Spelletjes van vroeger

Vroeger was ik gek op spelletjes en wij hadden bij mijn opa en oma thuis dan ook een apart kastje in de grote dressoir wat ‘ons’ kastje was met onze spelletjes en speelgoed daarin. Mijn oma had bijvoorbeeld heel veel van die kralen kettingen die ze nooit meer droeg. Heel veel leken toen wel een stuk of honderd, maar dat zal wel mee gevallen zijn haha! Die kregen wij dan en gingen we kraaltje voor kraaltje stuk knippen en die kraaltjes bewaren in een bakje. Waarom?! Geen flauw idee, maar wij (broertje, zusje en ik) vonden dat echt heel leuk. Net zo leuk als, op een land waar net het mais van is afgehaald en het nat geregend is, constant een aanloop te nemen en een sliding te maken en vervolgens zonder blikken of blozen naar binnen te lopen. Mijn moeder vond dat geloof ik niet zo heel erg leuk. Naast dat soort spelletjes waren er natuurlijk ook redelijk normale spelletjes die we altijd deden. Ik heb een artikel gemaakt met spelletjes van vroeger.

Lees ook: Lockdown in Nederland: zó maak je dat veel leuker

Spelletjes van vroeger

Dit wilde ik altijd graag met mijn oma spelen. Je had dan een bord met allemaal gaatjes erin en per persoon had je zo een soort wipje waar je dan je hoedje in moest zetten. De andere kant van het wipje moest je dan naar beneden duwen zodat het hoedje op het bord terecht kwam. Het doel was dan ook zoveel mogelijk punten te halen. Precies zoals het bord staat. En ja, volgens mij hadden wij het zelfs ook in zo’n ouderwetse doos.

Hamertje tik kan ik me ook nog heel goed herinnering. Het was een doosje met allemaal figuurtjes, een hamertje en wat pinnetjes waarmee je dan de figuurtjes vast kon timmeren op het zacht houten bord. Eerst mocht ik nog geen spijkertjes, maar had ik iets anders, weet niet meer precies wat. En als ik goed mijn best zou doen kreeg ik van mijn opa spijkertjes en die kreeg ik dus ook op het laatste. Wat was ik blij!

spelletjes van vroeger - spirograph

Kennen jullie dit ook? Je kreeg hier allemaal verschillende figuren en grootte qua rondjes bij waarin je dan in een groot rondje weer andere rondjes moest maken. Snappen jullie me? In het figuur in het midden stonden verschillende puntjes waar je je pen in moest doen. Dan zorgde dan steeds weer voor andere figuurtjes. Dit kun je wel zien op de doos denk ik. Ik was vroeger echt heel creatief met dit soort dingen.

Loco kennen jullie wel, toch? Je had er zo een boekje bij die er boven op ligt en dan moest je de steentjes op de goede volgorde krijgen door de vragen juist te beantwoorden. Als je alles goed had, dan moest je hem omdraaien en kreeg je een soort figuur aan de achterkant te zien als je het doosje weer open deed. Dit soort dingen kregen wij vroeger altijd, omdat het behalve leuk ook nog leerzaam was.

spelletjes van vroeger - electro

Dan hebben we natuurlijk nog electro! Aan de ene kant had je een rood draadje en andere kant een blauw draadje. Je moest dan aan de linker kant een plaatje zoeken en aan de rechter kant, die bij elkaar paste. Bij elk plaatje zat een uitsparing waar je pinnetje in moest doen en als je het goed had ging bovenop het lichtje branden.

Nu dat ik dit artikeltje aan het schrijven ben komt alles ook weer naar boven, hoe blij ik was met die spelletjes allemaal. En eerlijk is eerlijk, ik heb er ook echt wel van geleerd!

Wat speelde jullie vroeger? of hebben jullie ook een van deze spelletjes gespeeld?

10 Reacties

 1. 25 april 2018 / 16:12

  Er waren vroeger erg veel leuke spelletjes. Tegenwoordig speel ik steeds meer spelletjes en games online.

 2. 13 mei 2013 / 19:13

  Ik kende ze niet ..anders dan mine toen ik nog klein was en in mijn land woonde

 3. Mandy
  12 mei 2013 / 22:21

  Wat leuk om te zien, nostalgie haha! Ik deed vroeger ook altijd hamertje tik, Loco en Electro!

 4. Yaelle
  12 mei 2013 / 16:00

  Dat zijn echt precies de dingen die ik vroeger deed! En later had ik nog een grotere doos van Loco, met heel veel blokjes 🙂

 5. Anne Solveig
  12 mei 2013 / 09:33

  Ik ken het allemaal nog! Wat herkenbaaaaar!

 6. Tara
  12 mei 2013 / 08:39

  Deze dingen deed ik vroeger ook altijd, superleuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.