Zó maak je je blog veel sneller!

blog sneller maken

We hebben allemaal een blog en we willen allemaal dat onze blog zo snel mogelijk laadt.  Tenminste, dat is wel fijn voor de bezoekers die je blog komen bezoeken. Soms open ik een website of een blog en dan zie je heel langzaam de afbeeldingen tevoorschijn komen en dat is een teken dat het gewoon veel te langzaam laadt. Het schijnt ook zo te zijn dat als je website niet binnen een X aantal seconden geladen is dat veel gebruikers dan jouw blog weg klikken. Dat is zonde en dat wil je niet! Dus een blog sneller maken is zeker een must om te doen en daar zijn veel mogelijkheden voor. Aangezien ik weer een leuke blogtip wilde delen ga ik het nu hebben over je blog sneller maken!

Foto: workplace by Shutterstock/Africa Studio

Blog sneller maken, dé tips!

Caching plugin

Caching plugins zou ik eigenlijk als allereerste aanraden. Nu hoor ik je denken: “Wat is in vredesnaam een caching plugin?”. Dat ga ik je proberen in mijn, wat simpele woorden, uit te leggen. Ik begrijp dat niet iedereen allerlei termen snapt. Een caching plugin zorgt er eigenlijk voor dat webpagina’s worden opgeslagen en dat als iemand terugkeert op je blog de website dan vanuit daar geladen wordt. Dan hoeven de afbeeldingen bijvoorbeeld niet helemaal opnieuw geladen te worden en dat kan veel tijd schelen. Ook je homepage kan gecached worden, maar je hebt in caching plugins vaak talloze mogelijkheden. Een daarvan is dat je er bijvoorbeeld voor kunt kiezen dat je cache geheugen verwijderd wordt op het moment dat je iets veranderd aan de desbetreffende pagina, dus je homepage. Zelf gebruik ik de WP Fastest Cache en daar is die optie. Mijn Domein, de host waar ik zit heeft ook een caching laag. Ik raad die host ook écht aan!

Je afbeeldingen zijn belangrijk

Afbeeldingen kunnen de laadtijd van je blog enorm verminderen en dus traag maken. Je blog sneller maken kun je dus ook door je afbeeldingen te controleren voor de toekomst op die manier aan te kunnen passen. Om mijn afbeeldingen aan te passen zodra ik ze upload, gebruik de WordPress plugin WP Smush. Ik ga niet alles vertellen maar het komt er op neer dat deze plugin alle overbodige data uit je afbeelding haalt waardoor de afbeeldingen kleiner wordt en dus sneller wordt geladen. Aanrader dus! Verder is het ook belangrijk dat je de afbeeldingen aanpast naar de afmetingen van je content gedeelte op je blog. Bij mij is dat 700px breed en het heeft dus geen zin om groter dan dat te uploaden. Op een aantal blogs laden de afbeeldingen erg langzaam en dat kan komen doordat de geuploadde afbeeldingen veel te groot van formaat zijn. Als je Photoshop gebruikt dan zit er ook een optie in met iets als ‘save for web’ en dat maakt de afbeelding ook al kleiner zonder al teveel kwaliteitsverlies. TIP: In de plugin Jetpack zit ook een optie om je foto’s sneller te laden, maar dat maakt de kwaliteit van je foto’s meer blokkerig en daarom gebruik ik die optie niet. Ik vind fotografie belangrijk voor op mijn blog en mijn foto’s moeten dus van goede kwaliteit zijn.

Plugins

Tegenwoordig heb je overal plugins voor en al snel heb je er heel geïnstalleerd. Ik spreek uit eigen ervaring ;) Maar je blog sneller maken doe je niet met heel veel van deze plugins. Het is goed om met een kritische blik door je plugins te scrollen en te kijken wat je nu daadwerkelijk gebruikt. Als voorbeeld; ik gebruikte zelf de Jetpack plugin, maar merkte ook dat deze mijn blog langzamer maakte. Eigenlijk gebruikte ik alleen de optie om mijn artikelen automatisch op Facebook en Twitter te delen en de rest van de weet ik veel hoeveel opties niet. Zonde en neem ruimte en geheugen in. Deze heb ik verwijderd en heb een alternatief gevonden zonder al teveel opties. Die doet precies wat ik wil en ik kan mijn blog sneller maken op die manier. Hoe min mogelijk jouw blog hoeft te laden als deze geladen moet worden, hoe sneller hij zal laden.

Ik denk dat dit de meest simpele tips zijn om je blog sneller te maken, maar er zijn er natuurlijk veel en veel meer. Websites die snel laden zijn ook goed voor Google én je bezoekers haken niet af omdat alles zo langzaam laadt. Hoop dat ik je zo weer een beetje op weg heb geholpen en als er vragen zijn dan help ik natuurlijk graag :)

Lees ook:
Flatlay maken, zo doe ik dat (tips, apps en producten!)
Zo krijg je meer interactie op je blog, 6 super tips!
WordPress plugin tip: AMP – accelerated mobile pages
Onmisbare plugins voor jouw WordPress blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *