Volgers kopen, ben je nu trots op jezelf?! + ik beken..

volgers kopen

Al enige jaren loop ik mee in de Nederlandse blogscene en weet dus wel een beetje hoe en wat. In de Engelse en Amerikaanse blogscene heb ik me nooit zo gemengd eerlijk gezegd, ik hou namelijk gewoon van Nederlandse blogs. Engels begrijp ik wel, maar Nederlands vind ik gewoon leuker en makkelijker. Helemaal in het begin waren dingen zoals volgers kopen nog helemaal niet aan de orde, laat staan dat je bijvoorbeeld bij een mediabureau ging met je blog. Toch zit het me wel dwars, bloggers die maar volgers kopen, voor likes betalen en andere dingen doen om meer volgers te krijgen.

Foto: Shutterstock

Volgers kopen, waarom zou je?

Ik vraag me dus echt af waarom je volgers zou kopen. Het enige dat ik ik me kan bedenken is dat je het doet om een getal te laten zien op jouw social media kanalen waaruit dan moet blijken dat je een grote achterban hebt. Of dat je een grote blogger of vlogger bent. Je betaalt een paar tientjes en krijgt er honderden volgers bij op bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Waarom zou je dat doen? Dat geeft toch totaal geen voldoening? Ik weet zeker dat het veel meer voldoening geeft als je zelf je best hebt gedaan, leuke content maakt en daardoor volgers krijgt. Je hebt er dan namelijk zelf hard je best voor gedaan en niet een paar tientjes overgemaakt. En laten we eerlijk zijn; als je 20.000 Facebook likes hebt en er reageren precies 100 mensen. Of op Instagram heb je 20.000 volgers en je krijgt precies een paar honderd likes. Je valt snel door de mand en persoonlijk vind ik het gewoon nogal kansloos.

Bedrijven kijken naar getallen

Zo zie ik steeds vaker om me heen dat bloggers met bijvoorbeeld veel volgers op Instagram meer voor elkaar krijgen dan bloggers met een goed aantal maandelijkse bezoekers. Lekker makkelijk weer. Bij het bloggen moet je zelf je best doen, goede content maken, jezelf promoten en zorgen dat je bezoekers krijgt. Deel je artikelen bijvoorbeeld in Facebookgroepen of gebruik IFTTT. Bij een social media platform leg je wat geld neer en je krijgt zo, binnen een dag, honderden volgers extra. Bedrijven zien dat en gaan, naar mijn idee, dan sneller met je in zee. Dat is toch niet eerlijk? Je doet er geen fluit voor en toch krijg je dan de leuke samenwerkingen. Je kunt me dan ook niet vertellen dat je bijvoorbeeld Instagram gebruikt omdat je het zo leuk vindt. Nee, volgens mij doe je het dan juist voor de gratis spullen. Of heb ik het mis? Het zal gerust niet zo zijn dat ieder PR bureau of bedrijf naar getallen kijkt, maar het lijkt wel vaker zo te zijn en dat vind ik gewoon niet eerlijk. Als bedrijf zijnde zou ik kijken naar de kwaliteit van de content, hoe vaak er geupdate wordt en de Google Analytics opvragen. Niet je blind staren op social media volgers.

Oké ik beken..

En nu ga ik ook maar met mijn billen bloot. Ooit, in een ver verleden toen ik begon met bloggen (weet niet of het met deze blog was of die ervoor) heb ik me weleens laten overhalen om ook volgers te kopen. Bloglovin’ was toen echt nog een heel fijn en goed musthave platform. Je probeerde daar echt op te groeien. Goed, ik ging Googlen en kwam op een site uit waar ik Bloglovin’ volgers kon kopen. Ik geloof dat ik een tientje neerlegde voor zo’n 100 volgers. Ergens voelde het wel stoer, maar eigenlijk vooral heel erg dom om precies dezelfde reden die ik eerder beschreef. Zelf had ik er helemaal niks voor gedaan. En wat je wat het mooie was? Na een paar maanden gooide Bloglovin’ de schop door spam en fake volgers en was ik ze allemaal weer kwijt. KARMA.

Lees ook:
Gastbloggers, de voor- en nadelen
5 super tips voor je jouw bedrijf start
7x affiliate links, de belangrijkste dingen + extra tip!
Leuke blog planners van Etsy

Wat is jouw mening over volgers kopen?

Geverifieerd door MonsterInsights