Hoe kom ik uit de schulden? Zó voorkom je ze!

door Mariska
hoe kom ik uit de schulden

banner passief inkomen membership rowena rousseau

Schulden zijn dingen die helaas veel voorkomen onder jong en oud. En ik moet eerlijk bekennen dat wij er vroeger ook mee te maken hebben gehad, mijn zusje, broertje en ik. Wij waren nog jonger en toen was er al spraken dat er schulden waren. Zowel aan de kant van mijn moeder als de kant van mijn vader. Dat is echt niet leuk als kind zijnde, maar geloof ook niet voor mijn ouders zelf. Alhoewel, nu dat ik dan ouder ben je er wel meer achter komt hoe dingen zijn gegaan. Er heerst een taboe op, het onderwerp ‘schulden’. Toch wil ik erover vertellen en wat ervaringen delen die wellicht kunnen helpen om niet in de schulden te raken. Het lijkt zo makkelijk, maar dat is het helaas niet altijd.

Foto: Shutterstock

Betaal rekeningen op tijd

Dit klinkt heel makkelijk, maar het is echt een van de belangrijkste dingen om te doen. Je rekeningen op tijd betalen. Het is niet zo dat als je een rekening direct moet betalen, maar meestal wel binnen 14 dagen of voor een bepaalde datum. De bepaalde datum kun je dan vinden op de acceptgiro of factuur die je hebt gekregen. In veel gevallen krijg je nog wel een kosteloze herinnering, maar als je te lang wacht komen er aanmaankosten bij. Dit is meestal €12,50 en is echt zonde voor je geld. Als je het nog langer laat doorlopen en niets van je laat horen heb je kans dat het naar een incassobureau gaat en dan krijg je er nog veel meer kosten overheen.

Bel op en tref een regeling

Het kan natuurlijk altijd zijn dat je bijvoorbeeld een groot bedrag moet betalen wat je niet in een keer kunt missen. Ik heb dat wel eens gehad en schoot toen gelijk in de stress. Eigenlijk is dit helemaal niet nodig. Je bent vast en zeker niet de enige die iets niet in één keer kunt betalen. Het beste kun je contact opnemen met het betreffende bedrijf en aangeven dat je het graag in bijvoorbeeld twee keer wilt betalen. Veel bedrijven zullen het begrijpen en zullen hier ook wel aan meewerken. Op die manier krijgt het bedrijf zijn geld en kun jij het evengoed zonder problemen aflossen. Zorg wel dat je die regeling ook echt nakomt, anders kun je ook in de problemen komen.

Geef geen geld uit dat er niet is

Geef geen geld uit dat er niet is. Daar bedoel ik mee; als je nu geen geld hebt en je weet dat je over een maand of 3 je vakantiegeld eens krijgt, ga dan niet nu iets doen voor dat geld. Op die manier geef je dus geld uit dat er niet is. Je kunt er beter voor kiezen om een rekening te betalen en later pas datgene te kopen wat je graag wilt. Net als bijvoorbeeld Afterpay. Zelf koop ik hier ook wel eens wat mee, maar wees je ervan bewust dat je écht op tijd moet betalen. Logisch, hoor ik je denken. Klopt, maar hoeveel mensen zijn niet in de schulden geraakt die te makkelijk allemaal producten naar huis klikte en het uiteindelijk niet konden betalen en daardoor in de schulden zijn gekomen? Dat wil je niet.

Behoed je voor online spelletjes

Online spelletjes is ook een ding wat veel voorkomt. Hierdoor kun je ook in de schulden komen. Zo kun je tegenwoordig gokken op voetbalwedstrijden, kun je gokken met slots en ook kaartspellen zijn populair. Soms zie je van die promoties voorbij komen en dat klinkt hartstikke leuk. Als je weet wat je doet kun je dat natuurlijk gewoon doen en een gokje wagen, maar als je gevoelig bent voor dit soort dingen raad ik het af. Zelf heb ik ook wel eens een spelletje online gedaan met echt geld, maar dan voor €5,00 of hooguit €10,00. Meer niet en je moet ook echt een grens voor jezelf stellen.

Creditcard? Nee!

Een creditcard lijkt misschien enorm handig (en dat is het ook wel voor sommige dingen), maar dit is ook niet handig om te hebben. Ik heb ervoor gekozen om er geen een te nemen. Het brengt naar mijn idee alleen maar gedoe met zich mee. Hoewel, het is wel makkelijk als je een hotel moet boeken voor in het buitenland bijvoorbeeld. Wij gaan volgende week naar The Kelly Family en kunnen dus geen hotel boeken omdat wij beide geen creditcard hebben. Niemand in onze directe omgeving trouwens. Ik snap dus wel dat het handig is voor sommige dingen 🙂

Lees ook:
Minder werken? Hier liep ik tegenaan
Breek de week #4 (Dopper aanbieding & bang voor onweer)
Mijn eerste mobiel en jonge kinderen nu
Zonder internet, niet te doen! Ben jij internet verslaafd?

Related Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.