5 ongeschreven regels die van je worden verwacht in het leven

5 ongeschreven regels die van je worden verwacht in het leven

Laats was ik eens aan het denken wat voor ongeschreven regels we allemaal hebben in het leven. Situaties die niet echt beschreven zijn als ‘moeten’, maar die eigenlijk wel van je worden verwacht. Natuurlijk heeft iedereen de keuze hoe zijn of haar leven wordt ingedeeld, maar soms ligt het ook wel een beetje uit welk gezin je komt en wat de achtergrond daarvan is. Niet heel gek, we hebben immers niet allemaal een heel fijn thuis gehad (vroeger). Als ik alleen over mezelf spreek dan heb ik het zeker niet gemakkelijk gehad met de thuisbasis mijn hele leven. Ik denk dat daarin ook wel bepaald wordt hoe jouw leven en de ongeschreven regels eruitzien. Ben erg benieuwd naar jullie mening hierover. Dit zijn de ongeschreven regels die ik nu zo kan bedenken!

Foto: Shutterstock

Ongeschreven regels

Rijbewijs op je 18e

Het lijkt wel dat het altijd van je wordt verwacht dat je je rijbewijs direct als je 18 wordt gaat halen. Dat zou natuurlijk enorm handig zijn en kan ook wel, maar het is niet zomaar wat. Het kan zijn dat je ouders het betalen of dat je er zelf goed voor hebt gespaard. Zelf heb ik mijn rijbewijs ‘pas’ op mijn 21e gehaald, puur omdat mijn ouders het niet konden betalen en ik er zelf voor moest werken. Helemaal niet erg en zo leer je keuzes maken. Uit mijn omgeving heb ik wel eens reacties gekregen dat het een soort van vreemd was dat ik mijn rijbewijs pas op mijn 21e had gehaald. Mijn zusje is bijvoorbeeld nu 28 en is er nu mee bezig. Ik vind dat helemaal niet raar!

Koophuis in plaats van huren

Een huis kopen is tegenwoordig niet zo makkelijk. Alleen kopen is al bijna helemaal niet mogelijk, tenzij je goed gespaard hebt en redelijk wat eigen geld kunt inleggen. Ik snap ook wel dat je dan iets opbouwt, maar als je alleen bent is het dus vrijwel onmogelijk om een huis te kopen. Zelf vind ik huren prima. Je krijgt huurtoeslag (als jouw salaris onder een bepaald bedrag is), als er iets defect is als bijvoorbeeld de ketel dan wordt dat vervangen en als je plotseling werkloos wordt zit je niet met je handen in het haar door de hypotheek die je niet kunt ophoesten. Maar waarom huren vaak wordt gezien als ‘minder’ vind ik raar. In mijn omgeving gebeurt dit namelijk wel vaak.

Trouwen als je in de 20 bent

Ook lijkt het tegenwoordig een soort van verwachting dat je je heel vroeg maar gaat nestelen. Je moet eigenlijk begin 20 al een vaste relatie hebben, het liefst voor je 25e een kind hebben en voor je 30 getrouwd zijn. Zelf zie ik dit niet zo. Soms zijn er gewoon dingen die je belangrijker vindt dan je eigen settelen. Dan kijk ik weer naar mezelf. Ik ben 31 jaar op dit moment en voel het nog niet zo om mij helemaal vast te settelen. Er is nog zoveel in het leven! Toch is het wel een soort van verwachting wat er bij mensen in zit. Ergens vind ik het misschien wel een beetje een ouderwetse gedachten gang. Natuurlijk is het heel leuk als je dit graag wilt en je krijgt het voor elkaar 🙂 niks op aan te merken!

Fulltime werken

Als je werkt wordt er ook altijd maar direct verwacht dat je fulltime werkt. Dit om een soort carrière op te bouwen. Snap ik, heb ik zelf ook lang genoeg gedaan, maar toch besloot ik vorig jaar om parttime te gaan werken, 32 uur. Als je fulltime werkt heb je natuurlijk recht op meer vrije dagen in een jaar, je verdient meer waardoor je weer mogelijkheden hebt. Af en toe vraag ik me weleens af waar toch die werkdruk en druk van presteren vandaan komt. Het is niet gek om niet fulltime te werken en een dag voor jezelf te hebben. Of nog minder te werken. Af en toe word je weleens raar aangekeken als je zegt dat je niet fulltime werkt. In Nederland hebben we nu eenmaal een haast, spoed en snel mentaliteit en dat vind ik jammer. Ik geloof ook dat als je teveel hooi op je vork neemt qua werk, het zeker meespeelt als je een burn-out krijgt of overspannen raakt.

Goed en lang studeren

Ook is het vaak een soort van eis dat je een goede studie volgt ‘want je wilt toch niet achter de kassa eindigen?’. Ik snap dat het meewerkt als je gespecialiseerd bent in een bepaald onderwerp, maar wat is er mis mee met achter de kassa werken? Misschien vind je het wel heel leuk om bij de Mac Donalds te werken, of fulltime aan je blog te werken of gewoon in de bediening van een restaurant. Af en toe word ik wel een beetje moe van het feit dat er over sommige baantjes zo denigrerend gedaan wordt. Wat is er toch mis mee als je iets doet wat je leuk vindt? En daarbij is geld verdienen ook niet slecht. Ik snap ook écht niet als mensen op zoek zijn naar werk en zeggen dat ze niets kunnen vinden. Als je wilt werken is er altijd werk, waar dan ook. 5 dagen in de week om 5 uur uit bed om de ochtendkrant rond te brengen (inclusief de herfst), post rondbrengen in de winter met temperaturen onder nul, bollen pellen en Mac Donalds. I did it, puur omdat ik geld wilde verdienen omdat ik op mezelf woonde. Soms heb je geen keuze.

Lees ook:
Wat zou ik doen met een miljoen?
Wanneer je niet volledig op je ouders kunt bouwen
Minder werken? Hier liep ik tegenaan
6 tips om van je telefoonverslaving af te komen

Wat vind jij écht ongeschreven regels van het leven?

Mariska

Bedankt voor het bezoeken en lezen van het artikel en ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Met meest actief ben ik op Twitter, Instagram en Facebook!

19 reacties op “5 ongeschreven regels die van je worden verwacht in het leven

 1. Fulltime werken is wel een ding ja… Ik heb een keer de opmerking gehad, oowh dus je werkt nu woe, do, vrijdag bij die baas… ben je al op zoek naar een extra baan voor de maandag en dinsdag?? Pardon! Misschien wel ik wel gewoon maar 3 dagen werken..

 2. Ik kan mij hier helemaal in vinden! Ik zou ontzettend graag een huis willen kopen en willen trouwen, maar wij willen ook op vakantie, af en toe wat leuke kleren shoppen en zo nu en dan lekker uit eten. Je kunt het geld maar een keer uitgeven en wij hebben ervoor gekozen om te genieten. Dat andere komt ooit wel eens.
  Liefs

 3. Van alles wat je schrijft heb ik officieel niks. Ik woon samen in het koophuis van m’n vriend. Ik ben getrouwd en gescheiden in mijn 20. Rijbewijs heb ik niet. De vraag is ook of dat haalbaar is. Lang studeren heb ik gedaan, maar heb niks afgemaakt. Fulltime werken kan ik niet. Hoewel het niet makkelijk is. Kom ik niks te kort en op den duur, word ik ook weer gelukkig. Ik ben in ieder geval op de goede weg!

 4. Wat kan ik me vinden in dit artikel! Vooral qua rijbewijs. Ik ben nu 22 en heb er ook geen, simpelweg omdat ik er nu nog geen nodig heb en het erg duur vind. Toch krijg ik de hele dag te horen wanneer ik er nu eindelijk een keer aan ga beginnen en bla bla bla. Dat komt ooit wel joh!

 5. Herkenbaar artikel! Hoe vaak mijn vriend en ik al de vraag gekregen hebben wanneer we gaan trouwen, een huisje gaan kopen en de kindjes komen… Wij voelen ons prima in ons huurappartementje zonder kinderen of papiertje waarop staat dat we bij elkaar zijn. Oh, en ik word dit jaar 28 en heb nog steeds niet de behoefte om mijn rijbewijs te halen. Zolang ik overal geraak met het openbaar vervoer, is het voor mij prima.

 6. Wat een goed en herkenbaar artikel! Zelf loop ik vooral tegen punt 4 aan. Ik solliciteer alleen op functies voor 24 of 32 uur, omdat ik door omstandigheden niet meer kán werken op dit moment. Ik zou dat wel combineren met mijn blog en met het redactiewerk dat ik op dit moment vanuit huis doe, maar ik voel me soms zo onbegrepen of lui daardoor. Het is jammer dat sommige mensen zo’n standaard beeld in gedachten hebben bij hoe het leven hoort te zijn.

  1. Lui en onbegrepen inderdaad, maar je moet doen waar jij je goed bij voelt. Als je minder werkt verdien je nu eenmaal ook minder, dat is zo klaar als een klontje maar is voor iedereen anders.

 7. Al die hoge verwachtingen en sterke werkdruk is wel gevaarlijk. Het is niet voor niets dat de huidige generatie burn-outs krijgt. Er wordt zoveel verwacht en we willen zelf enorm veel. Gezonde ambitie is overigens niet erg, ik ben zelf ook ambitious maar ik blijf altijd nog naar mijn eigen lichaam luisteren.

  Overigens denk ik dat veel mensen tegenwoordig weer anders denken over het stichten van een gezin. Zo heb ik veel vriendinnen die er niet aan moeten denken. Ik wil het zelf wel erg graag, maar nu nog niet. Eerst trouwen hihi. 🙂

  1. Dat klopt en laatst was ik bij een bedrijf waar ik had gewerkt in het verleden en merkte toen hoe hoog de werkdruk daar is. Niet heel gek dat ik overspannen ben geraakt en het voelde ook direct ongezond.

 8. Herkenbaar. Maar moet zeggen dat ik de vervelendste vind dat mensen verwachten dat je direct na je trouwens kinderen krijgt. Ik was amper 3 maanden getrouwd en het werd me gevraagd ? Heel aso! Inmiddels 1.5 jaar getrouwd en ik ben echt nog niet klaar voor kindjes hoor haha xo Daisy

  1. Ja dat vind ik ook wel aso. Wie weet wil je het helemaal niet (of nog niet) of lukt het bijvoorbeeld niet eens. Het is een erg ongevoelige vraag vind ik. 🙂 Net als dat je zwanger bent dat veel mensen schijnen te vragen of het gewenst is. -zucht- haha

 9. Als je er over nadenkt wordt er inderdaad veel verwacht! Wel denk ik dat redenen soms ook gewoon anders liggen. Kopen kan in de maand bijvoorbeeld soms een stuk goedkoper zijn (in verhouding) dan huren. Het wordt dan niet verwacht maar soms is het gewoon verstandig.

   1. pas op! Dit is peren met appels vergelijken. Een hypotheek kan geheel of gedeeltelijk aflosvrij zijn. Dan betaal je dus of een kleine aflossing plus rente of alleen rente. Zo zijn er nog meer “addertjes” onder het hypotheekgras die vergelijken met huur niet altijd eerlijk laat zijn.

    Goede vragen; ik ben getrouwd met 52 jaar, rijbewijs toen ik 24 was, werk wel full-time.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.