Ruilen van woning – de voordelen en nadelen

ruilen van woning

Sinds een aantal weken heb ik me dus verdiepen in woningruil, dus het letterlijk ruilen van woning. Normaal worden veel woningen verhuurd aan de hand van een lijst. Degene met de langste inschrijftijd maakt de meeste kans. Kort gezegd, want er zijn natuurlijk altijd urgentiegevallen die voorrang krijgen. De voor- en nadelen van het ruilen van woning vond ik wel leuk voor een artikel. Ik had er namelijk nooit aan gedacht om het op deze manier te doen. Het is geschreven uit eigen ervaring :)

Van woning ruilen – de voordelen en nadelen

Ergens heb ik het idee dat het ruilen van woning nog niet heel erg bekend is? Tenminste ik heb er (in mijn omgeving) nog niet echt van gehoord. Ik werd getipt door een kennis en ben me daar eens in gaan verdiepen om te kijken wat er allemaal mogelijk is.

De voordelen van woningruil

De voordelen die ik tot nu toe kan bedenken en heb ervaren zijn:

  • Je kunt snel een andere woning hebben
  • Afspraken met de huurder wat je overneemt en wat eruit moet
  • Geen lange wachttijden voor een sociale huurwoning
  • Als je mazzel hebt is het instapklaar omdat er iemand heeft gewoond en het goed heeft bijgehouden
  • Je kunt sneller in een ander deel van het land gaan wonen zonder daar ingeschreven te hoeven staan

De nadelen van woningruil

De nadelen die ik tot nu toe kan bedenken en heb ervaren zijn:

  • Je bent afhankelijk van de ruilkandidaat met het aanleveren van gegevens
  • Degene met wie je ruilt moet wel aan de inkomenseis voldoen van de andere woningen (jijzelf ook)
  • De huur wordt vaak aangepast (dus kan ook hoger uitvallen, dan de huidige huurder betaalt)
  • Ivm Corona wordt er bij sommige wooncoöperaties nu geen woningruil gedaan en moet je langer wachten
  • Als je elkaars woning gaat bezichtigen en het ligt 2 uur rijden (iets korter of langer) uit elkaar, kost veel tijd en geld

Ik vond een artikel op het AD over woningruil wat ook een goed beeld geeft. Zelf ben ik ermee bezig as we speak en is het wachten op akkoord en als er akkoord is, wanneer er dus verhuisd kan worden en alles geregeld kan worden. Voor iemand die net als ik geen geduld heeft is dat lastig :)

En met je baan?

Aangezien ik van Edam naar het oosten van het land ga verhuizen moet ik ook een andere baan zoeken. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Je moet toch solliciteren en een sollicitatieperiode kan heel erg lang duren. Er worden vaak gesprekken gevoerd, afwijzingen etc. Dus je moet echt aanvoelen wanneer je ergens anders aan de slag kunt gaan en je akkoord krijgt voor een woningruil.

Je wilt niet ergens aangenomen zijn en vervolgens af moeten zeggen omdat de woningruil niet doorgaat. Maar je wilt ook niet dat je woningruil wordt goedgekeurd en je geen baan hebt. Tenzij je natuurlijk een goede buffer hebt waardoor je rustig aan kunt kijken naar een baan.

Ik hoop dat ik door middel van deze blogpost mijn ervaring goed kan delen (tot nu toe!), want als het doorgaat dan komen er vast nog meer artikelen, haha.

Heb jij weleens nagedacht over woningruil?

Lees ook:
Mijn hele kleine badkamer
Mijn interieur veranderen en raamdecoratie uitkiezen
Mijn week in foto’s #33: Caravan schoonmaken en Kenzo Jungle

Geverifieerd door MonsterInsights