Achter de (technische) schermen van mijn blog en veranderingen

eigen server

Zelf vind ik het super interessant om bij andere bloggers te lezen over wat voor apparatuur ze gebruiken, welke host, welke domeinnamen ze hebben en ga zo maar door. Ik lees er ook veel over op internet en er zijn de laatste tijd op mijn blog ook wel wat veranderingen doorgevoerd. Waarschijnlijk hebben jullie daar helemaal niets van gemerkt, gelukkig! Een is een best grote stap (eigen server) en er zijn wat kleinere stapjes die het allemaal wat aangenamer moeten gaan maken. Ik heb wel eens verteld wat ik allemaal gebruik voor mijn blog, maar nu ga ik eens wat vertellen over de technische dingen achter mijn blog en waar ik me ook heel erg graag mee bezig hou.

Foto: Shutterstock

De domeinnamen die ik bezit

Ja, ik heb meerdere domeinnamen. Je bent natuurlijk op mijn blog met de domeinnaam doormariska.nl, maar dat is zeker niet het enige domein dat ik op mijn naam heb staan. Zo heb ik natuurlijk een blog samen met mijn zusje, waar ik op dit moment meer afstand van heb gedaan en mijn zusje waarschijnlijk alleen op verder gaat. Ik red het gewoonweg niet met mijn andere werkzaamheden op deze blog en mijn betaalde baan. Daarnaast heb ik mariskagroot.nl die door linkt naar doormariska.nl en heb ik gisteravond (dus woensdagavond) nog een domeinnaam aangeschaft. Ik aasde op mariska.nl, maar degene die deze bezit wil hem niet verkopen helaas. Op de website van mijn host tikte ik ‘Mariska’ in en ging kijken welke domeinnamen wel beschikbaar waren met alleen mijn voornaam. Dit is mariska.blog geworden :) Er zal geen echte blog op komen waarschijnlijk, maar leuk om te hebben en weer door te linken naar deze blog. Krijg net een mailtje dat deze domeinnaam bezet is :( Ik ga nog even verder kijken. Na nog goed nadenken en speuren is het mariska.online geworden die erbij komt. Ook leuk!

Naar een hele eigen server verhuisd

Al meerdere keren hikte ik er tegenaan dat mijn schijfruimte bij mijn host volraakte. Ik probeerde wel alle foto’s op zo’n manier op te slaan dat het zo min mogelijk ruimte in gebruik nam, maar naar jaren bloggen verzamel je toch een heleboel foto’s en plaatjes bij je artikelen. Ik stelde mijn host wat vragen wat nu opties waren en kwam uit bij een geheel eigen server! Zo spannend én het kost ook wel wat, maar vind het zo’n leuke stap. Allebei mijn sites op een eigen server zonder afhankelijk te zijn van anderen en heel veel ruimte voor foto’s en andere bestanden. Het is extra leuk als je dit weer kunt financieren met de inkomsten van je blog. Zoals mijn host al zei; het is net of je op jezelf gaat wonen :) Ik ben er trots op! Als het goed is merken jullie wel dat mijn blog sneller is!

Uitzoeken welke banners het beste werken

Ik schreef al vaker over geld verdienen met je blog, zelf ben ik dit nog steeds aan het uitvogelen wat voor mij het beste werkt. Zo heb ik Google advertenties, advertenties via een bureau én maak ik gebruik van JustPremium. JustPremium gaat automatisch, maar de ads van Google en van het bureau proberen ik op de juiste plekken te plaatsen waardoor de beste inkomsten er zijn, maar ik wil ook geen reclamebord als blog. Het is nog even aftasten. Mochten jullie iets vervelend vinden, laat het me weten!

Welke plugins werken het beste?

Ook ben ik altijd wel op zoek naar goede plugins. Plugins die mij het makkelijker maken (bijvoorbeeld Jetpack voor het automatisch delen van artikelen), die mijn site sneller maken en die hele handige functionaliteiten hebben. Ik vraag veel en krijg veel tips en probeer dan een bepaalde plugin uit om te kijken of het iets toevoegt en iets voor mij is. Op dit moment ben ik best tevreden. Zal er binnenkort weer even een update artikel overschrijven om te zeggen welke ik gebruik.

SSL certificaat geïnstalleerd

Je ziet het wel vaker; als je op een website komt dat er links in de adresbalk een slotje staat en het woord ‘veilig’. Dat betekent dat gegevens versleuteld zijn die verzonden worden. Dit heb je wel nodig bij bijvoorbeeld webshops voor onze financiële gegevens, maar ook voor een blog? In principe worden er natuurlijk geen hele belangrijke gegevens verzonden bij een reactie. Wel heb ik er voor gekozen om dit gratis certificaat te installeren die mijn host aanbiedt. Het is gratis, dus waarom niet? Daarbij kent Google er nog een heel klein beetje percentage voordeel aan voor in de zoekresultaten. Hoeveel dit is weet ik niet precies, maar het zal niet veel zijn. Maar alle beetjes helpen natuurlijk :)

Lees ook:
World Letter Writing Day – groot pakket van Viking
Deel jouw beauty + lifestyle artikelen op Pinterest (ik nodig je uit!)
3 beste plekken voor Google Ads, ik geef je ze!
Van die discussies over bloggen die altijd blijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *