Gekeken op Videoland: Jehovah van God los online

by Mariska

Jehovah van God los staat sinds vandaag (13 maart 2024) op Videoland. Ik had al voorstukjes gezien en ik wist dat ik dit wilde zien. Sowieso ben ik altijd van documentaires en deze stond absoluut op mijn lijstje, net als de docu over de gijzeling in de Apple Store en de verdwijning van Madeleine McCann. Het was het eerste wat ik keek vanmorgen en ik ben écht wel geschrokken van wat er wordt verteld in deze documentaire. De Jehovah’s Getuigen (JG) zou volgens mensen een sekte zijn.

De serie Jehovah van God los online

De trailer van Jehovah van God los

In deze documentaire, die bestaat uit 3 afleveringen van ongeveer een half uur per aflevering, zie je ex Jehovah’s Getuigen aan het woord en wordt er vertelt over de organisatie en de dingen die daarbinnen gebeuren.

Een van de ex Jehovah’s Getuigen is Igmar Felicia die je wellicht kent van de radio. Hij is daarin opgegroeid en vertelt over die tijd en dat hij meerdere keren per week daar aanwezig was.

Waar geloven Jehova’s in?

Jehovah’s Getuigen geloven dat het einde der tijden nabij is. Alleen door absolute toewijding aan de organisatie hopen zij Armageddon te overleven. Van deur tot deur proberen ze zieltjes te redden. Maar als achter de schermen dingen misgaan, sluiten de deuren. Misstanden, geweld en misbruik: het moet vooral intern blijven. En wie tegen de organisatie ingaat, kan alles verliezen. (bron: Videoland)

Ex Jehovah’s Getuigen aan het woord

Er wordt bijvoorbeeld door Hadassah gesproken dat zij door een oom en tante seksueel misbruikt is. Het begon met foto’s maken in kleding met later subtiele hints dat het wel heel warm was en ze wat uit moest trekken. Daarnaast moest ze naakt tussen haar om en tante in gaan liggen in bed.

Of Gideon die 2 dochters heeft die bij de Jehovah’s Getuigen organisatie zitten en hij niet meer ziet. Gideon was cameraman en besloot weg te gaan bij de organisatie. Het is zo, wordt er uitgelegd, dat als jij uit de sekte stapt, je ‘niks’ meer bent. De Jehovah’s Getuigen wordt dan ook verboden om contact te hebben met mensen die zich niet bij de organisatie hebben aangesloten. Daardoor ziet hij zijn dochters nu ook niet meer.

Of Sam, die verliefd werd op een vrouw, hetzelfde geslacht dus. Ook dit is verboden binnen de organisatie en zou niet horen en onnatuurlijk zijn. Ze heeft een gesprek opgenomen waarin zij praat met ‘hogere’ mensen. Het is écht te erg om te horen wat er allemaal wordt gezegd.

Het erge is dat er binnen de organisatie niet wordt gelooft als je aangeeft misbruikt te zijn. Er wordt gezegd dat het dan wel ‘je eigen schuld’ zou zijn. Of je wordt gewoon geslagen om dingen letterlijk in je hoofd te stampen.

Wat vind ik ervan?

Dit soort documentaires vind ik heel erg interessant en heb echt met mijn mond open gekeken en geluisterd naar de verhalen. Iedereen zijn eigen geloof, daar heb ik absoluut respect voor, maar dit is wel echt heel erg. Dat zoiets kan en mag bestaan!

Stuur een mail

Contact opnemen?