Glutenvrij eten, de klachten die ik heb en werkt het?

by Mariska

Glutenvrij eten was al een tijdje in mijn gedachten om te proberen om verschillende reden. Ik las op internet dat als je gevoelig (of allergisch) bent voor gluten je last kunt krijgen van verschillenden dingen. Die ik heb gelezen zijn vooral: hoofdpijn, slechte stoelgang, last van je darmen, moe, haaruitval maar ook gevoeliger voor depressieve gevoelens. Ook hoor ik uit verschillende hoeken dat het eczeem kan triggeren en daar heb ik ook last van. Zo’n maand geleden ben ik begonnen met langzaamaan wat glutenvrij te eten. Niet volledig, maar zoveel mogelijk.

Note: ik ben nooit getest en doe dit op eigen initiatief. Daarover hoef ik geen commentaar. Meer informatie over een glutenvrij dieet .

Glutenvrij eten, mijn redenen om te starten

Iets langer dan een maand geleden nam ik contact op met mijn huisarts en stelde voor om glutenvrij eten te proberen tegen verschillende klachten. De huisarts gaf aan dat het prima was om te proberen en de huisarts vertrouw ik. Op een dag ben ik naar de supermarkt gegaan en ben als basis op zoek gegaan naar glutenvrij brood, glutenvrije crackers en heb ik opgezocht wat glutenvrij broodbeleg is.

  • Eczeem: al jarenlang heb ik erg veel last van eczeem. Dit eczeem zit op mijn hoofdhuid, achter mijn rechteroor en ik heb een plek op mijn rug. De ene keer is het rustig en zo ineens jeukt het heel erg.
  • Depressieve gevoelens: vaker in mijn leven heb ik enorm slecht in mijn vel gezeten. Eind vorig jaar / begin dit jaar nog.
  • Hoofdpijn: ik draag elke dag een bril maar evengoed heb ik erg vaak hoofdpijn.
  • Moeheid: de laatste tijd vooral was ik ook erg moe. Of ik nu echt gewerkt had of niets bijzonders had gedaan.
  • Darmen: mijn darmen zijn altijd al een hekel puntje geweest. Winderigheid, obstipatie en slechte stoelgang.

Eigenlijk is dit best een rij van redenen waarom ik glutenvrij eten wilde proberen. Van tevoren had ik eigenlijk het idee dat ik bijna niets zou mogen hebben maar dat valt me alles mee. En eerlijk gezegd eet ik ook niet 100% glutenvrij. Er zijn altijd dingen die ik lekker vind en toch eet bijvoorbeeld. Wel minder dan voorheen omdat ik er wel rekening mee probeer te houden. Het gaat me goed af moet ik zeggen en ik vind het minder vervelend dan ik vooraf dacht, gelukkig!

Welke glutenvrije producten eet ik het meest?

In de ochtend begin ik met een glutenvrij ontbijt en dit wissel ik momenteel af met 2 verschillende ontbijtjes. Of ik pak een kom en doe daar glutenvrije ontbijtgranen met aardbeien en zoetstof in, gemengd met (lactose vrije) yoghurt. Wat ik ook graag eten zijn glutenvrij crackers met een plakje kaas, gekookt eitje en soms een beetje mayonaise erop. De afwisseling is fijn en de ontbijtjes geven een vol gevoel.

In de avond eet ik vaak gewoon groenten uit een pot, een stukje onbewerkte kipfilet en wat saus. Ook dat is prima af te wisselen en laatst had ik zelfs glutenvrije lasagne gemaakt. Als ik echt zin heb in iets lekkers dan eet ik ook weleens een glutenvrije pizza.

Merk ik al verschil?

Ergens heb ik wel het idee dat ik al verschil merk met het glutenvrij eten. Qua eczeem lijkt het te verminderen als ik zoveel mogelijk glutenvrij eet, ik merk het echt aan mijn stoelgang en darmen en mijn hoofdpijn is ook veel minder. Nu kan ik natuurlijk niet 100% zeggen dat het komt door het glutenvrije eten, maar het lijkt er wel sterk op.

Voor nu ga ik er ook nog gewoon mee door en probeer ik ook steeds gezondere keuzes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld eigenlijk zo goed als al het onbewerkte fruit en groenten eten en ook de kipfilet die ik eerder noemde. De ontbijtjes bevallen mij nog en anders ga ik afwisselen. Mijn plan is ook om meer glutenvrije recepten zelf te proberen zoals de lasagne die ik heb gemaakt.

Lees ook:
Hallo, ik hou gewoon van lekker eten!
Mijn week in foto’s #37 (allemaal ambulances)
Dit is mijn lievelingseten

You may also like

Stuur een mail

Contact opnemen?