Volgers kopen, ben je nu trots op jezelf?! + ik beken..

volgers kopen

Al enige jaren loop ik mee in de Nederlandse blogscene en weet dus wel een beetje hoe en wat. In de Engelse en Amerikaanse blogscene heb ik me nooit zo gemengd eerlijk gezegd, ik hou namelijk gewoon van Nederlandse blogs. Engels begrijp ik wel, maar Nederlands vind ik gewoon leuker en makkelijker. Helemaal in het begin waren dingen zoals volgers kopen nog helemaal niet aan de orde, laat staan dat je bijvoorbeeld bij een mediabureau ging met je blog. Toch zit het me wel dwars, bloggers die maar volgers kopen, voor likes betalen en andere dingen doen om meer volgers te krijgen.

Foto: Shutterstock

Volgers kopen, waarom zou je?

Ik vraag me dus echt af waarom je volgers zou kopen. Het enige dat ik ik me kan bedenken is dat je het doet om een getal te laten zien op jouw social media kanalen waaruit dan moet blijken dat je een grote achterban hebt. Of dat je een grote blogger of vlogger bent. Je betaalt een paar tientjes en krijgt er honderden volgers bij op bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Waarom zou je dat doen? Dat geeft toch totaal geen voldoening? Ik weet zeker dat het veel meer voldoening geeft als je zelf je best hebt gedaan, leuke content maakt en daardoor volgers krijgt. Je hebt er dan namelijk zelf hard je best voor gedaan en niet een paar tientjes overgemaakt. En laten we eerlijk zijn; als je 20.000 Facebook likes hebt en er reageren precies 100 mensen. Of op Instagram heb je 20.000 volgers en je krijgt precies een paar honderd likes. Je valt snel door de mand en persoonlijk vind ik het gewoon nogal kansloos.

Bedrijven kijken naar getallen

Zo zie ik steeds vaker om me heen dat bloggers met bijvoorbeeld veel volgers op Instagram meer voor elkaar krijgen dan bloggers met een goed aantal maandelijkse bezoekers. Lekker makkelijk weer. Bij het bloggen moet je zelf je best doen, goede content maken, jezelf promoten en zorgen dat je bezoekers krijgt. Deel je artikelen bijvoorbeeld in Facebookgroepen of gebruik IFTTT. Bij een social media platform leg je wat geld neer en je krijgt zo, binnen een dag, honderden volgers extra. Bedrijven zien dat en gaan, naar mijn idee, dan sneller met je in zee. Dat is toch niet eerlijk? Je doet er geen fluit voor en toch krijg je dan de leuke samenwerkingen. Je kunt me dan ook niet vertellen dat je bijvoorbeeld Instagram gebruikt omdat je het zo leuk vindt. Nee, volgens mij doe je het dan juist voor de gratis spullen. Of heb ik het mis? Het zal gerust niet zo zijn dat ieder PR bureau of bedrijf naar getallen kijkt, maar het lijkt wel vaker zo te zijn en dat vind ik gewoon niet eerlijk. Als bedrijf zijnde zou ik kijken naar de kwaliteit van de content, hoe vaak er geupdate wordt en de Google Analytics opvragen. Niet je blind staren op social media volgers.

Oké ik beken..

En nu ga ik ook maar met mijn billen bloot. Ooit, in een ver verleden toen ik begon met bloggen (weet niet of het met deze blog was of die ervoor) heb ik me weleens laten overhalen om ook volgers te kopen. Bloglovin’ was toen echt nog een heel fijn en goed musthave platform. Je probeerde daar echt op te groeien. Goed, ik ging Googlen en kwam op een site uit waar ik Bloglovin’ volgers kon kopen. Ik geloof dat ik een tientje neerlegde voor zo’n 100 volgers. Ergens voelde het wel stoer, maar eigenlijk vooral heel erg dom om precies dezelfde reden die ik eerder beschreef. Zelf had ik er helemaal niks voor gedaan. En wat je wat het mooie was? Na een paar maanden gooide Bloglovin’ de schop door spam en fake volgers en was ik ze allemaal weer kwijt. KARMA.

Lees ook:
Gastbloggers, de voor- en nadelen
5 super tips voor je jouw bedrijf start
7x affiliate links, de belangrijkste dingen + extra tip!
Leuke blog planners van Etsy

Wat is jouw mening over volgers kopen?

28 Reacties

 1. 19 januari 2018 / 22:25

  ja, het is misschien dom om volgers te kopen (en als je mijn volgers-aantal ziet, heb je een duidelijk bewijs dat ik mij daar niet aan schuldig heb gemaakt), maar het is gewoon heel moeilijk als beginnende blogger. Zonder volgers is je blog gewoon moeilijk te vinden. Ik ben nog maar een paar dagen online en ik heb gemerkt dat als je mijn website wilt bekijken, je het hele adres moet hebben. Mijn eigen dochter kon hem bv niet vinden met alleen de naam. Dus ja, dan begrijp ik wel dat je je toevlucht neemt tot het kopen van volgers. Niet voor de volgers, maar voor de bereikbaarheid.

  • Mariska
   Auteur
   19 januari 2018 / 22:31

   Als ik nu op jouw sitenaam klik en de link, dan krijg ik een melding dat je blog niet bestaat en een error geeft. Kan dat?

   • 19 januari 2018 / 22:43

    typefout, dat is ook iets waar ik te laat aan gedacht heb. dubbele d en dubbele s is vragen om typefouten 🙂
    Lees het laatste blogbericht van karin izaks – LinzensoepMy Profile

 2. D
  31 augustus 2017 / 20:13

  Super tof artikel, denk dat mensen echt onderschatten hoe moeilijk het opbouwen van een userbase eigenlijk is op Instagram. Ik beheer zelf een aantal tiener-accounts en draai er niet omheen dat ik volgers heb gekocht. De reden is simpel, mensen volgen gewoon niet graag een account met ‘maar’ een paar honderd volgers. Best kwalijk eigenlijk maar goed feiten zijn feiten en dan koop ik liever tienduizend volgers zodat mijn account wel hard groeit dan dat ik er maanden voor moet werken :-/.

 3. 11 augustus 2017 / 20:19

  Mijn mening? Ik vind het belachelijk dat je geld zou uitgeven aan likes & followers. Het is inderdaad niet eerlijk tov andere bloggers. Zoals je zegt: ze krijgen meer samenwerkingen en betaalde blogposts aangeboden.
  Ik sta ingeschreven bij verschillende PR-bureaus, maar ze contacteren me nooit omdat ik in hun ogen te weinig volgers heb. Da’s heel demotiverend en het voelt aan alsof je een klets in je gezicht krijgt. Waarom zou je je blindstaren op een getal ipv op de inhoud van de blog zelf?
  Ik zie veel accounts (zowel Belgische als internationale) met 20K volgers en 1000 likes, maar de verhouding met comments klopt nooit. Ja, dan valt dat duidelijk op dat deze likes & volgers gekocht zijn he!
  Ik moet toegeven dat ik onlangs een dipje had vanwege al dit gedoe. Als “kleine blogger” maak je gewoon geen kans meer.. Enorm frustrerend is het.
  Ik vraag me af of ze zich er effectief beter door voelen? ? sowieso niet!

 4. 9 augustus 2017 / 20:40

  Ik schreef hier al eens een artikel over in 2015… Ik vind het bizar. En jammer ook dat sommige bedrijven alleen naar de cijfertjes kijken. Daar wil ik sowieso niet mee samenwerken, die insteek.

 5. 9 augustus 2017 / 17:01

  Jammer, inderdaad. Want al die duizenden nepvolgers zullen nooit op een link klikken en iets kopen, of überhaupt maar op je website komen, terwijl een veel kleiner aantal volgers dat écht interesse heeft in wat je doet veel meer kliks en bezoeken en aankopen kan opleveren. Ik zie gelukkig ook veel bedrijven die zich op andere dingen richten, die vooral goede content en een passend publiek belangrijk vinden – het hangt er denk ik ook net van af in welke niche je je beweegt. Wat ik ook nooit zo goed snap is dat veel bedrijven graag samenwerken met middelmatige bloggers die tig keer per dag matige artikelen online zetten waar vervolgens na 2 weken echt niemand meer interesse in heeft. Weinig ‘evergreen’, zeg maar. Maar goed, mogelijk is dat ook een nichedingetje.

 6. 9 augustus 2017 / 12:13

  Ik vind het voornamelijk irritant dat bureaus hier echt waarde aan hechten. Het wordt tijd dat ze hun ogen opendoen.

  Ik zie mijn blog langzaam groeien, en ik krijg er wel een beetje een kick van dat mijn blog iedere maand meer bezoekers trekt. En dat heb ik helemaal zelf gedaan. Nu nog een social media expert worden…
  Lees het laatste blogbericht van Annika – Nieuw in de schappen: NYC en Miss SportyMy Profile

 7. 9 augustus 2017 / 10:13

  Ik moet stiekem altijd een beetje lachen om die mensen met heel veel volgers die dan bijna geen likes of comments hebben. Hoe erg val je dan door de mand?

  Het wordt tijd dat bedrijven en pr bureau’s naar de commitment gaan kijken van mensen en niet alleen naar het getalletje wat bij volgers staat.

  Ik vind gewoon dat je het lekker op eigen kracht moet doen en dan maar wat langzamer maar dan weet je wel dat je het zelf hebt gedaan.

 8. 9 augustus 2017 / 09:46

  Ik snap je helemaal. Het is natuurlijk een manier om snel aan een hoog cijfer te komen en op te vallen maar ik snap ook niet wat daar aangenaam aan is? Ik las ook onlangs dat die mensen likes en comments ook betaalden om niet door de mand te vallen, maar hoeveel geld geef je er dan niet aan uit om het na een tijd toch allemaal te verliezen? Ieder zijn ding, persoonlijk steek ik liever wat moeite erin dan iets fake te hebben.

 9. Anita
  9 augustus 2017 / 01:09

  Ik snap je helemaal. Het kopen van volgers vind ik zelf erg triest. Het is juist tof als je het allemaal zelf hebt gedaan. Het punt met Instagram, en wat ik in jouw blog lees, is dat bloggers snel door de mand vallen op Instagram als ze weinig likes krijgen met betrekking tot hun volgers. Helaas heb ik dit zelf, zonder dat ik ooit volgers heb gekocht. Er zijn te veel nep accounts op Instagram die je gaan volgen als je eenmaal een aantal duizend volgers hebt. Hier kan je helaas niks aan doen of zelf iedereen gaan blokkeren. Ik vind het jammer dat bloggers dan gezien worden alsof ze hun volgers kopen. Natuurlijk zullen er een heleboel zijn die dit wel doen. Maar ik wil het toch duidelijk maken dat er bloggers zijn, zoals ik, die hun best doen ondanks de weinig likes die ze krijgen. Kijk ook maar eens naar de bloggers met meer dan honderdduizend volgers en maar duizend likes krijgen. De Instagram wereld klopt gewoon niet. Uiteindelijk is het aan het bedrijf of ze willen gaan voor een blogger met veel volgers en mindere content of bloggers met minder volgers maar betere kwaliteit. Natuurlijk kun je het ook gewoon beide hebben 🙂

 10. 8 augustus 2017 / 22:32

  Ik vind het ook soms verdrietig dat sommige mensen overgaan tot volgers of likes kopen, alleen maar om aan samenwerkingen te kopen. Er zijn zoveel mensen die met écht hard werken en al hun vrije tijd en passie steken in hun blog na jaren komen waar die mensen met een paar tientjes al in één dag komen. Zelf geloof ik dat dat soort mensen vanzelf wel door de mand vallen en dat je er vooral jezelf mee hebt. En de voldoening die ik uit mijn groeiende blog haal door daar zelf hard voor te werken, die missen de mensen die gewoon wat volgers kopen.
  Lees het laatste blogbericht van Romy – 5 tips om negatief denken tegen te gaanMy Profile

 11. Sandra
  8 augustus 2017 / 21:14

  Van de week verbaasde ik me er nog over op instagram. Een meisje van 16 had net 3 dagen haar insta account en zat al op 500 volgers? Terwijl er op de foto’s die ze had geplaatst maar 10 of 15 likes waren.. Pfft vind het zo zielig die had schijnbaar ook een boel volgers gekocht.. zo zielig..

 12. Andrea
  8 augustus 2017 / 21:05

  Likes of volgers zou ik nooit kopen. Ik blog omdat ik het leuk vind, en heb dan ook liever mensen die oprecht interesse in mij hebben dan 100 nep mensen die niet bestaan. En stapje voor stapje meer volgers krijgen geeft veel meer voldoening dan een paar tientjes uitgeven voor niks.

 13. Jill
  8 augustus 2017 / 18:57

  Helemaal met je eens! Onlangs kreeg ik als antwoord van een pr bureau dat ze mijn blog heel leuk vinden maar dat ik op Instagram te weinig volgers heb. Ik was hier even niet goed van omdat ik mijn blog nog steeds het belangrijkste vind en Instagram gewoon bijzaak is. Hier in België zijn er grote bloggers die likes en volgers kopen en ranselen. Ergens vind ik dat toch wat zielig maar misschien wel slim tegelijk want zij krijgen alleen maar lof en worden op de leukste events uitgenodigd.

 14. Nienke
  8 augustus 2017 / 18:13

  Oh wat vreselijk dit zeg. Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben nu al weken bezig om van 2800 volgers naar 3000 volgers te gaan. En eerlijk, ik vind het helemaal niet erg dat ik stapje voor stapje groei. Dit omdat het me niet gaat om alle volgers en likes. Tuurlijk is het tof om te zien dat de getalletjes stijgen, maar er geld voor neerleggen en gevolgd worden door accounts waar geen eens mensen achter zitten.. wat is daar het nut van in social media world? Ik snap dat zoo niet, als je instafamous wilt worden, prima. Maar ga er op z’n minst voor werken!

 15. 8 augustus 2017 / 16:03

  Ik vind het ook jammer dat mensen nep volgers kopen.
  Soms moet ik zeggen dat de verleiding natuurlijk wel groot is. Je doet zo je best maar volgers krijgen is soms lastig. Mensen geven je wat likes, maar volgen je vervolgens niet. Maar net wat je zegt. Waarom nep volgers kopen?
  Ik heb veel liever dat mensen mijn blog waarderen en echt lezen. Wel vind ik het jammer dat bedrijven zo naar de getallen kijken en niet naar hoe de persoon zelf is en wat voor kwaliteit foto’s diegene maakt en schrijft.

  liefs, Nathalie
  Lees het laatste blogbericht van Oui Nathalie – Vacation journal – part 1My Profile

 16. 8 augustus 2017 / 13:11

  Wat een goed en ook openhartig artikel. Het fenomeen kopen van volgers/likes op social media irriteert me al een tijdje mateloos dus ik ben heel blij dat je hierover schrijft! Met dit soort praktijken houd je je volgers, bedrijven met wie je samenwerkt en uiteraard jezelf voor de gek, maar het loont kennelijk omdat er interessante samenwerkingen door tot stand komen.

  Er zal hopelijk een tijd komen dat bedrijven hier doorheen prikken en zich niet blind staren op aantallen en dat valsspelers een keer door de mand vallen. Zelf zou ik geen volgers of likes kopen. Ik heb liever minder maar wel echte volgers die me volgen omdat ze dat leuk vinden en niet omdat ik ze gekocht heb.

 17. 8 augustus 2017 / 12:12

  Ik snap niet zo goed waarom mensen volgers kopen. Eigenlijk precies om dezelfde reden als die jij beschrijft. En tegenwoordig ben je zo ontmaskerd als je volgers koopt. Ik hoef niemand te volgen die op deze manier faam probeert te krijgen.
  Lees het laatste blogbericht van Natasja – Say hello to Mrs. Hufnagel – van SchijndelMy Profile

 18. Tineke
  8 augustus 2017 / 12:05

  Ik heb liever dat ik 10 fanatieke lezers heb dan 100 die mijn blog af en toe zouden lezen. Het nut van neppe volgers snap ik dus al helemaal niet.
  Liefs

 19. 8 augustus 2017 / 12:00

  Ik zit in een No Buy, dus ik mág niet…lol. Nee, ik zou dat niet doen. Hoe erg ik ook weleens baal van mijn insta volgers aantal. Maar ik ben al super trots op wat ik bereikt heb!

 20. 8 augustus 2017 / 10:46

  Ik doe het niet, ik hou van eerlijk zijn.
  En al roepen sommige heel hard dat ze het niet doen, poehee je zult maar door de mand vallen, dan ben je nog hypocriet ook!
  Jammer dat bedrijven dat niet zien. Maar goed, ik run mijn toko op mijn manier, doe het wellicht niet volgens de blogregels, maar wel met veel plezier!
  Lees het laatste blogbericht van Sonja – Stel zelf je oogschaduw palette samen | NYX CosmeticsMy Profile

 21. 8 augustus 2017 / 09:44

  Ik denk dat bedrijven daar ook wel doorheen prikken hoor (of zie ik het dan weer te zonnig in?) Het lijkt me dat ze zelf ook niet willen investeren in een account met weinig reacties of likes, of je nu veel of weinig volgers hebt. Doen ze dit wel dan zullen ze vanzelf merken dat de samenwerking niet veel zin heeft en komen ze er wel van terug. 🙂

 22. Donna
  8 augustus 2017 / 09:41

  Ik zou het nooit doen, puur ook omdat je er maar weinig aan hebt. De interactie met je volgers is eigenlijk 0 omdat al je volgers niet echt bestaan. Vroeg of laat val je door de mand, helemaal als alle nepvolgers opeens verwijderd worden.

 23. Joyce - LemonyLifeNL
  8 augustus 2017 / 09:40

  Ik zou ook echt nooit volgers kopen alhoewel ik me wel kan indenken waarom mensen het doen. Tegenwoordig wordt er steeds meer naar de getalletjes gekeken, via bureaus heb je minimaal zoveel volgers nodig wil je interessant zijn voor een opdrachtgever. En tja, heb je die getalletjes niet sleep je dus niks binnen.. Mensen die graag geld willen verdienen zie ik het zo doen.

  Ik vind het zo ontzettend jammer. Op deze manier ben je toch niet met authentiek? Het is niet reëel, je bent niet eerlijk tegenover je volgers én tegenover bedrijven en ik zou dat persoonlijk niet over mijn hart kunnen verkrijgen. Ik blog inderdaad om mezelf te verbeteren en wil dat mensen me volgen omdat ze dat leuk vinden. Dan maar wat minder cijfertjes maar in ieder geval wel volgers die ook daadwerkelijk wat van me willen zien!

 24. Hennie
  8 augustus 2017 / 08:51

  Volgers kopen, aantallen vervalsen, ik snap ook de toegevoegde waarde niet. De enige die je voor de gek houdt, dat ben jezelf en zouden mensen nu echt met voldoening aan hun site werken wetende dat alles is gegrondvest op valse informatie? Lijkt me drie keer niks. Gewoon lekker bloggen op eigen verdiend houtje.
  Lees het laatste blogbericht van Hennie – INGLOT Shoplog | Want ik had nog geen oogschaduwMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.