5 super tips voor opruimen en ordenen

by Mariska

Auto’s, blokken, puzzels, een speelkeukentje, poppen, knutselspullen, muziekinstrumenten en dan hebben we het nog niet eens over alle losse rommel en al het anderen dat kinderen in hun korte leventje al hebben verzameld. Opruimen en ordenen wie wil dat nou niet?

Als moeder van 4 jonge kinderen breek ik nog wel eens bijna mijn nek over een dino, blijf ik hangen achter een kabel van een elektrisch bestuurbare auto en vanmorgen stampte ik nog een Playmobil onderdeel plat. Ik hou van opruimen en ordenen en dat doe ik het liefste de hele dag. Maar daar heb ik geen tijd voor, dus heb ik hier manieren voor gevonden wat voor mij werkt. En die deel ik graag!

opruimen en ordenen

Voor iemand die van orde en structuur houdt is het soms best lastig om mij over te geven aan de rommel die kinderen kunnen maken. We proberen ze echt te leren om eerst op te ruimen voor je iets nieuws pakt. Blijkbaar steken ze er toch wel iets van op, want op school, het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal horen we altijd terug hoe netjes de kinderen hun spullen opruimen en ordenen. Het blijft dus ergens wel hangen, maar het thuis daadwerkelijk ook doorvoeren is blijkbaar een dingetje.

Ik ben dan ook wel gestopt om de hele dag door ieder blokje weer op te ruimen. Ten eerste geen beginnen aan en ten tweede, echt geen beginnen aan. En op zich heb ik vaak genoeg wel andere dingen te doen.

Maar alles zit wel in bakken en manden, heerlijk opruimen en ordenen. Ik ben dus ook dol op nieuwe bakjes die ik ergens tegenkom en als ze ook nog vakjes hebben, dan moet ik het gewoon meenemen en dan vindt dat wel weer inhoud thuis.

Juist omdat wij 4 jonge kinderen hebben wil ik geen overdaad aan speelgoed hebben. De Duplo moet in 1 mand passen, de keukenspullen in de picknickmand en alle spelletjes in 1 kast. Zo fijn, opruimen en ordenen.

Komt er weer iets bij? (joehoe aan de feestmaand en verjaardagen) dan gaat er iets anders voor in de plaats weg.

Als de automand vol zit, dan zoeken we de autootjes even uit. En gaat weg wat stuk is of geven/verkopen we waar niet meer mee wordt gespeeld.

Op die manier hou ik het overzicht en voorkom ik dat we over 5 jaar een ondergelopen huis met speelgoed hebben.

opruimen en ordenen

Ik wil je dan ook een aantal tips geven:

  • Vraag met verjaardagen/feestdagen wat grotere cadeaus van meerdere mensen. Zo voorkom je allemaal kleine cadeautjes waar eigenlijk niet mee wordt gespeeld. Dat is zonde voor degene die het heeft gekocht, maar ook zonde van jouw ruimte in huis. Koop jij zelf een speelkeukentje bijvoorbeeld? Vraag dan de benodigdheden aan je familie/vrienden.
  • Zorg dat je manden of bakken hebt waar je het speelgoed in kan opruimen en ordenen. Maak het aantrekkelijker door leuke manden aan te schaffen die ook leuk op de kinderkamer staat. Dat maakt opruimen leuker!
  • Plan een aantal momenten per jaar waarin je dit doet en was dan meteen het speelgoed. Dan gaat alles door je handen en zie je direct waar nog mee wordt gespeeld, wat stuk is enz. Er kan best veel in de wasmachine, denk aan blokken, Duplo, keuken spulletjes, Lego en natuurlijk alles aan knuffels en verkleedkleding. Doe alles aan kleine onderdelen in een kussensloop en bindt deze dicht. Heb je een bad? Maak een lekker sopje in bad en doe hier het speelgoed in, laat het even weken en spoel schoon.
  • Hou het tussendoor ook echt bij, dat houdt het veel overzichtelijker en scheelt je een hoop werk tijdens de grote schoonmaak. Mis je onderdelen van je spelletje of puzzel? Weg ermee. Voorlezen is natuurijk goed voor de ontwikkeling van je kinderen en ook leuk en een fijn moment om samen te doen. Maar heb je kasten vol nodig? Wees hier selectief in. Want weet je wat ook heel leuk is? Met je kind naar de bibliotheek. Een leuk uitje waar de kinderen zelf ook mee kunnen zoeken, vaak is er iets van een voorlees halfuurtje en je hebt weer andere boeken in huis. 
  • Wissel speelgoed af. Zet een deel boven en een aantal manden speelgoed beneden. Als je merkt dat weer toe zijn aan wat afwisseling, dan ruil je een aantal bakken weer om met boven. Zo heb je steeds weer iets nieuws staan, hebben ze een keuze uit 10 of misschien nog wel meer? En hoe minder speelgoed, hoe minder rotzooi. Kinderen hebben geen bakken vol nodig om zich te vermaken. Want wat is vaak het leukste? Een lege doos, een bakje uit de keukenla of een rol inpakpapier. 

Echt, het gaat je helpen voor meer overzicht in je hoofd en huis. 

Orden je huis

Niet alleen het kinderspeelgoed wil ik opruimen en ordenen, maar ook de ruimtes waar wij zijn. Bijvoorbeeld de voorraadkast. Ik heb daarvoor opklapkratjes gekocht en daar heb ik bijna alles aan voorraad in staan. Neem de bakspullen, broodbeleg, voorraad aan kruiden, pasta enzovoort. Heerlijk overzichtelijk. En ik vind ze dus ook ideaal om mee te nemen voor een weekendje weg of langere vakantie. Dan kun je daar ook lekker al je kruiden netjes opruimen en ordenen. Ik heb deze kratjes: klapkratjes

Je hebt ook opruim coaches, mocht je nou niet weten waar je moet beginnen zou je hulp kunnen inschakelen. Zij hebben dan ook allerlei tips en helpen jou hierbij. Maar je kunt ook een vriend/vriendin of familielid vragen. Je hoeft je er niet voor te schamen en hoe fijn om met iemand samen door je spullen te gaan.

You may also like

Stuur een mail

Contact opnemen?