Ik heb mezelf leren kennen afgelopen jaar

by Mariska

Als er iets is wat ik het afgelopen jaar is het mezelf. Ik had een leuke baan als debiteurenbeheerder met leuke collega’s en besloot fulltime te gaan werken en mijn bedrijf op te zeggen. Op dat moment dacht ik dat vastigheid en gewoon een goede routine belangrijk zou zijn. Newsflash: dat was het niet en ik werd (een korte tijd) overspannen. Vandaag vond ik de tijd rijp om erover te vertellen.

Mezelf goed leren kennen afgelopen jaar

Sommige mensen zeggen weleens dat ze door de rust die ze hebben genomen zichzelf hebben leren kennen. Altijd als ik dat hoorde dacht ik iets van yeah right, het zal wel, boeie. Nu is dat anders. Afgelopen jaar, en vooral de tijd dat ik rust heb en niet meer fulltime werk, heb ik mezelf ook écht leren kennen en weet ik wat ik wel en niet wil. Waar ik wel en niet tegen kan en van welke dingen ik energie krijg en juist leeggezogen wordt van energie. En om die periode af te sluiten en nu écht meer aan mezelf en mijn lichaam te denken had ik onderstaand statement (voor mezelf) geplaatst.

Dit bericht bekijken op Instagram

Ik heb best lang getwijfeld om deze foto te posten omdat ik het heel erg eng vind. Doodeng eigenlijk. Maar laatst zag ik een foto bij @veracamilla waar zij in mooie lingerie zat en daar zie je dat zij ook een maatje meer heeft. Dat heb ik ook. Ik heb zo vaak gehoord dat ik moet afvallen, dat dit ongezond is, dat ik minder moet eten of dat ik niet aantrekkelijk ben door mijn postuur. En weet je hoe dat voelt? Als een dikke vette steek in je rug en zeker als je het dan ook nog bijna gaat geloven dat het zo is. Het afgelooen jaar heb ik mezelf beter leren kennen en ben ik sterker geworden in alle opzichten. Trek mijn eigen plan, trek me minder aan wat mensen van me vinden en belangrijker nog, ik ben mezelf meer gaan omarmen zoals ik ben. En ik kan je vertellen dat ik gelukkiger dan ooit ben met alles en iedereen om me heen omdat het m’n eigen keuzes zijn geweest. Wat ik met deze foto wil uitstralen is geen seks, nee met deze foto wil ik laten zien dat ik ben wie ik ben en een dikke middelvinger naar iedereen die mij ooit een van voorgaande opmerkingen heeft gegeven. Ik ben blij en gelukkig met mezelf en dat is wat telt. Het is namelijk PRECIES mijn eigen leven. En ja, dan heb ik mijn haarstuk ook nog op want weet je, ik heb ook nog een aandoening waardoor mijn hoofd kaler wordt. ??❤️

Een bericht gedeeld door Mariska Groot (@doormariska) op

Onzekerheid

Dat vond ik heel erg eng. Het verhaal wat er bij staat klopt precies. Er zijn tijden geweest dat ik enorm onzeker was. In 2012/2013 heb ik een periode aan de lichte antidpressiva gezeten en daar ben ik door aangekomen, in combinatie met de prikpil. En je raadt het al; die kilo’s zijn er nooit meer afgegaan. Ik ben daadwerkelijk afgewezen door mensen en ik heb daadwerkelijk alle opmerking naar me toe geslingerd gekregen die ik op Instagram zette. En soms moet je écht die knop voelen om om te zetten en dat had ik vorige week. Ik was me aan het uitkleden om te gaan douchen en ik dacht: ‘dit is het moment!’. Ik maakte de foto en zette hem op Instagram.

Wat heb ik geleerd afgelopen jaar?

Ik heb mezelf goed leren kennen in de zin van wat ik wel en niet leuk vind en waar ik dus energie van krijg.

  • Kantoor. Hoe graag ik op kantoor wilde werken, na al die jaren werkt het niet meer voor mij. De prikkels van alles om me heen in zo’n kleine ruimte zuigt energie bij mij. Ik heb dus geen kantoorbaan meer.
  • Thuis zijn. Van thuis zijn in mijn eigen omgeving krijg ik wel energie. Lekker een tv programma aan dat ik leuk vind, bloggen, op de bank zitten werken, heerlijk. En dan kan ik ook goed werken, ik voel me niet eenzaam.
  • Betekenisvol werk. Sinds ik niet meer bij de bakkerij werk heb ik een andere parttime baan in de zorg. Wat houd ik voor me, maar het is betekenisvol werk bij mensen thuis. Het is ten eerste een mooie afwisseling tussen zittend en actief werk, maar het is ook betekenisvol en dankbaar. Ik kan het verschil maken voor die mensen en dat vind ik een hele mooie gedachte.
  • Minder aantrekken van anderen. Voorheen trok ik me best aan wat iemand anders vond van mijn mening of wat ik deed. Dat heb ik naast me neergelegd. Het is mijn leven, mijn keuzes en mijn leven deel ik zelf in. Wat iemand anders vindt van een keuze die ik maak doet er niet toe. Zolang het voor mij goed voelt en ik dat wil doen, dan doe ik dat.
  • Alles wat je aandacht geeft dat groeit. Dat is iets wat ik mezelf heb ‘aangeleerd’ en het is ook zo. Als ik een nare reactie krijg op mijn blog, Instagram of in het echte leven en ik ga er heel veel aandacht aan besteden, dan groeit dat. Als ik daarop in ga, een discussie ga voeren of whatever, dan wordt het een ding. Als ik het naast me neerleg na er over nagedacht te hebben dan is het ook klaar. Positieve dingen aandacht geven is wel goed ;) Zo is mijn blog gegroeid de afgelopen paar weken bijvoorbeeld.
  • Yolo. Normaal gebruik ik dat woord niet echt, maar het is wel zo. Als ik naar een concert wil of net dát paar schoenen wil, dan doe ik dat gewoon. Ik wil een leuk leven hebben en probeer mezelf dat ook te geven op een bepaalde manier. Nu ben ik wel meer van de leuke herinneringen dan perse materialistisch, maar je snapt vast wat ik bedoel.
  • Introvert. En de laatste is dat ik wel door heb gekregen dat ik introvert ben. Snel overprikkeld en dat mijn hoofd en mijn verstand vaak anders willen. Ik krijg veel meer energie van 1 op 1 met iemand eten of iets gezelligs doen dan met een groep. Daar ga ik nog eens over schrijven.

Conclusie

De conclusie is dat ik mezelf dus wel echt goed heb leren kennen afgelopen jaar en daar ben ik blij mee. Het is heel fijn om te weten wat je wel echt leuk vindt en wat je dus totaal niet trekt. En het is helemaal niet erg dat je op dit moment nog niet weet ‘wie je bent’. Daar kom je vanzelf achter en daar helpt rust en op jezelf aangewezen zijn zeker aan mee.

Lees ook:
Hoe ik mijn rust vind de komende periode
Dé nieuwe bikinitrends voor de zomer van 2020
eBook ‘Haal alles uit Pinterest’ review

You may also like

Stuur een mail

Contact opnemen?