Statiegeld op blikjes – gemakkelijk naar een duurzamere toekomst!

statiegeld op blikjes

Vanaf vandaag, 1 april 2023, is er in Nederland een nieuw statiegeldsysteem van kracht voor blikjes; statiegeld op blikjes die je inlevert. Dit betekent dat er een vergoeding wordt gegeven voor het inleveren van blikjes, net zoals het statiegeldsysteem voor plastic flessen. Dit is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst, omdat het zal helpen om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen en de recycling van materialen te stimuleren.

Hoe werkt het nieuwe statiegeldsysteem voor statiegeld op blikjes?

Het nieuwe statiegeldsysteem voor blikjes werkt op dezelfde manier als het statiegeldsysteem voor plastic flessen. Als je een blikje koopt, betaal je een extra bedrag als statiegeld. Dit bedrag varieert van €0,15 tot €0,25 per blikje, afhankelijk van de grootte van het blikje en de winkel waar je het koopt. Als je het blikje leeg hebt gedronken, kun je het inleveren bij een inleverpunt, zoals supermarkten, benzinestations en andere retaillocaties die meedoen aan het systeem. Let er wel op dat het blikje niet beschadigd mag zijn. Kleine beschadiging is niet erg, maar hij mag niet ingedeukt of platgetrapt zijn.

Waar kun je blikjes inleveren?

Er zijn veel inleverpunten voor blikjes in Nederland. De meeste supermarkten, benzinestations en andere retaillocaties doen mee aan het statiegeldsysteem en hebben inleverpunten voor blikjes en plastic flessen. Je kunt ook terecht bij milieustraten, waar je verschillende soorten afval kunt inleveren, waaronder blikjes.

Wat gebeurt er met de ingeleverde blikjes?

Als je een blikje inlevert, wordt het gerecycled. De ingeleverde blikjes worden gesorteerd en schoongemaakt. Vervolgens worden ze verwerkt tot nieuwe producten, zoals blikjes, auto-onderdelen, en fietsen. Het recyclingproces begint met het verwijderen van de verf en de inkt van het oppervlak van het blikje. Vervolgens wordt het blikje in kleine stukjes gesneden, ook wel ‘schroot’ genoemd. Dit schroot wordt vervolgens gesmolten en gevormd tot nieuwe blikjes en andere metalen producten.

Het gerecyclede aluminium heeft dezelfde kwaliteit en eigenschappen als nieuw aluminium, maar het gebruik van gerecycled aluminium heeft veel minder energie nodig dan het maken van nieuw aluminium. Het recyclingproces vermindert de hoeveelheid afval op stortplaatsen en helpt om grondstoffen te behouden. Het is een duurzame manier om blikjes te gebruiken en te recyclen, wat bijdraagt aan een schonere en duurzamere leefomgeving voor ons allemaal.

Duurzaamheid van het statiegeldsysteem voor blikjes

Het nieuwe systeem voor statiegeld op blikjes in Nederland is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst. Door het inleveren van blikjes te belonen, werken we makkelijker naar duurzaamheid. Het is belangrijk om bewust te zijn van de inleverpunten en het recyclingproces om zo een bijdrage te leveren aan een schonere en duurzamere leefomgeving. Kijk dus in jouw lokale supermarkt om te kijken of je ze daar ook al kan inleveren.

Volg:
Avatar for Blogger
Blogger

Leuk dat je het artikel hebt gelezen! Ik ben catmom van Snowy, Vriendje en Billy en bloggen is het leukste om te doen. Daarnaast ben ik tekstschrijver, content creator en virtual assistent.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook