fbpx

Lekkere recepten: Hasselback aardappels

I love aardappels! Je kunt er ongelooflijk veel mee doen, poffen, koken, bakken, frituren, smashen, pureren en nog veel meer. Vandaag op het menu: Hasselback aardappels.

Recept: Hasselback aardappels

Hasselback aardappels zijn simpelweg aardappels uit de oven, maar met een twist er aan. De aardappels worden namelijk ingesneden en daarna kan je alle kruiden er op doen welke jij lekker vindt. Even in de oven en klaar is kees.

Benieuwd hoe je de hasselback aardappeltjes maakt? Wat heb je nodig:

– Vastkokende aardappels (ongeveer 3 aardappels per persoon)
– Olijfolie
– Roomboter of (zelfgemaakte) kruidenboter
– Peper en zout
– Overige kruiden (denk bijvoorbeeld aan paprika poeder)
– Aluminium papier
– Een scherp mes
– Eventueel bakpapier

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 2: Schil de aardappels. Wil je ze in schil eten, boen de schil van de aardappel dan goed. Ik gebruik in dit recept vandaag zowel de aardappels met schil als de geschilde aardappels.

Stap 3: Nu is het de bedoeling dat je de aardappels in gaat snijden. Begin niet gelijk aan de zijkant met je eerste snee, maar houdt ongeveer 1 cm vrij aan beide kanten. Daarna ga je de aardappel insnijden. Let op dat je de aardappel niet helemaal tot onder doorsnijdt, dan snijdt je hem namelijk in stukken. Probeer de aardappel drie kwart in te snijden van boven naar beneden. Neem vooral je tijd.

lekkere recepten hasselback aardappels

Op de foto hierboven houd ik de aardappel een beetje ingedrukt en schuin zodat je de snedes goed ziet.

Stap 4: Leg de aardappels in stukjes aluminium folie.

Stap 5: Tijd om te kruiden! Ik begin met een scheutje olijfolie bovenop de aardappels. Daarna wat peper en zout, wat paprikapoeder en als laatste leg ik wat kruidenboter boven op. Als de kruidenboter gaat smelten wordt het opgevangen door de aluminiumfolie en de onderkant van de aardappel bakt lekker in de kruidenboter gaar.

lekkere recepten met aardappel

Stap 6: De oven is inmiddels voorverwarmd en de aardappels kunnen de oven in. Het kan af en toe voorkomen dat de olie en boter uit de aluminiumfolie kan lopen, ik gebruik zelf altijd wat bakpapier. Je kunt natuurlijk er ook voor kiezen om de aardappels en de folie in een ovenschaal te leggen. Ik heb een bakplaat gebruikt. De aardappels moeten +/- 40 minuten in de oven.

Wat ik je als tip mee wil geven is het volgende. Ga geregeld bij je gerecht kijken in de oven. Elke oven is anders en soms kan het langzamer of juist te snel gaan.

Stap 7: Staan je aardappels ongeveer 20 minuten in de oven, haal ze er dan even uit en lepel wat van de olie/kruidenboter uit het folie over de aardappels. Hoe langer de aardappels in de oven staan, hoe meer de snedes open gaan staan en hoe lekkerder ze zullen worden als je ze er af en toe uithaalt en weer wat van je boter over de aardappels doet. Alle kruiden trekken dan in de binnenkant van de aardappel terwijl de buitenkant lekker krokant wordt. Je kunt dit zovaak doen als je zelf wilt.

Heeft je oven een grill stand? Dan kun je eventueel op het eind de aardappels nog 1 minuutje afgrillen. Dit is vooral fijn bij de geschilde aardappels, dan krijgen ze net een wat mooier gebakken kleurtje.

Recept hasselback aardappels

Tadaa! Klaar zijn je hasselback aardappeltjes. Ze zijn niet alleen ontzettend lekker om te eten, maar ze zien er ook nog eens ontzettend leuk uit. Ik maak ze zelf elke keer net iets anders. Grotere snedes, andere kruiden, andere olie of boter etc. Vooral blijven varieren en proberen, fout kan het niet zo snel gaan.

Ga jij een keer hasselback aardappels maken? Deel je foto dan op Instagram met de hashtag: #kokenmetkimly

Lees ook:
Bananenbrood
Appel-Pecan Muffins

Eetse!

Liefs,
Kimberley

Mariska

Bedankt voor het bezoeken en lezen van het artikel en ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Met meest actief ben ik op Twitter, Instagram en Facebook!

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

19 Reacties

  1. NailTalk
    22 oktober 2014 / 11:41

    Wat een idee! En zo makkelijk! Lijkt me heerlijk, als ik ergens dol op ben dan is het kruidenboter 🙂
    NailTalk haar laatste blog bericht Attitude- Nail ArtMy Profile

  2. 22 oktober 2014 / 01:19

    Oh my god, dit lijkt mij zo lekker! Slim om het in de kruidenboter te garen, want daardoor krijg je nog meer smaak eraan. Dit heb ik altijd al een keer willen maken, maar wist nooit hoe ik het moest doen, vond altijd de plaatjes op Pinterest. Bedankt voor het recept. 😀

    • 22 oktober 2014 / 09:33

      Haha ik vond het plaatje op Tumblr zonder verdere uitleg. Ben ze een keer gaan namaken op mijn manier en pas veel later kwam ik achter de naam haha!
      MamavanElara haar laatste blog bericht Mijn indoor moestuinMy Profile

  3. Mayara Esther
    21 oktober 2014 / 17:45

    Ik ben ook een aardappel-lover en dit moet ik zeker gaan maken. Wat hem nog leuker/lekkerder maakt is dat je eigen favoriete kruiden kan toevoegen.

  4. 21 oktober 2014 / 16:48

    Dit komt op het juiste moment haha! Gisteren een discussie gehad hier thuis dat gekookte aardappelen niet echt meer je-van-het zijn. Jouw recept komt als geroepen. Danki!
    Manon haar laatste blog bericht Persoonlijk #4My Profile

  5. Jorien
    21 oktober 2014 / 16:06

    Mjam dat ziet er echt lekker uit, zo heb ik ze nog nooit gemaakt. Ga ik eens introduceren hier thuis.

    • 22 oktober 2014 / 09:32

      Dat kan vast wel, ik gebruik zelf allerlei verschillende aardappelen. Elke heeft weer een andere smaak of textuur. Gewoon proberen. Werkt het uiteindelijk niet is je recept heus niet naar de maan, je aardappel is nog steeds lekker haha. Het zal er alleen anders uitzien.
      MamavanElara haar laatste blog bericht Mijn indoor moestuinMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

.

no productsNu kopen