Tips voor konijnen houden in de tuin

konijnen houden in de tuin

Konijnen kunnen prima in de tuin leven! Ben je van plan om konijnen te houden in de tuin? Dan is het wel belangrijk om te weten hoe je dit het best kunt aanpakken. Hoe houd je je konijn gelukkig? Welke spullen heb je nodig? In ieder geval een goed konijnenhok. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Juiste konijnenhok om konijnen te houden

Het kiezen van een goed konijnenhok vormt een belangrijk beginpunt. Dit is immers het huis van je konijn! Kies een groot konijnenhok , zodat het dier lekker veel bewegingsruimte heeft. Een konijn is namelijk graag in beweging, en dit is ook nog eens essentieel voor de gezondheid van het dier. Verder heb je verschillende konijnenhokken om uit te kiezen. Zo zijn er hokken met en zonder ren. De voorkeur gaat uit naar een konijnenhok met ren: hier kan je konijn vrijer in bewegen. Of denk aan een losse ren, maar hier moet je je konijn wel zelf in plaatsen. Mocht je bang zijn om dit te vergeten of om hier regelmatig te lui voor te zijn, dan is het slimmer om het hok en de ren te combineren.

Droge en beschutte plek

Let goed op de standplaats van het konijnenbok buiten. Zo is het belangrijk dat konijnen beschut zijn: tocht en vocht moeten niet in het hok komen. Konijnen kunnen best goed tegen kou, zolang het hok maar droog blijft. In de zomermaanden is het juist weer belangrijk dat het hok in de schaduw staat, zodat het niet te warm wordt.

Oppassen voor graven

Konijnen zijn goede gravers. Daarom is het nodig dat er een goede bodem onder het hok of de ren zit, om te voorkomen dat je konijn ontsnapt. Ook kan het helpen om de randen van een hok of ren een stuk onder de grond te plaatsen. Al kun je konijnen ook los laten lopen in de tuin, waarbij graven niet zo’n punt is. Maar dan is er wel de kans dat je ze kwijtraakt.

Meerdere konijnen in de tuin

konijnen houden in de tuin, 4 waardevolle tips, konijnenhok

Konijnen zijn echte gezelschapsdieren. Ze hebben gezelschap ook echt nodig, omdat ze anders al gauw vereenzamen. Hier kan een konijn uiteindelijk zelfs aan overlijden, wat je het dier uiteraard niet aan wil doen. Je kunt als mens gezelschap bieden aan je konijn. Maar zeg nu zelf: dit zal met name in de lente en zomer het geval zijn, als je zelf veel in de tuin te vinden bent. In de herfst en winter is dat wel een ander verhaal. Haal daarom niet een enkel konijn, maar kies voor twee of meer konijnen in de tuin. Zo heeft een konijn altijd een maatje!

Voldoende eten en drinken

Een konijn heeft altijd voldoende eten en drinken nodig. Wanneer een konijn binnen leeft, zie je het natuurlijk snel als het eetbakje of de waterfles leeg is. Buiten moet je dit wat regelmatiger controleren: loop bijvoorbeeld een paar keer per dag langs het hok om te checken of water en voer moeten worden aangevuld. Maak hier een gewoonte van!