De 11 voordelen van yoga (fysiek en mentaal)!

voordelen van yoga

Beoefen jij al yoga? In dit gastblog artikel deelt gastblogger Claire waarom dit een ontzettend goed idee is! Benieuwd naar de 11 voordelen van yoga voor zowel je fysieke als mentale gezondheid? Lees dan snel verder!  

Stressvermindering.

Eén van de meest belangrijke voordelen van yoga is het vermogen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. Daar dragen de verschillende meditatievormen en ademhalingstechnieken allemaal aan bij.

Verbeterd de flexibiliteit.

Wist je dat er verschillende yoga vormen zijn? En stuk voor stuk dragen alle yoga houdingen en oefeningen bij aan het strekken en versterken van de spieren, wat de flexibiliteit van het lichaam bevordert en de bewegingsvrijheid vergroot.

Versterkt de spieren.

Nog één van de voordelen van yoga is alle verschillende yogahoudingen zich richten op verschillende spiergroepen, waardoor de spieren sterker worden en de algehele kracht toeneemt. Dus ook als je bijvoorbeeld een blessure hebt, kan yoga helpen om weer je oude kracht terug te krijgen.

Zorgt voor een betere houding.

Yoga helpt bij het bewustzijn van lichaamshouding en kan helpen bij het corrigeren van slechte houdingsgewoonten, wat op lange termijn kan bijdragen aan een gezondere wervelkolom.

Verbeterd de ademhaling.

Yoga legt een sterke nadruk op bewuste ademhaling (pranayama). Dit helpt de longcapaciteit te vergroten, de bloedsomloop te verbeteren en het zuurstofniveau in het lichaam te verhogen. Eén van de voordelen van yoga is dan ook dat het je letterlijk lucht geeft.

Zorgt voor innerlijke rust.

Yoga moedigt aan om in het moment aanwezig te zijn en het bewustzijn te vergroten. Dé ingrediënten die ervoor zorgen dat je meer innerlijke rust kunt gaan ervaren en er een beter vermogen ontstaat om met stress om te gaan.

Verbeterd de concentratie en geeft focus.

Regelmatige beoefening van yoga kan de mentale helderheid en het vermogen om zich te concentreren vergroten, wat nuttig kan zijn in het dagelijks leven en op het werk.

Zorgt voor (een verbeterde) balans.

Veel yogahoudingen vereisen balans en coördinatie, waardoor de hersenen en het zenuwstelsel worden gestimuleerd om deze vaardigheden te ontwikkelen. Dit maakt yoga ook voor kinderen in iedere leeftijdscategorie een ontzettende leuke vorm van bewegen!

Ondersteuning bij gewichtsbeheersing.

Yoga kan helpen bij gewichtsverlies of gewichtsbeheersing door het verhogen van de stofwisseling en het stimuleren van een gezonde levensstijl.

Zorgt voor een gezond hart.

Sommige vormen van yoga, zoals Vinyasa en Power Yoga, kunnen een cardiovasculaire training bieden die de hartgezondheid verbetert.

Versterkt het immuunsysteem.

Regelmatige yoga-beoefening kan het immuunsysteem stimuleren en de algehele gezondheid verbeteren, waardoor het lichaam beter bestand is tegen ziektes.

Tot slot…

Uiteraard kun je alleen van de vele voordelen die yoga geeft genieten wanneer je regelmatig en consistent yoga beoefent. Dus zorg voor een fijne routine; thuis of door je aan te melden bij een yogaschool. En geniet! Want naast dat het ontzettend goed voor je is, is yoga ook ontzettend leuk om te doen (ook als mindful avontuur met kids)!

Volg:
Avatar for Mariska
Mariska

Leuk dat je het artikel hebt gelezen! Ik ben catmom van Snowy, Vriendje en Billy en bloggen is het leukste om te doen. Daarnaast ben ik tekstschrijver, content creator en virtual assistent.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook