Een zeilvakantie: is dat iets voor mij?

zeilvakantie op de boot

Ben je druk bezig met het maken van plannen voor je aankomende vakantie? Dan denk je misschien al snel aan een vliegvakantie naar de zon. Hier is op zich niets mis mee, maar het kan gaan vervelen als je dit al jaren doet. In dat geval is een zeilvakantie het overwegen waard. Als je nog niet eerder op zeilvakantie geweest bent, twijfel je misschien of dit iets voor jou is. In deze tekst helpen wij je om dit te bepalen.

Wat is een zeilvakantie precies?

Je kunt je waarschijnlijk wel een voorstelling maken van een zeilvakantie, maar toch zit je misschien nog met een aantal vragen. Daarom vertellen wij je hier eerst wat je mag verwachten. Om te beginnen reis je af naar het land en de plaats van waaruit de zeilvakantie vertrekt. Eenmaal in de plaatselijke haven stap je aan boord van een zeiljacht of catamaran en begint je vakantie. Je hoeft zelf geen route uit te stippelen, want dit hebben ervaren schippers voor je gedaan. Vandaar dat een zeilvakantie je altijd langs de mooiste plekjes voert.

Zelf varen of meevaren

Als je in het bezit bent van het ‘International Certificate of Competence’ (ICC), mag je in veel landen met een pleziervaartuig in de territoriale wateren en binnenwateren varen. Je kunt in dat geval zelf een zeilvakantie uitstippelen, maar flottielje zeilen behoort ook tot de mogelijkheden. In plaats van met je eigen gezelschap op zeilvakantie te gaan, vaar je met een zeiljacht of catamaran mee in een groep. Hierdoor maak je makkelijk nieuwe vrienden en ben je niet volledig op jezelf aangewezen.

Wie niet in het bezit is van een internationaal vaarbewijs, zet een zeilvakantie misschien uit zijn hoofd. Zonde, want ook zonder ICC kun je op zeilvakantie. Je kunt een zeiljacht of catamaran met ervaren schipper huren. Doordat hij alles voor je regelt, geniet jij optimaal van je vakantie. Ga je liever met een groep op pad? Dan kun je voor flottielje zeilen Griekenland, Kroatië, Italië, Spanje of Frankrijk kiezen. Naast een boot met schipper kun je ook één of meerdere hutten op het moederjacht huren.

Hoe huur ik een zeilboot?

Het is logisch dat je een zeiljacht of catamaran nodig hebt voor een zeilvakantie. Als je zelf niet zo’n boot hebt, betekent dit niet dat je niet op zeilvakantie kunt. Je kunt namelijk een boot huren. Dit regel je online, bijvoorbeeld bij Tubber. Op deze website vul je de bestemming in, selecteer je de periode waarin je vakantie wilt vieren en kies je met welke boot je op zeilvakantie wilt. Vervolgens krijg je alle boten te zien die op de gewenste bestemming en in de gekozen periode beschikbaar zijn.

De prijzen van de boten lopen nogal uiteen. Dit is niet het enige verschil, want de boten zelf zijn ook allemaal anders. Daarom raden wij je niet aan om over één nacht ijs te gaan bij het boeken van een zeilvakantie. Alleen als je de tijd neemt, lukt het je om de beste zeilvakantie te vinden.