Zo leerden wij vroeger omgaan met geld (met nare dingen)

omgaan met geld

Financiën waren vroeger in ons gezin niet altijd even geweldig. Nu ik besloten heb meer te schrijven over vroeger en hoe ik (en mijn broertje en zusje) dingen meemaakten, vond ik dit ook een passend onderwerp. Want ondanks dat mijn ouders de financiële kant vaak niet op orde hadden, leerden wij wel omgaan met geld evengoed. Of alles helemaal goed is geweest weet ik natuurlijk, maar ik kan wel vanuit mijn eigen ervaring schrijven.

Omgaan met geld – je eerste baantje

Vooral mijn vader vertelde ons altijd dat het belangrijk is dat je inziet wat de waarde van geld is en dat we een baantje moesten zoeken. Vroeger toen wij nog op de boerderij woonden was mijn moeder altijd aan het bollen pellen. Dat was tegenover ons huis en ik ging vaak even kijken en dan pelde ik wat mee. Dat ging nog per kist en uiteindelijk mocht ik (of dat écht mocht, waarschijnlijk niet) zelf ook bollen pellen. Ik kreeg een bordje en daarop werd elke kist die ik gepeld had geturfd. Op die manier had ik gespaard voor een Gameboy en kocht ik het zadel voor mijn pony Pinkeltje :) Geloof dat ik een jaar of 10/11 was. Mijn moeder was er dus wel altijd bij. Toen ik 12 was kreeg ik een krantenwijk en later werkte ik ook nog op zaterdag als schoonmaker in een bakkerij.

Zak- en kleedgeld

Ik kan me herinneren dat we wel zak- en kleedgeld kregen om te leren omgaan met geld. Of dat echt heel lang heeft geduurd? Volgens mij viel dat wel mee. Zo ver ik me kan herinneren verwaterde dat op een gegeven moment omdat mijn ouders (naar mijn idee) de financiën niet op orde hadden. Er was dan geen geld voor zak- en kleedgeld en we kregen zo nu en dan gewoon wat we nodig hadden. Maar door het kleedgeld in het begin wel gekregen te hebben wist ik wel hoe duur die Nikes waren die ik graag wilde of die nieuwe jas waar de hele school mee liep. Als ik €150 kreeg (of guldens nog denk ik), dan wist ik dat het in één klap op was als ik schoenen van €140 kocht.

Het Kelly Family fanclub boekje

Vroeger waren wij al fan van The Kelly Family en er was nog geen internet. Nou ja, ik mocht af en toe tegen betaling bij mijn buurman een uurtje achter het internet. Ik kwam erachter dat er een Kelly Family fanclub was en ik wilde lid worden van het fanclub boekje. Dat kostte volgens mij 40 gulden per jaar. Mijn ouders vonden het prima, maar als ik het maar zelf betaalde. Er was geen internetbankieren en internet, dus ging ik op de fiets, door de regen (weet ik nog goed!) naar de Rabobank om een acceptgiro in te vullen en het geld over te maken. Dat geld moest ik overigens wel eerst zelf verdienen.

Op deze manier heb ik leren omgaan met geld en de waarde daarvan een beetje leren kennen. Ook kwamen we erachter dat als je de elektriciteit niet betaalde er geen stroom was. Dat is weer een ander ding, maar komt ook vast en zeker nog terug in een ander artikel. Het voelt een soort van ‘fijn’ en als uitlaatklep dat ik dit soort dingen nu gewoon op mijn plekje op het internet kan delen.

Lees ook:
Je huis opruimen doe je op deze simpele manieren
Zó kom je NIET in de schulden
Als je krap bij kas zit moet je dit doen (en dit doe ik ook)