Knutselen: Mandala onderzetters van strijkkralen

Knutselen: Mandala onderzetters van strijkkralen

Vrijwel iedereen heeft vroeger als klein kind geknutseld met strijkkralen dus ik vermoed dat je nu al een idee hebt hoe deze mandala onderzetters zijn gemaakt, van strijkkralen. Toch ga ik je vandaag nog een uitgebreide uitleg geven. Eigenlijk is deze ‘do it yourself‘ speciaal voor alle strijkkraal-dummies out there. Haal je strijkkralen maar vast van zolder of duik in de kast van je kleine zusje, nichtje of buurmeisje want na ’t zien van dit artikel wil je zelf ook aan de slag.

– Afbeeldingen en artikel door: Priscilla

Strijkkralen

Strijkkralen zijn de 3D printers van het verleden. Je kunt er allerlei toffe dingen mee maken. Als kind kon ik uren knutselen met strijkkralen en heb ik de meest mooie kunstwerken gemaakt (al zeg ik het zelf). Tegenwoordig mag ik, als zesentwintigjarige, nog steeds graag knutselen met strijkkralen. Ik vind dat het pinnen van de kraaltjes een kalmerende therapeutische werking heeft en daarnaast zie je gelijk resultaat van je gepriegel. Ik maak ’t liefst functionele dingen , dingen die ik kan gebruiken in ’t huishouden. Vorig jaar maakte ik al fruitige onderzetters van strijkkralen en vandaag vertel ik je hoe je mandala onderzetters kunt maken. Een leuk en snel ‘do it yourself’ project dat ongeveer 30 minuten tot 60 minuten van je tijd inneemt.

Je hebt nodig

 • Roze strijkkralen (diverse kleuren)
 • Rode strijkkralen
 • Witte strijkkralen
 • Oranje strijkkralen (diverse kleuren)
 • Ronde strijkkraalplaat
 • Bakpapier
 • Strijkijzer

Zo maak je het

Pak een ronde strijkkraalplaat en markeer het aantal pinnetjes dat je gaat gebruiken. De diameter van de onderzetter is 17 kraaltjes, de radius van de onderzetter is 9 kraaltjes. Zorg dus dat je strijkkraalplaat op z’n minst een diameter van 17 pinnetjes heeft. Bedenk alvast welke kleurencombinatie je wil gaan gebruiken. Begin in het midden van de strijkkraalplaat en werk naar buiten, rand voor rand. Dat werkt ’t meest makkelijk en overzichtelijk. Als je tevreden bent over je patroon is het tijd om de kraaltjes te strijken. Dek de kralen af met een stukje bakpapier en strijk het ontwerp met de punt van het strijkijzer tot alle kraaltjes aan elkaar gesmolten zijn. Laat de kraaltjes even afkoelen voordat je ze van de strijkkraalplaat haalt. Strijk de achterkant op dezelfde manier. Leg de onderzetter, nadat je beide kanten gestreken hebt, onder een zwaar voorwerp (een boek) zodat de onderzetter niet bol gaat staan door het afkoelen van de kraaltjes.

Variaties

Er zijn op deze mandala onderzetters oneindig veel variaties mogelijk. Verander het patroon of de kleurensamenstelling om de onderzetters naar je eigen smaak te maken. Je zou de volgende kleurencombinaties kunnen gebruiken:

 • blauw-grijs-geel-wit
 • paars-oranje-geel-wit
 • zwart-grijs-roze-wit
 • zwart-grijs-lila-wit
 • groen-blauw-geel-wit
 • zachtroze-lila-mintgroen-wit
 • mintgroen-babyblauw-lila-wit
mandala onderzetters strijkkralen
mandala onderzetters strijkkralen

Eyecatcher op tafel

Deze onderzetters zijn een echte eyecatcher door de opvallende kleurrijke geometrische designs. Je leukt gemakkelijk je (feest)tafel op met deze mandala onderzetters. De onderzetters zijn niet alleen mooi maar ook functioneel. Ik deed mijn moeder vorig jaar een zelfgemaakte onderzetters cadeau en ze gebruikt ze, nu (een jaar later), nog steeds. De onderzetters doen prima hun werk en kunnen zelfs gebruikt als onderzetter voor warme dranken zoals koffie, thee en chocolademelk.

Lees ook:
Essence Do You Speak Love?
DIY: Je eigen parfum voor in het stopcontact
DIY Soap dead sea body scrub
Zó maak ik mijn blogfoto’s

mandala onderzetters strijkkralen

12 Reacties

 1. 8 augustus 2017 / 17:02

  Ze zijn leuk geworden! Ik vind strijkkralen ook nog steeds geweldig en het maakt me ontspannen. Zo vind ik aquabeads ook leuk haha ­čśÇ

 2. 3 augustus 2017 / 12:53

  Super leuk, ik heb ze ook wel eens op mijn werk gemaakt met de kids ­čÖé

 3. Manon
  3 augustus 2017 / 11:17

  Vroeger deed ik dit heel veel haha, wat is dat weer lang geleden zeg

 4. 3 augustus 2017 / 10:55

  Super leuk om creatief bezig te zijn en te ontspannen! Dit is echt onwijs leuk bedacht!

 5. Donna
  3 augustus 2017 / 09:13

  Het is ZO lang geleden dat ik dit gedaan heb!!! Nu heb ik hier zo’n zin in. Ik weet nog goed dat mama een keer met mijn kunstwerkje op weg naar de strijkplank gevallen was. Oeps.

  • Priscilla
   3 augustus 2017 / 11:45

   O jeetje! Ik bedenk me nu ineens dat ik / mijn moeder dit vroeger ook wel eens heeft gehad. Strijkkralen overal en dan teleurgesteld zijn dat je alles opnieuw moet maken.

 6. 3 augustus 2017 / 07:47

  Jaa zo leuk kan niet wachten totdat mijn dochtertje iets ouder is zodat er dit samen kunnen doen. Ps leuk voor in de zomer als je er een gaatje in maakt (in het midden) dan kan je het op je glas leggen. Zo kan je er zo met een rietje uitdrinken en heb je iets tegen vliegen/wespen in de glas. ??
  Lees het laatste blogbericht van Sylvia – Update: persoonlijke & blogdoelen 2017My Profile

  • Priscilla
   3 augustus 2017 / 11:46

   Goede tip! Ik heb deze drankjes-beschermers (noem je dat zo?) wel eens gezien op Pinterest en dat ziet er ook super leuk uit. Helemaal tijdens een feestje of barbecue als alle mensen zo’n beschermer over ’t glas hebben liggen.

 7. 3 augustus 2017 / 07:10

  Wat een superleuk idee! Als kind was ik vaak met strijkkralen in de weer. Nooit bij stilgestaan dat je er eigenlijk ook hele leuke onderzetters mee kunt maken! ­čÖé
  Lees het laatste blogbericht van Romy – Outfit | Roze jurk met bloemenMy Profile

  • Priscilla
   3 augustus 2017 / 11:45

   Dankje Romy! Je kunt met strijkkralen echt heel veel leuke dingen maken. Google (of Pinterest) maar eens. Je zult verstelt staan van de mooie creaties die mensen maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.