Mijn 2019 in een woord: confronterend

mijn 2019 in een woord

Mijn 2019 in een woord is dus confronterend. Ik heb er op zich niet heel lang over na hoeven te denken wat het woord zou zijn. Confronterend kan zowel negatief als positief zijn en in mijn geval is het ook echt beiden. Zaken waar ik niet graag over praat en zaken waar ik openlijk over blog. Een waar ik niet vaak over schrijf is de gezondheid van onze vader.

De gezondheid van onze vader

Ook confronterend was, of eigenlijk is, de gezondheid van onze vader. Dit jaar is hij erg achteruit gegaan. Hij heeft diabetes en een vorm van vasculaire dementie. Uit respect deel ik geen details, maar het komt er op neer dat hij 24/7 hulp nodig heeft met alles en ook de nodige apparaten daar voor worden gebruikt. Dagbesteding zoeken is een ding wat steeds een terugkerend onderwerp is en dat is moeilijk. Je moet je voorstellen dat onze vader in maart 63 wordt en tussen allemaal oudere mensen in het verzorgingshuis woont. Van loonwerker die altijd op de trekker reed, op de kraan werkte en op het land de boeren hielp, kan hij nu niets meer. Hij is geen persoon die je blij maakt met een puzzelboekje, een kaartspelletje of naar opera muziek luisteren. Het is dus echt wel heel confronterend om dan iets voor je vader te moeten gaan bedenken. Er zijn bij mij dan ook al verschillende tranen over mijn wangen gerold.

De keuzes met ZZP en fulltime baan

Mijn 2019 in een woord is confronterend te noemen, maar deze is wel positief en zag ik ook als een eye opener. Ik was al jaren ZZP’er, besloot mijn bedrijf op te zeggen en fulltime bij een baas te gaan werken. Dacht dat dit beter bij mij zou passen omdat ik dan financiële zekerheid zou hebben. Dat had ik ook wel, maar ik voelde me alles behalve gelukkig. Overleggen, geen vrij kunnen krijgen, het gevoel hebben alsof je gevangen zit en geen ‘eigen’ leven hebt. Klinkt misschien voor jou als lezer nogal dramatisch, maar zo heb ik het echt gevoeld. Op dat moment wist ik dat ik weer als ZZP’er wilde werken en mijn eigen tijd wilde bepalen. Als ik naar de dokter of de tandarts moet, dat ik gewoon kan gaan. Als er een uitje is waar mijn vader naartoe gaat en ze mij vragen mee te gaan, dat ik zonder overleg mee kan gaan. Dat soort dingen. Of als er een concert is dat ik gewoon kan gaan 😉 Ik denk dat je me begrijpt. Deze keuze is dus echt een eye opener geweest en heb ik nog geen seconde spijt van gehad.

Hoe mensen om gaan met jou als persoon

In dit afgelopen jaar heb ik ook gemerkt hoe confronterend het soms is hoe mensen met jou omgaan als persoon. Er zijn verschillende dingen gebeurd waar ik het zeker niet over wil hebben, maar een ding heb ik wel over geschreven. Dat ik me gekwetst voelde en vooral ook onbegrepen. Natuurlijk reageert iedereen anders op een bepaalde situatie, maar als jij je hele ziel en zaligheid op tafel legt (oké in deze situatie in een WhatsApp groep), je vertelt wat er aan de hand is en je gewoon genegeerd wordt is dat echt een trap op je ziel. Je vertelt dat je overspannen bent door verschillende dingen, rust nodig hebt, de gezondheid van je vader achteruit gaat en geen enkele reactie. De eerst volgende reactie was een vraag naar een andere collega waar het snoer van de werk laptop was gebleven. Met als klap op de vuurpijl (om maar even in deze tijd van het jaar te blijven) werd er een nieuwe collega welkom geheten.

Alopecia

Mijn diagnose Alopecia kan natuurlijk ook niet ontbreken bij het woord confronterend. Natuurlijk is er een soort van oplossing door het haarstuk dat ik nu heb, maar het blijft confronterend. Niemand weet dat ik mijn haar eigenlijk in 2 stukjes moet optisten, haarlak erop moet spuiten en het zo moet bevestigen. Het optisten moet omdat er al weinig haar bovenop zit. Als ik ‘s avonds naar bed ga en het haarstuk af moet doen zie je de kalere plekjes en het opgetiste haar en ja, dat is soms best wel emotioneel. Newsflash: er is eindelijk een (nieuwe) dokter die me heeft doorverwezen naar een dermatoloog. Hopelijk komt er iets uit waar ik iets aan heb en waardoor het wellicht gedeeltelijk opgelost kan worden.

Wat is jouw 2019 in een woord?

Lees ook:
Van een kantoorbaan naar de werken in de bakkerij
Body bar in meloengeur van shampoobar.nl
Onze vader is dement, hoe gaan we hier mee om?

11 Reacties

 1. 6 januari 2020 / 10:04

  Wat een pittig jaar heb je achter de rug, met zeker veel confronterende dingen. Wat naar het zo slecht gaat met je vader, het liefst wil je dat hij gewoon gezond en gelukkig is en zorgeloos kan doen wat hij leuk vindt.
  Wat goed van je dat je er toch voor kiest om weer zzp’er te worden! Belangrijk om je hard te volgen, ook al lijkt soms de zekerheid van een fulltime baan verstandiger.
  Ik hoop ook zo voor je dat je bij de dermatoloog aan het juiste adres bent en dat hij je goed kan helpen!

 2. 31 december 2019 / 09:20

  Inderdaad een confronterend jaar zo te lezen. Ik kan me niet indenken hoe ik me zou voelen als mijn vader in hetzelfde schuitje zou zitten als jouw vader. Voor hem heel moeilijk, maar ook voor de mensen om hem heen moeilijk om te zien. Qua werk heb je denk ik echt een flinke stap gemaakt! Soms moet je ook ervaren dat iets níet werkt om vervolgens te kiezen wat voor jou wel werkt. Fijn dat je dat nu hebt ontdekt. Ik hoop dat 2020 een goed jaar voor je wordt!

 3. 30 december 2019 / 10:56

  Vervelend om te lezen over je vader. Mijn vader kreeg afgelopen jaar de diagnose parkinson, dit kwam ook wel als een klap. Het is toch moeilijk om te zien dat iemand van wie je zoveel houd achteruit gaat. Maar het zorgt er ook voor dat ik veel bewuster probeer te genieten van de leuke momenten die we hebben.

 4. 30 december 2019 / 09:27

  Vreselijk voor je vader, ik heb het stuk echt met een brok in mijn keel zitten lezen. Een sterke, drukke en hard werkende man die nu opeens totaal afhankelijk is van anderen. Ik kan me voorstellen hoe belangrijk die stap voor jou is geweest van werken voor een baas naar werken voor jezelf, zowel voor jou als persoon, maar ook in verband met de zorg voor je vader. Ik hoop ook dat het traject bij de dermatoloog iets voor je gaat opleveren. Alvast alle goeds gewenst voor het nieuwe jaar Mariska!

  • Mariska
   Auteur
   30 december 2019 / 10:02

   Dankjewel en ik wens jou natuurlijk ook al het goeds! x

 5. 30 december 2019 / 08:56

  Je hebt zeker een hectisch jaar achter de rug. Wel heel erg knap dat je dit jaar spannende keuzes hebt durven maken en daarmee voor jezelf hebt gekozen. Vooral je keuze voor het ondernemerschap klinkt als een geweldige stap die je veel heeft gebracht. Heel knap dat je die stap hebt gezet!

  • Mariska
   Auteur
   30 december 2019 / 10:02

   Het is zeker een goede stap, maar het blijft spannend. Bedankt voor je reactie! 🙂 x

 6. Marilou
  29 december 2019 / 18:01

  Ik vind het zó mooi en goed van je dat je altijd zo dicht bij jezelf blijft en de controle over je leven zelf houdt. Werk je voor jouw gevoel te veel: hup, aangeven en er wat aan doen. Voel je je niet thuis op een werkplek: hup, weg daar. Zeg dit geloof ik wel vaker, maar vind dat echt een hele mooie eigenschap. Wens je een voorspoedig 2020 en dat je maar veel tijd met je vader en de rest van je familie mag doorbrengen. Heel veel liefs.

  • Mariska
   Auteur
   30 december 2019 / 10:01

   Ik vind het zo lief dat je altijd uitgebreid reageert op dit soort artikelen, dank je wel! ♥

 7. 29 december 2019 / 15:48

  Confronterende dingen, maar heb je zo online wel zien groeien als persoon!! Maak je eigen beslissingen en keuzes en jij komt wel waar je wilt zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.