Check jij jouw zorgverzekering nog weleens? 

zorgverzekering afsluiten

Iedereen die in Nederland woont, moet een zorgverzekering afsluiten. Toch is het niet alleen belangrijk om een verzekering te hebben, je moet ook zorgen dat je er een hebt die aansluit op jouw zorgvraag. Kun je dan weten wat je zorgvraag is? Grotendeels wel.

Uiteraard weet je nooit of je binnenkort (ernstig) ziek gaat worden, maar toch is er ook veel zorg die je wel kunt inplannen. Om je te laten zien hoe je een zorgverzekering op maat kunt afsluiten, zullen wij bespreken waar je op moet letten. Je zult zien dat een goede verzekering afsluiten niet duur hoeft te zijn. Bespaar daarom ook nooit op je gezondheid. 

Stel je basisverzekering samen

Je zorgverzekering bestaat uit twee delen: de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen. Alhoewel de basisverzekering verplicht is bij een zorgverzekering afsluiten, betekent dit niet dat er niets te kiezen valt. Je kunt deze verzekering namelijk nog afstellen. Zo kun je besluiten om je eigen risico te verhogen zodat je maandpremie lager wordt.

Zorg er in dat geval echter wel voor dat je ook een buffer hebt zodat je dit eigen risico ook daadwerkelijk kunt betalen wanneer je een factuur krijgt. Ook kun je besluiten om je premie in een keer te betalen zodat je nog een extra korting pakt. Op deze manier kun je voordelig een basisverzekering afsluiten waarmee je zeker kunt zijn dat je gebruik kunt maken van de zorg in Nederland. 

Kies je aanvullende pakketten 

zorgverzekering afsluiten
Photo by pina messina on Unsplash

Het tweede deel van je zorgverzekering is niet verplicht, maar wel heel erg handig: de aanvullende pakketten. Met deze pakketten maak je je zorgverzekering persoonlijk. Bijvoorbeeld: je hebt vaak gaatjes en iedere keer als je naar de tandarts gaat, moet je veel geld betalen. In dat geval is het goed dat je een tandartsverzekering afsluiten gaat. Met deze verzekering worden de kosten die je bij de tandarts maakt, voor het grootste deel vergoed.

Tandartszorg is vaak ook goed in te plannen, dus wanneer je nu al weet dat je volgend jaar bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan, dan kun je nu alvast deze aanvullende verzekering afsluiten. Hierdoor weet je zeker dat je volgend jaar niet voor onnodige kosten komt te staan. Bekijk ook zeker de overige aanvullende pakketten want er zijn er vele waar je uit kunt kiezen.

Denk bijvoorbeeld aan mentale zorg, of misschien zou je wel gebruik willen gaan maken van fysiotherapie. Er is heel veel mogelijk en als je je goed verzekert, bespaar je zeker veel geld. Dat is namelijk de kracht van een goede verzekering; je krijgt goede zorg tegen schappelijke kosten. 

Denk dus goed na bij een zorgverzekering afsluiten!

Vraag zorgtoeslag aan 

Wanneer je bang bent dat je zorgverzekering te duur wordt, is het tijd om eens te kijken of je ook in aanmerking kunt komen voor zorgtoeslag. Dit is een tegemoetkoming van de overheid om te zorgen dat iedereen diens zorgverzekering kan betalen. Je kunt op de site van overheid kijken of jij deze toeslag kunt aanvragen. Je kunt zelfs met terugwerkende kracht toeslag aanvragen dus check zeker wat je rechten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *