Omgaan met teleurstellingen, zo doe ik dat

omgaan met teleurstellingen

Omgaan met teleurstellingen heb ik zelf altijd heel erg lastig gevonden. De laatste jaren gaat het gelukkig wel beter, maar voor mij blijft het echt wel een heel moeilijk punt. En vast niet voor mij alleen want ik denk dat heel veel mensen moeite hebben met het omgaan met teleurstellingen. Ik spreek natuurlijk uit eigen ervaring, maar ik wil graag eens een artikel schrijven over het feit hoe ik hiermee om ga, wat ik doe en hoe ik met mijn gedachten omga.  Het zal niet voor iedereen hetzelfde werken natuurlijk, dat weet ik ook wel. Maar teleurstellingen zijn echt wel een van de meest rottige dingen in het leven. En misschien heb je wel iets aan mijn denkwijze :) je weet het nooit!

Foto: Shutterstock by fizkes

Je grenzen

Wat ik de afgelopen jaren wel heb geleerd is mijn grenzen leren kennen en proberen daar niet overheen te gaan. En vooral dat laatste klinkt bij mij veel makkelijker dan gedaan. Ik ben namelijk heel vaak over mijn eigen grenzen heen gegaan en daardoor werd ik ook vaak teleurgesteld. Zowel met vriendschappen als met een jongen die ik had leren kennen en vervolgens een trap na kreeg. Natuurlijk ligt het ook aan de situatie, maar ik ben ervan overtuigd dat je eigen grenzen (leren) kennen echt heel erg belangrijk is en kan zijn. Als je zo dicht mogelijk bij jezelf blijft en doet waar je achter staat dan kun je makkelijker omgaan met teleurstellingen, denk ik. Dit werkt bij mij wel in ieder geval en ik blijf dan ook vaker binnen mijn grenzen. Het voelt beter, ik zit beter in mijn vel en dat is het belangrijkste.

Zonder verwachtingen

Wat ik ook heb geleerd is dat als je met teveel verwachtingen ergens instapt je ook vaker een teleurstelling krijgt te verwerken. Ooit ging ik met een vriendengroep om waarvan ik dacht dat het enorm leuk en gezellig was en elk weekend feest. Niets was minder waar. Er waren zeker gezellige momenten, maar uiteindelijk werd ik enorm teleurgesteld. Personen die mij achter mijn rug om de grond in trapten, over mij roddelde en alles bij elkaar gewoon super gemeen waren. Natuurlijk niet iedereen uit die groep, maar er waren een aantal die echt heel gemeen deden. En eerlijk is eerlijk; ik heb hierom echt meerdere keren zitten janken. Dan denk je dat je een leuke vriendengroep hebt en dan dit. Er zijn natuurlijk tal van situaties te noemen waar je zonder al teveel verwachtingen in moet gaan en probeer dat dan ook te doen. Ik denk maar zo: als je geen verwachtingen hebt dan kan het alleen maar meevallen en dat is vaak ook zo. Terwijl je toch altijd wel een kleine verwachting bij iets, denk ik.

Verzet je gedachten

Als je dan toch om moet gaan met een teleurstelling dan is dat heel vervelend, maar ook weer niet het einde van de wereld. Omgaan met teleurstellingen zal je vaker moeten doen in het leven en het is fijn dat je dan iets kunt doen. Voor mij werkt het om mijn gedachten te verzetten en dingen te doen. Je moet vooral niet aan jezelf gaan twijfelen en onzeker over jezelf worden. Het ligt niet aan jou en het gebeurt nou eenmaal dat verschillende mensen een verschillende mening hebben. Dat is niet gek én het is maar één situatie waar het over gaat. Verzet je gedachten en ga andere dingen doen om zo min mogelijk aan die vervelende situatie na te denken. Op een gegeven moment wordt het vervelende gevoel van de teleurstelling wel minder en hoef je er minder aan te denken.

Ik ben natuurlijk geen pro en vertel dit uit mijn eigen ervaring en hoe ik kan omgaan met teleurstellingen en dit in de afgelopen jaren heb gedaan. Van mezelf denk ik heel veel na, altijd en overal over. Ook over dingen om mezelf beter te voelen en dus ook hoe ik met nare situaties kan omgaan. Daarom wilde ik deze persoonlijke issue delen op mijn blog.

Lees ook:
Ik heb een zwak voor telefoonhoesjes
32 uur werken; 1 hele dag vrij of 2 halve dagen?
Kat voor het eerst naar buiten op straat, Jaimy!
De eerste keer vliegen; mijn ervaring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *