   16 februari 2017 / 17:27

   Je kunt uiteindelijk wel dingen een redirect geven zodat je alles houdt, maar is heel veel werk.

 4. 16 februari 2017 / 12:17

  Handige tips! SEO wil ik me ook graag nog een keer beter in verdiepen, vind ik erg interessant!

 5. Jante Hakvoort
  16 februari 2017 / 08:55

  Hallo,

  Ik ben nu aan het bloggen sinds augustus en ik heb ook veel aan deze tips!
  Ik ben zomaar begonnen met bloggen, als je wilt beginnen moet je namelijk toch een keer de stap gaan nemen. Alleen nu ik mijn blog verder wil ontwikkelen kom ik in 1 keer voor grote vraagtekens te staan.

  Ik ga in je ander blogtips ook maar eens lezen ­čśë

  Dank je wel
  Liefs Jante

  • Mariska
   Auteur
   16 februari 2017 / 17:26

   Ik hoop dat je aan de rest van de tips ook iets hebt! ­čÖé

 6. 15 februari 2017 / 22:19

  Goede tips! Ik denk dat de beginnende blogger hier zeker zijn/haar voordeel mee kan doen.

 7. 15 februari 2017 / 22:13

  Goeie tips heb je gegeven! Ik ben ook heel blij dat ik gelijk een domeinnaam heb genomen.

 8. 15 februari 2017 / 19:17

  Ik denk dat de eerste de meest belangrijke is. Goede host en een fijne naam. Zie om de haverklap mensen hun blognaam veranderen, iets om van te voren goed over na te denken. Nog steeds blij met de mijne, na al die jaren<3 Hulp programma's en SEO doe ik nu na al die jaren nog steeds niet aan:')

  • Mariska
   Auteur
   15 februari 2017 / 19:22

   Ieder z’n ding natuurlijk, maar als je de insteek zou hebben om geld te willen verdienen bijvoorbeeld zijn die dingen handig. En ben het zeker met je eens dat goede host en domeinnaam het allerbelangrijkste zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.