Discussie: het verkopen van ontvangen spullen als blogger

Discussie: het verkopen van ontvangen spullen als blogger

Even geleden las ik een artikel op Northflix.nl (helaas kan ik het artikel niet meer vinden) over het verkopen van ontvangen spullen, die je als blogger ontvangen hebt voor bijvoorbeeld een samenwerking. Eigenlijk was ik hier altijd wel fel op tegen en vond het zelfs een beetje respectloos om spullen te verkopen die je ontvangen hebt van een bedrijf. Maar toch ben ik er over na gaan denken. Is het echt zo slecht? Of mag je best wat geld verdienen met je blog, als je dat wilt natuurlijk? Vandaag wil ik er eens over praten en mijn mening hierover geven, nadat ik hier lang over nagedacht heb.

Foto: Shutterstock

Verkopen van ontvangen spullen

Sinds 2013 loop ik al mee met doormariska.nl en in die tijd heb ik heel wat samenwerkingen afgeslagen, samenwerkingen gedaan en heb ik wel ervaring hierin gekregen. Wat wil ik wel en wat wil ik niet? Het is eigenlijk niet zo zwart wit vind ik met het verkopen van spullen. In sommige gevallen vind ik namelijk dat je dat best mag doen en in andere gevallen vind ik het nog steeds absoluut niet kunnen en respectloos. Ik ga een paar voorbeelden geven om uit te leggen wat ik bedoel.

Van een PR bureau

Als blogger krijg je in de loop van de tijd wel eens pakketjes toegestuurd van een PR bureau met bijvoorbeeld nieuwe make-up producten, haar producten of crèmes. Zelf vind ik dat natuurlijk hartstikke leuk om uit te testen! Zou ik dat verkopen? Nee, absoluut niet. Zou ik het weggeven aan iemand die het vaker zal gebruiken dan ik? Ja, absoluut. Ik vind het nog steeds een eer om iets te mogen ontvangen en te testen en vind het simpelweg respectloos om dat te verkopen. Dat kun je niet maken! Op die manier word je in mijn ogen ook niet meer echt serieus genomen. Daar hoor je geen geld aan te verdienen denk ik? Dit zal ik dan ook nooit doen. Wel heb ik ooit een groot pakket verkocht met nagellak. Daarin zaten voor het grote deel zelf gekochte nagellak in en een paar ontvangen. Voor zo’n 100 nagellak vroeg ik toen rond de €15,00. Niet echt noemenswaardig. En het was voor een jong kindje die het met de feestdagen kreeg 🙂

Van een bedrijf die reclame wil maken

En dit is weer iets heel anders vind ik. Als jij wordt benaderd door bedrijf X met de vraag om een artikel te schrijven en je mag daarvoor een product uitkiezen voor een X bedrag of je krijgt shoptegoed, dan vind ik het niet erg om de spullen uiteindelijk te verkopen. Het gebeurt redelijk vaak dat bedrijven dit zo aanpakken en jou niet betalen voor een artikel. Dingetje is; als jij een mooi sieraad uitzoekt van bijvoorbeeld €100,00 kost het bedrijf het veel minder qua inkoop en kost het hun veel minder dan dat zij jou gewoon betalen. Niet erg natuurlijk als je de aangeboden spullen ook leuk vind, maar als ik iets mag uitzoeken waarvan ik weet dat het waarde kan hebben, overweeg ik dat wel te verkopen. Niet dat ik altijd maar inga op dit soort aanbieding, integendeel. Ik ga samenwerken met een bedrijf als de eerste indruk goed is, leuk contact is en er normale eisen worden gesteld. Als ik dan sieraad X heb mogen ontvangen ter waarde van €100,00 en ik draag het niet én ik weet dat ik het kan verkopen, dan zal ik dat doen. Ik denk ook niet dat dit te vergelijken is met pakketjes van een PR bureau, maar dat is mijn mening.

Nu is natuurlijk mijn vraag hoe jij hiermee omgaat. Heb jij wel een spullen verkocht die je hebt ontvangen? Vind jij dat je ontvangen producten van een PR bureau wel mag verkopen? Of vind jij sowieso niet dat je iets mag verkopen wat je van een bedrijf hebt ontvangen?

Lees ook:
TIP: Zakelijk schrijven voor dummies
Spaarvarken die zelf geld telt
30 tips om blog inspiratie te krijgen
5 super tips voor je jouw bedrijf start

Alvast bedankt voor je reactie!

15 Reacties

 1. 28 april 2018 / 10:15

  Ik verkoop het niet maar geef het weg mocht ik er zelf niks mee kunnen. Het zit me toch niet lekker om dingen te verkopen ook niet als je in producten betaald krijgt.
  Lees het laatste blogbericht van Engelina – Opgemaakt # Week 17 # April 2018My Profile

 2. 9 februari 2017 / 00:01

  Ik heb nog nooit iets verkocht, maar krijg ook niet megaveel 😉 Ik geef eens in de zoveel tijd mijn overschotje aan familie en vriendinnen. Leuk om te doen ook nog.
  Lees het laatste blogbericht van Astrid – Welkom baby winactieMy Profile

 3. 8 februari 2017 / 20:11

  Lastige vraag waar ik tot nu toe niet mee te maken heb gehad. Ik zou er echter eerder voor kiezen om iets weg te geven of een winactie te houden. Overigens vraag ik me af of dat snel zou gebeuren, want met en tienerdochter in huis gaan spullen toch sneller op 🙂
  Lees het laatste blogbericht van Anja – Hoe lees je een blogMy Profile

 4. Henrieke
  8 februari 2017 / 19:26

  Ik probeer om er niet zo hard over te oordelen. Chic is het niet maar een hele kast vol met spullen die je gebruikt ook niet. Ik verkoop ook weleens gewonnen boeken wanneer ik ze gelezen heb, al koop ik dan met het geld ook weer nieuwe boeken. 😉

 5. 8 februari 2017 / 18:49

  Als ik samenwerk met een bedrijf, kies ik altijd iets uit wat ik zelf leuk vind. Als ik het niet leuk genoeg vind (en het dus zou weggeven), dan ga ik eigenlijk geen samenwerking aan. Ik schrijf liever over dingen die ik echt leuk vind 🙂 Maar hoe zit dat dan, vind je het niet zonde om iets moois dat je hebt gekregen te verkopen?

 6. 8 februari 2017 / 14:49

  Ik verkoop het niet. Ik heb een hele grote lade met spulletjes die ik niet gebruik en die word zeer regelmatig door vriendinnen en familie bezocht. Zo maak ik mensen blij en ruimt het ook op.

 7. Bettie
  8 februari 2017 / 13:33

  Ik zou het sowieso niet gaan verkopen. Ik zou het dan weggeven aan mensen die het wel goed kunnen gebruiken en bijvoorbeeld dus ook aan goede doelen. Ik wist niet eens dat er bloggers waren die dit wel allemaal gaan verkopen, maar dat vind ik eigenlijk ook niet kunnen. Of houd dan een winactie op je blog voor je lezers.

 8. 8 februari 2017 / 12:22

  Verkopen zal ik niet doen denk ik, als ik een product ontvang en het is mijn ding niet dat geef ik het weg. Ik zou mezelf er toch niet goed bij voelen om daar dan geld voor te vragen.

 9. 8 februari 2017 / 11:52

  Ik ben meer van het weggeven van producten; tenzij ik iets van heel veel waarde heb en er uiteindelijk niets mee doe.

 10. 8 februari 2017 / 11:51

  Zelf heb ik tot op heden nog nooit dusdanig interessante dingen kunnen/mogen reviewen dat het wat op zou leveren bij verkoop. Als het bij mij alleen mij zou liggen verstoffen, dan zou ik het misschien overwegen of, afhankelijk van het product, geven aan mensen die ik het gun in mijn omgeving of aan een kringloopwinkel.
  Lees het laatste blogbericht van Bianca Ronday-Kok – Unboxing: J.K. Rowling Wizarding world lootcrateMy Profile

 11. Sanne
  8 februari 2017 / 11:34

  Verkopen vind ik zelf niet zo gepast, maar ik ben dan ook weer niet zo’n mega grote blog. Als je heel veel pakketjes ontvangt snap ik het ook wel weer dat er een selectie moet worden gemaakt!

 12. Evelyne
  8 februari 2017 / 11:31

  Interessante discussie! Ik had er eerlijk gezegd nog nooit over nagedacht om überhaupt spullen te verkopen. Meestal geef ik ze weg of gebruik ik ze met veel liefde. Lijkt mij een lastige kwestie ook, maar aan de andere kant.. Ik denk dat verkopen op zich ook wel zou moeten mogen. Vooral als je je bedenkt dat sommige bedrijven je inderdaad niks willen betalen en betalen in producten. In dat geval zou ik als ik het product ook misschien wel verkopen als ik er niks mee ga doen. Groetjes Evelyne (www.buttercupsisters.nl)

 13. 8 februari 2017 / 11:24

  Om gewoon 100% eerlijk te zijn verkoop ik wel eens producten die ik heb gekregen. Sommige dingen blijven nu eenmaal liggen omdat ik hartstikke veel heb en ik zie dit als een soort ‘inkomsten’ die ik vervolgens weer kan investeren in mijn blog. Ik vind het zelf niet echt verkeerd: van een lipstick kun je je huur niet betalen 😉

 14. 8 februari 2017 / 11:18

  Verkopen? Nee, dat vind ik persoonlijk niet nodig. Mijn blog is hobby.
  Weggeven? Ja! Dan vooral aan meiden/dames die ik ken en het totaal niet breed hebben. Ik maak dan altijd een klein doosje, ze weten dat ik het gereviewd heb.
  Het geeft mij dan een fijn gevoel dat ik hen ook kan blij maken met mooie producten. Sowieso krijg ik niet alles op mbt houdbaarheid.

  Wat een ander doet is niet mijn zaak.
  Lees het laatste blogbericht van YuSt – Lanzarote Aloë Vera | huidverzorgingMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   8 februari 2017 / 11:22

   Het weggeven is inderdaad mooi om dat op die manier te doen, mensen die het minder breed hebben! Mooi gebaar 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.