Knutselen: Mandala onderzetters van strijkkralen

onderzetters strijkkralen roze 5

Vrijwel iedereen heeft vroeger als klein kind geknutseld met strijkkralen dus ik vermoed dat je nu al een idee hebt hoe deze mandala onderzetters zijn gemaakt, van strijkkralen. Toch ga ik je vandaag nog een uitgebreide uitleg geven. Eigenlijk is deze ‘do it yourself‘ speciaal voor alle strijkkraal-dummies out there. Haal je strijkkralen maar vast van zolder of duik in de kast van je kleine zusje, nichtje of buurmeisje want na ’t zien van dit artikel wil je zelf ook aan de slag.

– Afbeeldingen en artikel door: Priscilla

onderzetters strijkkralen roze 1

Mandala onderzetters van strijkkralen

Strijkkralen zijn de 3D printers van het verleden. Je kunt er allerlei toffe dingen mee maken. Als kind kon ik uren knutselen met strijkkralen en heb ik de meest mooie kunstwerken gemaakt (al zeg ik het zelf). Tegenwoordig mag ik, als zesentwintigjarige, nog steeds graag knutselen met strijkkralen. Ik vind dat het pinnen van de kraaltjes een kalmerende therapeutische werking heeft en daarnaast zie je gelijk resultaat van je gepriegel. Ik maak ’t liefst functionele dingen , dingen die ik kan gebruiken in ’t huishouden. Vorig jaar maakte ik al fruitige onderzetters van strijkkralen en vandaag vertel ik je hoe je mandala onderzetters kunt maken. Een leuk en snel ‘do it yourself’ project dat ongeveer 30 minuten tot 60 minuten van je tijd inneemt.

Je hebt nodig

 • Roze strijkkralen (diverse kleuren)
 • Rode strijkkralen
 • Witte strijkkralen
 • Oranje strijkkralen (diverse kleuren)
 • Ronde strijkkraalplaat
 • Bakpapier
 • Strijkijzer
onderzetters strijkkralen roze 2
onderzetters strijkkralen roze 6

Zo maak je het

Pak een ronde strijkkraalplaat en markeer het aantal pinnetjes dat je gaat gebruiken. De diameter van de onderzetter is 17 kraaltjes, de radius van de onderzetter is 9 kraaltjes. Zorg dus dat je strijkkraalplaat op z’n minst een diameter van 17 pinnetjes heeft. Bedenk alvast welke kleurencombinatie je wil gaan gebruiken. Begin in het midden van de strijkkraalplaat en werk naar buiten, rand voor rand. Dat werkt ’t meest makkelijk en overzichtelijk. Als je tevreden bent over je patroon is het tijd om de kraaltjes te strijken. Dek de kralen af met een stukje bakpapier en strijk het ontwerp met de punt van het strijkijzer tot alle kraaltjes aan elkaar gesmolten zijn. Laat de kraaltjes even afkoelen voordat je ze van de strijkkraalplaat haalt. Strijk de achterkant op dezelfde manier. Leg de onderzetter, nadat je beide kanten gestreken hebt, onder een zwaar voorwerp (een boek) zodat de onderzetter niet bol gaat staan door het afkoelen van de kraaltjes.

Variaties

Er zijn op deze mandala onderzetters oneindig veel variaties mogelijk. Verander het patroon of de kleurensamenstelling om de onderzetters naar je eigen smaak te maken. Je zou de volgende kleurencombinaties kunnen gebruiken:

 • blauw-grijs-geel-wit
 • paars-oranje-geel-wit
 • zwart-grijs-roze-wit
 • zwart-grijs-lila-wit
 • groen-blauw-geel-wit
 • zachtroze-lila-mintgroen-wit
 • mintgroen-babyblauw-lila-wit
mandala onderzetters strijkkralen
mandala onderzetters strijkkralen

Eyecatcher op tafel

Deze onderzetters zijn een echte eyecatcher door de opvallende kleurrijke geometrische designs. Je leukt gemakkelijk je (feest)tafel op met deze mandala onderzetters. De onderzetters zijn niet alleen mooi maar ook functioneel. Ik deed mijn moeder vorig jaar een zelfgemaakte onderzetters cadeau en ze gebruikt ze, nu (een jaar later), nog steeds. De onderzetters doen prima hun werk en kunnen zelfs gebruikt als onderzetter voor warme dranken zoals koffie, thee en chocolademelk.

Lees ook:
Essence Do You Speak Love?
DIY: Je eigen parfum voor in het stopcontact
DIY Soap dead sea body scrub
Zó maak ik mijn blogfoto’s

mandala onderzetters strijkkralen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *