6 tips om een goede product review te schrijven

goede product review schrijven

Een goede product review schrijven? Hoe doe je dat precies? Op internet en met namelijk de blogs vind je ontzettend veel product reviews. Van beauty producten tot stappentellers en van keukenmachines tot mobiele telefoons. Je kunt het zo gek niet bedenken. Voor ik iets aanschaf zoek ik meestal ook wel op internet of er ergens een review van te vinden is en het liefst zoek ik meerdere reviews. Zo kan ik alles goed vergelijken en een beetje mijn eigen conclusie trekken. In dit artikel wil ik een aantal tips meegeven waar je wellicht iets aan hebt om een goede product review te schrijven.

Foto: Shutterstock

Goede product review – je eerste indruk

Je koopt of ontvangt een product en daarbij heb je natuurlijk een eerste indruk. Wat vind je van de verpakking? Is het schreeuwerig of juist saai? Is de verpakking handig in gebruik of niet? Dat zijn een aantal vragen die meespelen in de eerste indruk. Je kunt daarin bijvoorbeeld ook benoemen wat het product beloofd te doen, zodat je aan het einde bij de conclusie kunt aangeven of het product zijn belofte waar heeft gemaakt. Een glazen fles in een douche is bijvoorbeeld niet handig (vind ik).

Test het product goed genoeg

Je kunt pas een goede product review schrijven op het moment dat je het product ook goed hebt getest. Een mascara kun je bijvoorbeeld aanbrengen, kijken hoe hij aanbrengt, wat de uitwerking is en hoe het eruit ziet én hoelang hij goed blijft zitten gedurende dag. Geeft hij af? Er zijn natuurlijk producten die je langer moet gebruiken om er een goede product review over te schrijven. Een dagcrème bijvoorbeeld. Je zult het langer moeten gebruiken om te kunnen zeggen of het zijn werk goed doet, of je er geen irritatie van krijgt en wat het na een bepaalde periode met je huid doet. Dat geldt voor heel veel beauty producten. Naar mijn mening kun je niet binnen een dag een review schrijven over een productlijn voor je gezicht bijvoorbeeld.

Wees eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst en eerlijkheid is ook super belangrijk in een review. Ongeacht of je het product ontvangen hebt of dat je het zelf hebt gekocht. Dit zou niet uit moeten maken. Wat hebben jouw lezers aan een product review als je niet eerlijk bent? Precies helemaal niks. Wees altijd eerlijk. Is het product je tegen gevallen of komt hij zijn belofte niet na? Deel het! Er zijn elke dag duizenden mensen opzoek naar product reviews en die willen eerlijke reviews lezen. Voor velen geeft een review namelijk de uiteindelijke keuze of iemand iets wel of niet koopt. Draai het om. Vind jij het fijn om een review te lezen waarin het product de hemel ingeprezen wordt terwijl het helemaal niks is? Nope. En het is zonde voor het geld. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Beauty producten kunnen bijvoorbeeld toch een andere uitwerkingen hebben bij verschillende personen.

Ingrediëntenlijst of specificaties laten zien

Niet voor iedereen doen de ingrediënten er toe, maar er zijn natuurlijk lezers die bijvoorbeeld een allergie voor een bepaald product kunnen hebben. Dan is het fijn om te weten of een bepaald product een ingrediënt bevat waar je allergisch voor bent. Ook zijn er mensen die bijvoorbeeld alleen shampoo gebruiken zonder parabenen, dus het is heel belangrijk om de ingrediëntenlijst te tonen. Producten die geen ingrediëntenlijst hebben, bijvoorbeeld elektrische apparaten, daarvan zul je de specificaties moeten aangeven. Werkt een lightbox bijvoorbeeld op batterijen of zit er een adapter bij voor in het stopcontact? Dat soort dingen wil ik ook graag weten voor ik iets koop.

Goede foto’s

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar zorg dat je duidelijke en goede kwaliteit foto’s deelt. Dit hoeft niet met een hele dure camera. Tegenwoordig heeft een mobiele telefoon ook al een goede kwaliteit camera en kun je daarmee prima uit de voeten. Fotobewerking achteraf is goed, maar zorg dat bepaalde kleuren wel goed en echt overkomen en niet dat het helemaal anders lijkt. Als je op de foto’s een mooie felroze lipstick ziet, wil je ook niet ineens een donkerrode binnen krijgen als je het besteld. Helaas zie je dat wel vaker en zo doe je dus een miskoop. Bij andere producten kun je het bijvoorbeeld op je hand neerleggen om te laten zien hoe groot iets is.

Deel de uiteindelijke conclusie

Een eindconclusie is denk ik nog wel het meest belangrijke bij een goede product review. Op die manier kun je in een beknopt stukje in één keer duidelijk maken wat je van het product vindt, komt het product zijn beloften na en hoe is het als je het product gebruikt? Zelf lees ik vaak namelijk eerst een conclusie om direct een beeld te krijgen van het product. We lezen vaak allemaal heel snel en zo’n conclusie geeft dus vaak goed en snel weer wat je kunt verwachten.

Lees ook:
Bluxbox lente editie + kleine reviews
Betaald worden voor een product review?
4 dingen die je moet bespreken in een review
15 dingen die ik nog nooit heb gedaan en wel of niet wil doen

Wat vind jij noodzakelijk in een goede product review?

15 Reacties

 1. 30 april 2017 / 11:00

  Wees eerlijk en duidelijke foto’s zijn inderdaad erg belangrijk

 2. 26 april 2017 / 17:35

  Wat een fijn en duidelijk artikel! Ik schrijf af en toe een review, maar vond het soms nog best lastig hoe ik dat als beginnende reviewer moest aanpakken 😉 Met deze tips kan ik wel wat! Ik denk dat ik ook maar eens ingrediëntenlijsten ga toevoegen. Tot nu toe heb ik dat niet altijd gedaan, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen dat wel fijn vinden om te lezen.
  Lees het laatste blogbericht van Romy – 5 tips om tevreden te zijn met wat je hebtMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   26 april 2017 / 19:47

   Ben blij dat je wat aan deze tips hebt, daar doe ik het voor 🙂

 3. 26 april 2017 / 15:38

  Goeie tips! INCI lijsten ontbreken helaas vaak in reviews en met mijn gevoelige huid (vooral mijn gezicht) kan dat soms de doorslag geven om een verzorgingsproduct juist wel of niet te kopen. Ook goede en duidelijke foto’s vind ik heel waardevol. Voordat ik een nieuwe nagellak koop ga ik altijd uitgebreid op Internet op zoek naar goede swatches.

  • Mariska
   Auteur
   26 april 2017 / 19:48

   Klopt en dan moeten het wel foto’s zijn waar de kleur wel echt overeenkomt. Ik zie vaak ook swatches van lakjes die ik heb of heb gehad en dan komen ze echt niet overeen door het bewerken van de foto’s.

 4. 26 april 2017 / 15:28

  Zelf koop ik altijd mijn dingen. Ik kom bij langena niet in aanmerking om dingen te ontvangen. Een eerlijke mening geef ik dan ook altijd. Waar ik persoonlijk altijd een hekel aan heb (bijvoorbeeld tijdens een opruimvideo) is als mensen zeggen: “deze houd ik, want die heb ik zelf gekocht” of in een review dure producten aanprijzen, omdat ze deze toegestuurd hebben gekregen.
  Eerlijkheid gaat boven alles!

  • Mariska
   Auteur
   26 april 2017 / 19:49

   Ja als ze dat doen vind ik het ook niet echt eerlijk overkomen nee. Je moet altijd eerlijk zijn, ongeacht of je iets gekocht of gekregen hebt.

 5. 26 april 2017 / 12:46

  Goed omschreven! Sowieso eerlijk zijn vind ik erg belangrijk, niet alle producten kunnen alleen maar goed en geweldig zijn x

 6. Mariëlle | Me-licious
  26 april 2017 / 11:04

  Goeie tips Mariska. Ik merk dat er veel bloggers zijn die vaak de ingrediënten van een product vergeten. Voor mij erg belangrijk, aangezien ik voor sommige dingen allergisch ben. Het product goed genoeg testen lijkt me vanzelfsprekend, maar helaas niet voor iedereen.
  Lees het laatste blogbericht van Mariëlle | Me-licious – Spam je blogMy Profile

 7. Nienke
  26 april 2017 / 10:57

  Super tips, waar je echt wat aan hebt! Ik deze dingen altijd toe als ik een review schrijf, vind het ook erg belangrijk dat ze duidelijk zijn qua prijs, hoeveelheid en houdbaarheid van de producten. Hoeveel keer kan je het gebruiken enz.

 8. Joyce - LemonyLifeNL
  26 april 2017 / 09:54

  Goede tips! Een ingrediëntenlijst vind ik zelf ook ontzettend belangrijk. Mijn huid kan niet tegen bepaalde dingen, dus het is voor mij heel handig als ik daar gelijk op kan controleren. Helaas mist dit toch nog wel bij veel blogs.

  • Mariska
   Auteur
   26 april 2017 / 10:39

   Klopt, ik zie het ook vaak niet. Hoewel het van mij persoonlijk niet hoeft maakt het de review wel helemaal af.

 9. 26 april 2017 / 09:48

  Goede tips; dit zijn dingen waarop ik eveneens allemaal let als ik een product review. Ik hecht zelf erg veel belang aan de ingrediënten en lijst die dan ook steeds keurig op. Die ingrediëntenlijst is iets dat ik echt mis als een blogger die niet toegevoegd heeft.
  Lees het laatste blogbericht van Jessica J. – Vakantie naar het land van de gitaarriffs!My Profile

  • Mariska
   Auteur
   26 april 2017 / 10:38

   Snap ik! persoonlijk ik niet omdat ik niet echt allergieën in die richting heb, maar het maakt het plaatje wel compleet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.