Snel, gezond en makkelijk? Gooi maar in de wok!

wok

We zijn dol op wokken! Niet voor niets gaan zoveel mensen graag naar wokrestaurants, en pakken ze deze grote pan er ook thuis regelmatig bij. Alle ingrediënten voor de maaltijd gaan in de wok, waarna op hoog vuur de maaltijd binnen no time wordt bereid. Heel wat anders dan het traditionele aardappels, groente, vlees waar we mee zijn opgegroeid, maar doorgaans minstens zo voedzaam. Wat gooi jij thuis allemaal in de wok?

Lees ook: Airfryer recept: afbakbroodje met kaas, ei en spek

Veel variatie in een pan, gezond en makkelijk

Net als onze bekende aardappels, groente, vlees combinatie, bevat ook een goede wokmaaltijd van alles wat. De aardappels die zijn doorgaans vervangen door noedels of rijst, die net als aardappels garant staan voor de koolhydraten. Groente, die vind je in een goed wokgerecht volop. Doorgaans zijn deze in kleine stukjes gesneden, zodat ze lekker snel gaar zijn. En vlees of vis, ook dat gaat gewoon in de wok, aangevuld met een lekker sausje. Een complete maaltijd in één pan, we zijn er dol op.

De meeste wokmaaltijden zijn gezond, al zijn er wel wat instinkers. De noedels, groente en het vlees of de vis, dat zijn doorgaans goede bestanddelen voor een evenwichtige maaltijd. Wees vooral niet zuinig met de groente, want die mogen we best wat meer eten. Wok deze niet te lang mee, zo zorg je ervoor dat de groente niet verbrandt en waar mogelijk lekker fris en knapperig blijft. De grootste valkuil van een wokmaaltijd is meestal de saus. Daar gooien we er graag flink wat van door de maaltijd, omdat het de saus is die voor een groot deel van de smaak zorgt. Helaas bevatten de meeste sauzen veel suiker of zout, en zijn ze dus een stuk minder gezond dan de rest van de ingrediënten. Probeer hier dus mee op te passen. Verdun de saus wat met water, of voeg wat extra kruiden aan het gerecht toe om het toch goed op smaak te krijgen.

Hoe wok jij?

Een traditionele wok die is groot en gemaakt van gietijzer. Veel mensen hebben deze tegenwoordig in hun keukenkastje staan, maar in Nederland kiezen we ook heel vaak voor wokpannen ; een wok met een steel eraan. Deze vinden we wat gemakkelijker in gebruik. Vaak is deze ook voorzien van een antiaanbaklaag, wat zeker voor de beginnende wokker geen overbodige luxe is. Wokken doe je namelijk op hoog vuur, en aanbranden ligt dan altijd op de loer.

Geen wok in huis? Ook dan kun je wokgerechten maken. Met hapjespannen kom je namelijk ook een heel eind. Nee, dat rondhusselen en tegen de randen opgooien, dat kan niet zo gemakkelijk. Maar er een goed gerecht mee bereiden met een resultaat dat nauwelijks onderdoet voor iets dat je in de wok zou hebben gemaakt? Dat moet geen probleem zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *