Discussie: het verkopen van ontvangen spullen als blogger

shutterstock 451240210

Even geleden las ik een artikel op Northflix.nl (helaas kan ik het artikel niet meer vinden) over het verkopen van ontvangen spullen, die je als blogger ontvangen hebt voor bijvoorbeeld een samenwerking. Eigenlijk was ik hier altijd wel fel op tegen en vond het zelfs een beetje respectloos om spullen te verkopen die je ontvangen hebt van een bedrijf. Maar toch ben ik er over na gaan denken. Is het echt zo slecht? Of mag je best wat geld verdienen met je blog, als je dat wilt natuurlijk? Vandaag wil ik er eens over praten en mijn mening hierover geven, nadat ik hier lang over nagedacht heb.

Foto: Shutterstock

Verkopen van ontvangen spullen

Sinds 2013 loop ik al mee met doormariska.nl en in die tijd heb ik heel wat samenwerkingen afgeslagen, samenwerkingen gedaan en heb ik wel ervaring hierin gekregen. Wat wil ik wel en wat wil ik niet? Het is eigenlijk niet zo zwart wit vind ik met het verkopen van spullen. In sommige gevallen vind ik namelijk dat je dat best mag doen en in andere gevallen vind ik het nog steeds absoluut niet kunnen en respectloos. Ik ga een paar voorbeelden geven om uit te leggen wat ik bedoel.

Van een PR bureau

Als blogger krijg je in de loop van de tijd wel eens pakketjes toegestuurd van een PR bureau met bijvoorbeeld nieuwe make-up producten, haar producten of crèmes. Zelf vind ik dat natuurlijk hartstikke leuk om uit te testen! Zou ik dat verkopen? Nee, absoluut niet. Zou ik het weggeven aan iemand die het vaker zal gebruiken dan ik? Ja, absoluut. Ik vind het nog steeds een eer om iets te mogen ontvangen en te testen en vind het simpelweg respectloos om dat te verkopen. Dat kun je niet maken! Op die manier word je in mijn ogen ook niet meer echt serieus genomen. Daar hoor je geen geld aan te verdienen denk ik? Dit zal ik dan ook nooit doen. Wel heb ik ooit een groot pakket verkocht met nagellak. Daarin zaten voor het grote deel zelf gekochte nagellak in en een paar ontvangen. Voor zo’n 100 nagellak vroeg ik toen rond de €15,00. Niet echt noemenswaardig. En het was voor een jong kindje die het met de feestdagen kreeg :)

Van een bedrijf die reclame wil maken

En dit is weer iets heel anders vind ik. Als jij wordt benaderd door bedrijf X met de vraag om een artikel te schrijven en je mag daarvoor een product uitkiezen voor een X bedrag of je krijgt shoptegoed, dan vind ik het niet erg om de spullen uiteindelijk te verkopen. Het gebeurt redelijk vaak dat bedrijven dit zo aanpakken en jou niet betalen voor een artikel. Dingetje is; als jij een mooi sieraad uitzoekt van bijvoorbeeld €100,00 kost het bedrijf het veel minder qua inkoop en kost het hun veel minder dan dat zij jou gewoon betalen. Niet erg natuurlijk als je de aangeboden spullen ook leuk vind, maar als ik iets mag uitzoeken waarvan ik weet dat het waarde kan hebben, overweeg ik dat wel te verkopen. Niet dat ik altijd maar inga op dit soort aanbieding, integendeel. Ik ga samenwerken met een bedrijf als de eerste indruk goed is, leuk contact is en er normale eisen worden gesteld. Als ik dan sieraad X heb mogen ontvangen ter waarde van €100,00 en ik draag het niet én ik weet dat ik het kan verkopen, dan zal ik dat doen. Ik denk ook niet dat dit te vergelijken is met pakketjes van een PR bureau, maar dat is mijn mening.

Nu is natuurlijk mijn vraag hoe jij hiermee omgaat. Heb jij wel een spullen verkocht die je hebt ontvangen? Vind jij dat je ontvangen producten van een PR bureau wel mag verkopen? Of vind jij sowieso niet dat je iets mag verkopen wat je van een bedrijf hebt ontvangen?

Lees ook:
TIP: Zakelijk schrijven voor dummies
Spaarvarken die zelf geld telt
30 tips om blog inspiratie te krijgen
5 super tips voor je jouw bedrijf start

Alvast bedankt voor je reactie!
Geverifieerd door MonsterInsights