3 onmisbare tips om je huis te verduurzamen + 5 bespaartips

huis verbeteren en verduurzamen

De energieprijzen rijzen momenteel de pan uit en je mag blij zijn als je contract voorlopig nog vast staat. Dan heb je waarschijnlijk minder kosten dan gebruikers die nu een nieuw contract krijgen. Het is in deze tijd dan ook een hele goede optie je huis te verduurzamen zodat je je huis warmer houdt in deze koude maanden. En niet alleen in de koude maanden het warmer houden, maar ook in de zomer en de lente het koeler houden binnen. Want ook daar helpt goede isolatie tegen, bijvoorbeeld. Ik geef je daarom tips waar je wat aan hebt.

De dakbedekking

Het is zeker handig om eerst na te gaan of de dakbedekking nog in orde is. Er zijn verschillende soorten dakbedekking. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een rieten dak, dakpannen of wellicht heb je een plat dak. Een plat dak zorgt bijvoorbeeld voor heel veel warmte in de zomer binnenshuis. Maar je hebt ook dakshingles. Zo zie je maar, er is een enorme keuze en je moet eerst uitzoeken wat je wilt, wat bij je huis past en wat je mooi vindt. Wat kosten dakshingles om die te laten plaatsen? Goed om uit te zoeken wie het doet. En wat kosten soorten dakbedekking? Dat moet je ook uitzoeken, want je wilt wel binnen het budget blijven.

Isolatie om je huis te verduurzamen

Er zijn ook verschillende soorten isolatiemogelijkheden om je huis te verduurzamen. Isoleren is natuurlijk altijd een goed idee. Het houdt de warmte in de warme maanden zo goed mogelijk buiten en in de winter blijft de warmte juist binnen. Niet elk soort isolatie is geschikt voor elk huis. Daarom moet je ook goed uitzoeken wat mogelijk is. In het appartement dat ik huur van een verhuurder gaan ze spouwmuurisolatie aanbrengen. Als jij geen spouwmuur hebt, dan gaat dat natuurlijk niet werken. Er zijn veel duurzame mogelijkheden en er wordt zelf afgeraden om glaswol te gebruiken.

Nieuwe deuren en ramen

Mijn huis gaan ze verduurzamen. Ze hebben al aangegeven wat er gaat gebeuren en naast de spouwmuurisolatie gaan ze ook nieuwe deuren plaatsen. Zo krijgen de huurders allemaal een nieuwe voor- en achterdeur om het beter te isoleren. Daar ben ik erg blij mee, want de keuken is in de winter eigenlijk gewoon een koelkast. Nieuwe deuren kunnen dus echt helpen met het huis verduurzamen. Enige nadeel bij mij is dat ik dan geen kattenluikje meer voor mijn katten mag plaatsen. Balen voor de katten, maar daar bedenk ik wel weer wat op. Je hoeft geen dure nieuwe deuren aan te schaffen, kijk bijvoorbeeld op Marktplaats.

Ook krijgen wij van de woningbouw nieuwe ramen. Op dit moment hebben wij nog oud dubbelglas en dat wordt vervangen naar HR++ (geloof ik) wat ook weer beter isoleert.

Dé bespaartips

Er zijn natuurlijk nog bespaartips waarmee je kunt besparen. Deze ga ik voor je op een rij zetten:

  1. kijk op Marktplaats voor tweedehands goede deuren die goed isoleren
  2. vraag eerst offertes aan om je huis te verduurzamen bij verschillende bedrijven en vergelijk deze met wat je budget is en wat je verwacht
  3. zet voor je gaat slapen de thermostaat tussen de 15 en 17 graden. Dat is koel, maar het is ook gezonder om in een koele ruimte te slapen
  4. klinkt cliché, maar douche korter, dan gebruik je ook minder gas
  5. lampen uit in de ruimtes waar je niet bent