6 tips om stress te verminderen

stress

Tegenwoordig zijn we allemaal wel gespannen lijkt wel. Mensen die bijvoorbeeld een fulltime baan hebben en een heel gezin thuis of gewoon personen die teveel hooi op hun vork nemen. We zitten in een periode waarin we allemaal maar door willen, veel willen doen en maar moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen op dingen. Zelf heb ik hier ook wel eens last van. Ik heb een aantal dingen geleerd en die ik ook toepas om stress voor mezelf te verminderen. Zo ben ik bijvoorbeeld van een fulltime werkweek naar een 4-daagse werkweek gegaan. Ik koos er bewust voor om de woensdag vrij te nemen, zodat ik 2 dagen werk, woensdag vrij en vervolgens weer 2 dagen werk tot het weekend. Dit bevalt mij supergoed en ik moet zeggen dat ik veel meer rust ervaar. Ook heb ik minder last van erge vermoeidheid. De tips die ik geef zijn dan ook uit eigen ervaring :)

Stress verminderen: neem een lekker bad

Wij hebben een bad en eigenlijk ging ik daar nooit in. Ik dacht er namelijk geen geduld voor te hebben, tot ik wel een keer in bad ging toen ik me een beetje gestrest voelde. Ik had nog een heerlijke bath bomb van Lush liggen, deed die in bad en ging er vervolgens ongeveer een half uurtje inzitten. Daarbij pakte ik mijn telefoon en ging gewoon spelletjes doen. Dit bracht mij in ieder geval veel rust en herhaal het steeds als ik me weer een beetje gestrest begin te voelen.

Neem genoeg tijd voor jezelf

Dit is ook iets wat ik ‘geleerd’ heb om te doen. Ik was altijd weg, wilde altijd met vrienden afspreken en kon nooit zo goed alleen zijn. Iets meer dan 6 jaar geleden raakte ik overspannen en daardoor heb ik ook geleerd voor mezelf te kiezen en genoeg tijd in te plannen voor mezelf. Nu doe ik eigenlijk altijd het volgende: als ik het ene weekend een feestje heb (bijvoorbeeld 20 augustus dat ik mijn verjaardag vierde), dan doe ik het volgende weekend helemaal niets. Door de week probeer ik ook zo min mogelijk te plannen, zodat ik na mijn werk lekker rustig aan mijn blog kan werken of niks kan doen. Natuurlijk spreek ik wel met Thijs af ;)

Pak niet alles aan

Ook dit is een belangrijke! Als ik bijvoorbeeld naar mijn broertje kijk of andere mensen in dezelfde soort branche (loonwerker), dan hebben ze naast hun baan (of eigen bedrijf) ook vaak nog wel eens beun klusjes. Vrienden, kennissen, vrienden van vrienden etc. die vragen of je iets voor ze kunt doen omdat jij daar zo goed in bent. Hartstikke leuk en je zult er ook wel extra mee verdienen, maar pas op! Voor je het weet ben je elke dag bezig en heb je bijna geen tijd voor jezelf.

Ga naar buiten

Hier doe ik niet altijd aan moet ik eerlijk bekennen. Er zijn genoeg dagen die ik binnen doorbreng maar dat vind ik zelf niet erg. Het helpt wel enorm om gewoon even een rondje te lopen of bijvoorbeeld naar de supermarkt te gaan met de fiets of lopend. Kleinigheidje, maar helpt vaak wel.

Leg je telefoon aan de kant

Ahhh, een aantal jaar geleden schreef ik hier een artikel over. Ik voelde me niet zo lekker in mijn vel en merkte dat ik door al die dingen van een ander op Social Media er niet beter op werd. Ik werd constant geprikkeld door wat iedereen deed. Facebook, Twitter etc. Op een gegeven moment ben ik ook eventjes stil geweest en heb het ook een tijdje niet meer gelezen. Dit heeft mij ook erg goed geholpen.

Ga een dagje weg

Dit is ook een aanrader en dan wel alleen! Ga gewoon eens in je eentje naar de stad, winkelen of naar de dierentuin. Op die manier hoef je even geen rekening te houden met eventuele andere personen die met je mee zijn en kun je mooi je eigen gang gaan. Je bent gewoon echt eventjes alleen. Vaak werkt dit ook goed.

Lees ook:
Wat zou ik doen met een miljoen?
Wat is mijn ultieme katervoer na een avond uit?
11 dingen die niet bij mij passen

Stress verminderen? Hoe doe jij dit?
Geverifieerd door MonsterInsights