Met deze tips eet je gemakkelijk voldoende vitamine C

glass of cold beverage on white background

Persoonlijk hou ik van fruit en vind ik de meeste groente erg lekker. Alsnog merk ik dat ik lang niet altijd voldoe aan de aanbevolen hoeveelheid. Wist jij bijvoorbeeld dat het advies voor groente een aantal jaren geleden is bijgesteld van 200 gram naar 250 gram? Twee stuks fruit is gelukkig wel nog steeds voldoende. De onderstaande tips maakten het voor mij makkelijker om iedere dag voldoende groente en fruit te eten.

In het kort: de rol van vitamine C voor het menselijk lichaam

voldoende vitamine c
Photo by Vladimir Gladkov on Pexels.com

Voldoende vitamine C is belangrijk voor je gezondheid. Het ondersteunt bijvoorbeeld je immuunsysteem, draagt bij aan een normale conditie van de huid en speelt een rol bij de botvorming. Dit is slechts een greep uit de vele positieve effecten van vitamine C op je lichaam.

Nieuwe recepten proberen uit andere culturen

In Noord-Europa hebben we best veel dingen uitstekend voor elkaar. Maar van culinaire hoogstandjes hebben ze in deze hoek van de wereld weinig kaas gegeten. Groente lijkt daar het grootste slachtoffer van. Want een stukje vlees braden met wat zout en peper smaakt volgens veel mensen al erg lekker. Groentes vragen om iets meer aandacht, vooral als je van variatie houdt. Ze kort koken of mengen in een eenvoudige salade is prima. Maar het is onwaarschijnlijk dat groente op deze manier de hoofdattractie van je maaltijd is. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor een heerlijke curry. In India heerst al millennia lang een vegetarische cultuur. Hieruit zijn talloze heerlijke recepten ontstaan. Ideaal voor vegetariërs, veganisten en iedereen die van plan is om minder vlees en meer groente te eten.

Een gezond sapje met lekker veel vitamine C

Fruit en groente schillen, pellen, snijden, koken en grillen kost nou eenmaal wat tijd. Niet iedereen heeft daar dagelijks de ruimte voor. Een kant-en-klare maar verse sap is dan een mooie oplossing. Die zijn voornamelijk gemaakt van groente voor de optimale balans. Bovendien is er vaak een superfood aan toegevoegd. Doordat er lang over de samenstelling is nagedacht zijn ze ook geschikt voor een detox kuur . Die zijn perfect wanneer jij je lichaam een boost in gezondheid wenst te geven.

Begin vast met groente tijdens het ontbijt

In een keer 250 gram groente eten is een behoorlijk opgave. Verspreid het over de dag en maak het jezelf makkelijk! Beleg je brood ’s ochtends bijvoorbeeld met extra komkommer, tomaat of radijsjes. Gegrilde groentes zijn ook erg lekker, maar dat kost wel iets meer tijd. Verder is het bijvoorbeeld een goed idee om de boordmaaltijd ’s middags te vervangen met een frisse salade. Voor je het weet eet je iedere dag automatisch 250 gram groente en twee stuks fruit!

‘De geschreven content zou gezondheidsclaims kunnen bevatten. Onze tekstschrijver heeft er uitvoerig naar gekeken of deze ook als zodanig beschreven zijn via de zogenaamde claimsdatabase: keuringsraad.nl/gezondheidsproducten/claimsdatabase. De tekschrijver heeft daarnaast een bachelor geneeskunde en zou dan ook op de hoogte moeten zijn van wat er wel en niet klopt. Is de content niet naar wens of maak je een andere afweging dan onze tekstschrijver heeft gedaan? Geef dan gerust een seintje, dan past de tekstschrijver het aan.’