9 dingen die je kunt doen om je blog te verbeteren

by Mariska

Zelf ben ik eigenlijk heel erg vaak bezig om mijn blog te kunnen verbeteren. Zowel het kijken naar mijn foto’s, hoe ik deze bewerk, maar ook dingen achter de schermen. Het is natuurlijk niet noodzakelijk om te doen. Ik snap dat als jij puur blogt als hobby, dat je minder nodig iets gaat verbeteren dan dat je echt een bedrijf hebt gemaakt van je blog of meer wilt bereiken. Om je inzicht te geven met wat je zou kunnen doen, heb ik wat op een rijtje gezet. Wellicht dat je dit kunt toepassen op je eigen blog! Klein dingetje; ik werk met Wordpress en wellicht zijn niet alle tips geschikt voor bijvoorbeeld Blogspot.

Tags opschonen en toevoegen

Veel bloggers gebruiken tags bij hun artikelen en dat doe ik ook. Zelf kies ik ervoor om er maximaal ongeveer 5 te gebruiken om het vrij overzichtelijk te houden. Een tag zegt iets over het artikel, bijvoorbeeld nagellak, mascara etc. En zo kun je meer kenmerken kiezen. Het kan zijn dat je ergens de tag ‘make-up’ hebt gebruikt, maar bijvoorbeeld ook ‘makeup’. Beetje zonde en zo kun je dat het beste nalopen en gaan opruimen. Maakt het overzichtelijker ook.

SEO verbeteren, nalopen en aanpassen

Zelf gebruik ik de YOAST Seo plugin en zo nu en dan loop ik oudere artikelen na om te kijken wat ik kan aanpassen. Soms is dat het focuswoord, maar soms ook het gedeelte wat je onder de titel vindt. Als jij op Google zoekt, dan zie je onder de titel altijd een stukje tekst. Dat stukje tekst bedoel ik. Je kunt daar bijvoorbeeld het focuswoord in toevoegen, de tekst nét iets aantrekkelijker maken of gewoon veranderen. Wellicht dat je artikel(en) die je hebt aangepast beter gevonden gaan worden.

Categorieën opschonen

Eigenlijk net als tags, maar je kunt er ook voor kiezen om categorieën op te schonen. Teveel verschillende categorieën maakt het ook wel een beetje overzichtelijk. Zelf heb ik er ook best wel veel en moet ik daar ook weer eens naar gaan kijken. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik op andere blogs nooit kijk binnen de verschillende categorieën. Er zijn veel lezers die dit wel doen, dus het maakt het zeker beter. De navigatie wordt op die manier makkelijker en dat is natuurlijk de bedoeling!

Ik maak me vaak schuldig aan een rommelige sidebar en loop er regelmatig even doorheen om te kijken wat ik wil verwijderen of een andere plaats wil geven. De ene keer vind ik iets enorm handig en zet ik het er neer, de andere keer vind ik het weer te druk en verwijder ik het weer. Ieder natuurlijk zijn eigen smaak en sommige blogs hebben niet eens een sidebar. Persoonlijk vind ik dat niet zo mooi en kies ik toch altijd wel voor een sidebar. Zo kwam ik erachter dat ik een Instagram widget had in mijn sidebar, terwijl mijn Instagram foto’s ook worden weergegeven in mijn footer. Beetje overbodig dus.

Ongebruikte foto’s verwijderen

Het kan zijn dat er foto’s in jouw mediabibliotheek staan in Wordpress, die je niet meer gebruikt. Dit is natuurlijk zonde voor de schijfruimte die onnodig wordt gebruikt. Ooit had ik daar een plugin voor maar weet niet meer precies welke. Mocht iemand de tip hebben, graag! Dan vermeld ik dit ook in het artikel. Schijfruimte is namelijk vaak al beperkt en het is nog meer zonde als er dan ook foto’s opstaan die niet eens gebruikt worden. Zo had ik dat eens met een backup die bijna 1GB in beslag nam! Dat zijn heel wat foto’s…

Plugins die je niet gebruikt verwijderen

Hetzelfde geldt voor plugins. Plugins zijn heel leuk, maar beïnvloeden ook vaak wel de laadtijd van je blog. Wederom nemen zij ook schijfruimte in. Het is wel eens makkelijk om gewoon eens door de lijst met geïnstalleerde plugins te scrollen en kijken wat je niet meer gebruikt. Je kunt de plugin(s) gewoon verwijderen. Ik weet dat bijvoorbeeld Jetpack best een zware plugin is die ook de laadtijd van je blog kan verlengen, maar toch gebruik ik hem omdat ik hem heel handig vind.

Dit laatste is samen met ongebruikte layouts verwijderen echt een must om je blog te verbeteren, maar ook voor de beveiliging!

Ongebruikte layouts verwijderen

Eerst zat ik in zo’n fase dat ik heel veel verschillende layouts in de map in mijn Wordpress had staan. Ik downloadde heel erg veel om op zoek te gaan naar de perfecte layout. Mocht jij dit ook hebben, dan kun je het beste een grote schoonmaak houden en alle ongebruikte gewoon verwijderen. Bewaar ze bijvoorbeeld op je computer zodat je ze wel altijd kunt uploaden als je wilt. Neemt ook weer onnodig schijfruimte in. Ook heb ik wel eens gehoord dat je blog kwetsbaarder wordt, omdat hackers evengoed makkelijk kunnen inbreken. Zeker als het bijvoorbeeld een layout is die al een tijd geen update heeft gehad en dus niet goed beveiligd is.

Wat ik zelf de laatste tijd doe is kijken of ik bijvoorbeeld affiliate links kan toevoegen in oudere (en goed gelezen) artikelen. Natuurlijk zet ik dat dan wel boven het artikel. Sowieso ben ik de laatste tijd meer bezig met affiliate marketing én mijn blog is mijn bedrijf, dus als ik op die manier meer kan verdienen dan doe ik dat. Wel kijk ik natuurlijk of het relevante links zijn. Meld je bijvoorbeeld aan bij het bol.com partnerprogramma en vervang links voor de bol.com partnerlinks!

Niets is zo vervelend als een link in een artikel niet werkt. Er is een plugin genaamd ‘Broken link checker‘ die je kunt downloaden in je Wordpress bij plugins. Deze scant automatisch alle links op je blog. Dat zijn links van lezers die een reactie hebben achtergelaten, maar ook links in je artikelen en affiliate links. Super handig! Op die manier kun je bijvoorbeeld verkeerd geschreven links aanpassen, kun je links naar blogs die niet meer bestaan verwijderen en zo kom je er ook achter of product links nog werken. Dat kun je dan aanpassen en dan werkt het weer naar behoren! Eigenlijk wel een must om niet werkende links te verbeteren.

De laatste is echt een hele grote aanrader als je je blog wil verbeteren. Het scant de uitgaande en interne links of die nog werken.

Lees ook:
Supertip voor bloggers: geld verdienen met linkpizza
Zó maak je in 2018 een goede start met je blog
De mooiste complimenten die ik kreeg over mezelf en mijn blog
Stickers maken je leven overzichtelijk en leuker

You may also like

Stuur een mail

Contact opnemen?