Waarom ik ooit mijn rijbewijs kwijtraakte

Waarom ik ooit mijn rijbewijs kwijtraakte

Ooit was ik mijn rijbewijs kwijt en ik weet niet of ik er weleens eerder over heb geschreven. Het is niet iets waar ik trots op ben of mee te koop loop, maar ik wil wel mijn verhaal vertellen en waardoor dat is gekomen. Heel veel mensen hebben direct een oordeel over je als je zegt dat ooit je rijbewijs is afgepakt en dat vind ik, nu ik er ervaring mee heb, een raar iets.  We hebben allemaal weleens een vooroordeel en ik zal wel de laatste zijn die zegt dat ik dat nooit heb. Met mijn verhaal hoop ik mensen te informeren en uitleg te geven over mijn situatie en hoe je dit het beste kunt oplossen. Hoewel mijn directe omgeving gewoon het hele verhaal kent én het al een jaar of 8 geleden is, vind ik het toch wel spannend om te vertellen en ook vooral de reacties die erop komen. Goed, ik ga beginnen..

Foto: Shutterstock

Rijbewijs kwijt – het begin

Het was nog net 2009 of al 2010. Ik had een vaste aanstelling bij mijn werkgever en werkte daar al best een tijd. Op dat moment woonde ik ook op mezelf en volgens mij woonde mijn zusje ook bij me. In ons leven is altijd wel wat geweest en ik ben een persoon die mij dat heel erg aantrok. Zo ook in deze periode. Eigenlijk zodra ik klaar was met werken wilde ik dingen doen. Ik sprak na het werk met vriendinnen af, ging een lekker ijsje halen bij de Mac, we gingen bij mijn broertje kijken die aan het werk was of deden andere dingen. Thuis zitten? Nee joh! Altijd bezig en weg. In die tijd werkte ik 40 uur per week ook en was ik ’s ochtends een klein uur onderweg naar mijn werk en voor ik thuis was was het ook zo’n uurtje later. Ik had niet echt rust maar besefte dat op dat moment dus niet. En als iets me niet aanstond dan praatte ik er ook niet over zoals op mijn werk. Ik hield mijn kaken stijf op elkaar omdat ik niet durfde te praten, denk ik. Bang voor andermans reacties. En als je niet praat en dingen opkropt, dan komt het er op een gegeven moment wel uit want je kunt dat écht niet volhouden. Echt niet. Geloof me.

En toen was daar het weekend..

Eigenlijk zat ik dus niet echt goed in mijn vel, maar ik had het zelf niet echt door. Het waren opeenstapelingen van situaties waardoor ik me dus achteraf totaal niet goed voelde. Ik was niet ziek, maar in mijn hoofd had ik blijkbaar niet alles op een rij. Nu kan ik er wel over praten en het op mijn blog vertellen omdat het al een hele tijd geleden is en die personen niet meer in mijn leven zijn.

Het begon met het feit dat mijn vader een nieuwe vriendin had die ons leven terroriseerde. Maar dan ook echt. Expres de was van mij en mijn zusje niet wassen, mijn vader tegen ons opstoken (liefde maakt écht blind), niks betalen (zusje, broertje en ik wel), eten niet bewaren tot we thuis waren maar weggooien en van het boodschappen geld van mijn vader boodschappen kopen waar wij niet aan mochten komen. Echt waar. Op een gegeven moment kreeg ik gelukkig een woning en nam ik mijn zusje mee.
Goed, kort uitgelegd; op mijn werk ging het niet goed, mijn vader ging emigreren naar Frankrijk met die vrouw, met mijn moeder had ik slecht contact wegens alcoholproblemen en haar vriend, ik had verkering met een jongen die zijn ex had gepakt in een steeg op de kermis bij mij op het dorp (toen ik één avond niet weg kon en met vriendinnen thuis zat) en het weekend erna was er kermis in het dorp naast ons. Ik had alles zo niet op een rij dat niks me meer iets deed. In de kroeg dronk ik letterlijk zoveel dat ik stond te tollen op mijn benen, kon amper lopen en stapte toch in de auto, niet nadenkend over de gevolgen.

En toen was daar oom agent

En ja, natuurlijk is dat stom, maar niks deed me meer iets. Alles wat ik net opsomde speelde zich af in 2 weekenden tijd. Ik stapte in de auto en reed naar huis, dacht ik. Tot ik op het fietspad reed (levensgevaarlijk!) en een motoragent voor me zag rijden. De lul was ik zeker. Het blaasapparaat kwam tevoorschijn en mijn rijbewijs was afgepakt. Ik voelde me al ellendig door al het gezeik en dat mijn rijbewijs werd afgepakt was de druppel.

Op de maandagochtend heb ik mijn werk gebeld en gezegd dat ik niet meer kon en dat ik hulp ging zoeken. Direct die dag heb ik de huisarts gebeld en mocht ik langskomen voor een gesprek. Er kwam uit dat ik overspannen was en toen kwam ik in die molen terecht. Ik kon niet alleen zijn, was heel erg moe maar kon nooit slapen en dat soort dingen. Vreselijk en ik hoop het nooit, maar dan ook nooit meer mee te maken dit gevoel te hebben. Overspannen zijn is ook echt iets wat zo ontzettend onderschat wordt. Dat wens je echt niemand toe.

En de gevolgen ervan

Buiten het feit dat het levensgevaarlijk is wat ik heb gedaan zijn er ook gevolgen toen ik mijn rijbewijs kwijt was. Die gevolgen, daar heb ik nu nog steeds last van zelfs. Allereerst heb ik de boete betaald maar heb ik niet de verplichte alcoholcursus gedaan. Ik had besloten om eerst alles voor mezelf op een rij te krijgen en daarna te kijken naar mijn rijbewijs. Uiteindelijk heb ik in 2013 de stap genomen en moest ik mij laten keuren via het CBR. Je gaat dan praten met een arts en moet bloedprikken. Dit was bij mij goedgekeurd en kreeg een tijdelijk rijbewijs voor 1 jaar. Na een jaar moest ik hetzelfde doen en kreeg mijn rijbewijs voor 3 jaar. Met een paar maanden moet ik dit wéér doen. Dit kost zo’n €300 per keer.

Buiten dat je deze controle hebt (wat ik alleen maar goed vind!), krijg je ook problemen met de verzekering. Je wordt namelijk geregistreerd en kunt bij een normale verzekeringsmaatschappij niet toegelaten worden omdat je een hoog risico vormt. Logisch, ze kunnen je niet geloven op je mooie blauwe ogen en een leuk praatje. Je kunt alleen terecht bij Rialto, wat betekent dat je een aantal maanden vooruit moet betalen aan premie en de maandelijkse premie ongeveer €125 is. Heel erg hoog. Toen ik vorig jaar mijn auto kreeg werd zelfs 7 jaar later nog nergens geaccepteerd! Tot er een partij was die ik had aangeschreven, het verhaal had uitgelegd, mij belde om erover te praten en mij wel een ‘normale’ autoverzekering gunde. Dit is absoluut geen gesponsord artikel, ik heb er 0 komma niks voor gekregen, maar ik ben wel enorm blij dat Centraal Beheer mijn verhaal wilde horen en mij het wel gunde om te laten zien dat het nu goed gaat. Dat ze mij behandelde als een mens en niet als een crimineel.

Ik hoop dat ik niet van de hak op de tak ben gesprongen, want ik heb dit in 1 rits door getikt zonder erbij na te denken. Dan komen de verhalen meestal het beste uit mijn vingers 🙂 Als je een reactie wil achterlaten respecteer ik dat, maar respecteer mij ook en geen scheldwoorden of een reactie met een nare toon plaatsen. We zijn allemaal mensen en maken allemaal fouten. Bedankt voor het lezen.

Lees ook:
waarom kreeg ik geen autoverzekering
Sneeuw en autorijden like hell (ik slipte!)
Spoken, geesten en een zesde zintuig
Ik ga mijn hart volgen!

Mariska

Bedankt voor het bezoeken en lezen van het artikel en ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Met meest actief ben ik op Twitter, Instagram en Facebook!

9 reacties op “Waarom ik ooit mijn rijbewijs kwijtraakte

 1. Ik kom hier voor het eerst en ben meteen onder de indruk. Natuurlijk keur ik het niet goed. Met alcohol achter het stuur zitten is onverantwoord en levensgevaarlijk. Verschrikkelijk dat er nog steeds genoeg mensen zijn die die fouten maken. Maar jij neemt je verantwoordelijkheid wel en schrijft er ook openhartig over. Respect.

 2. Over het algemeen keur ik rijden onder invloed heel sterk af, omdat er bij mij veel alcoholisme in de familie zit en die ook allemaal dronken rijden of reden. En die dan niet snappen waarom hun rijbewijs afgepakt is. In jouw geval leg je heel goed uit waarom je in die situatie terecht bent gekomen en zorg je voor begrip en dat vind ik heel sterk van je. Ik ga vanaf nu niet meer iedereen over een kam scheren als ik hoor dat ze dronken hebben gereden.

 3. Jeetje Mariska, heftig verhaal dit! Volgens mij is dit niet heel lang nadat ik nog met jullie omging.
  Heel erg om te horen hoe alles zo is geëxplodeerd!

  Ben er stil van..

 4. Wat een verschrikkelijke periode moet dat voor je zijn geweest. Met volle verstand was je de auto niet ingestapt maar tijdens die periode drong het niet meer door wat te begrijpen is. En weet je…….je bent een mens. Ook jij hebt gevoel en helaas is daar een tijdje een gevoel van een achtbaan geweest. Mensen maken fouten maar vindt wel dat het schandalig is dat je daarna als crimineel wordt behandeld. Petje af voor centraal beheer! Ze zouden daar een limiet voor moeten maken. 1x dronken achter het stuur bv 2 jaar niet normaal verzekerd en bij goed gedrag weer terug naar de normale maatschappij. Hier vlakbij ook 1 die continue dronken achter het stuur zit, de mazzel heeft dat ze nooit gepakt is maar dat is er 1 om nooit meer een rijbewijs te geven.

  Iedereen maakt fouten in het verkeer. We remmen allemaal wel is net even later dan we zouden willen, schatten allemaal wel een keertje iets verkeerd in of de momentjes oeps dat ging net goed. Als wij dan gepakt worden dan zeggen we over het algemeen allemaal sorry foutje. We krijgen de bekeuring, betalen hem en zijn er van af.

  Nog een vb. Vriend van ons heeft jaren terug een auto ongeluk gehad. Niet zijn schuld maar verloor hierbij zijn zusje. Deze man is nooit meer de oude geworden. Paar jaar terug rijdt er een fietser in de dode hoek van zijn vrachtwagen terwijl de fietser daar al niet had mogen fietsen. De vrouw valt van haar fiets en breekt haar heup. Als fietser ben je beschermd en het gevolg uiteindelijk is dat deze vriend een taakstraf kreeg tussen de mensen die echt wat hadden gedaan. Onze vriend zal nog geen vlieg kwaad doen maar werd als een crimineel gestraft.

  Meis, je weet dat je het nooit meer zal doen bij volle verstand. Hoop dat alles weer op de rit is voor jezelf en geniet van de dingen die je dierbaar zijn. Knap dat je het hebt opgeschreven maar schaam je niet want dat is nergens voor nodig.

 5. Wat onvoorstelbaar dapper dat je dit durft te delen. Iedereen maakt fouten. Maar niet iedereen durft dat toe te geven en zichzelf aan te pakken. Dus naast dat ik je dapper vind mag je absoluut trots op jezelf zijn.

  1. Dankjewel Sonja! Het is niet dat ik er trots op ben en ben ook niet bepaald trots om dit te delen, maar wil het juist als ‘ervaring’ delen om te zorgen dat mensen gaan nadenken wat ze doen.

 6. Klopt helemaal, iedereen maakt fouten, Mariska! Gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurd! De kosten, de rompslomp, tja, daar kan ik geen medelijden mee hebben, dat zijn logische gevolgen van een domme en gevaarlijke actie. Maar je hebt er van geleerd en dat is het belangrijkste. En nogmaals: nobody is perfect! Lucht het op, nu het ‘out in the open’ is?

  1. Oh ik wil ook zeker geen medelijden want het is tenslotte m’n eigen schuld. Nou eigenlijk heb ik geen ander gevoel dan anders omdat mijn privé wereld het al weet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.