Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag?

recht op zorgtoeslag

In Nederland betaal je vanaf je 18e jaar voor een zorgverzekering. Je kiest hoe hoog je eigen risico is en betaalt maandelijks een premie aan je zorgverzekeraar. Sommige mensen hebben recht op zorgtoeslag. Maar wat is deze toeslag precies? Hoe weet je of je recht op zorgtoeslag hebt? En hoe krijg je hem? In deze blog leggen we uit wat zorgtoeslag is en wanneer je er aanspraak op kunt maken.

Wat is zorgtoeslag? 

Voor we dieper ingaan op of je recht hebt op een zorgtoeslag, kijken we naar wat zorgtoeslag precies is. Zorgtoeslag is een belastingvrije uitkering voor mensen die bijvoorbeeld niet genoeg verdienen om hun zorgverzekering te betalen. Deze uitkering wordt gebruikt om zaken als medische kosten en speciale apparatuur te betalen, evenals extra kosten in verband met het verlenen van zorg. Hoeveel zorgtoeslag je krijgt, hangt af van verschillende factoren. Welke factoren dat zijn, lichten we hieronder verder voor je toe. 

Wie komt in aanmerking? 

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, moet je aan bepaalde criteria voldoen. Je moet minstens 18 jaar oud zijn en in Nederland wonen om recht te hebben op zorgtoeslag. Als student kies je voor een zorgverzekering studenten die vaak wat goedkoper is. Toch is zorgtoeslag als student wel fijn, omdat je geen hoog inkomen hebt. Naast dat je 18 moet zijn en in Nederland moet wonen, is het ook van belang dat je een maximaal jaarinkomen hebt. Om precies te zien hoeveel dit is, kijk je op de website de belastingdienst. Ook vind je op internet verschillende tools om te zien of je recht hebt op zorgtoeslag.   

Hoe vraag zorgtoeslag aan?

Om zorgtoeslag te krijgen, hoef je zelf niet veel te doen. De belastingdienst ziet aan de hand van je inkomstenbelasting hoeveel je hebt verdiend. Aan de hand daarvan maken zij een schattig van je inkomen in het nieuwe jaar en berekenen ze hoeveel zorgtoeslag je krijgt. Verandert er iets in jouw inkomen, doordat je bijvoorbeeld een nieuwe baan hebt? Dan vul je dit handmatig in op de site van de belastingdienst. Wanneer je dit niet doet, betaal je aan het einde van het jaar het geld terug wat je te veel hebt betaald

Wanneer je 18 wordt, dien je zelf te betalen voor je zorgverzekering. Je kiest voor de goedkoopste zorgverzekering en kijkt wat je krijgt als toeslag. Zo is zorg voor iedereen betaalbaar en ben altijd in goede handen.

Geverifieerd door MonsterInsights