Zó maak je je blog veel sneller!

blog sneller maken

We hebben allemaal een blog en we willen allemaal dat onze blog zo snel mogelijk laadt.  Tenminste, dat is wel fijn voor de bezoekers die je blog komen bezoeken. Soms open ik een website of een blog en dan zie je heel langzaam de afbeeldingen tevoorschijn komen en dat is een teken dat het gewoon veel te langzaam laadt. Het schijnt ook zo te zijn dat als je website niet binnen een X aantal seconden geladen is dat veel gebruikers dan jouw blog weg klikken. Dat is zonde en dat wil je niet! Dus een blog sneller maken is zeker een must om te doen en daar zijn veel mogelijkheden voor. Aangezien ik weer een leuke blogtip wilde delen ga ik het nu hebben over je blog sneller maken!

Foto: workplace by Shutterstock/Africa Studio

Blog sneller maken, dé tips!

Caching plugin

Caching plugins zou ik eigenlijk als allereerste aanraden. Nu hoor ik je denken: “Wat is in vredesnaam een caching plugin?”. Dat ga ik je proberen in mijn, wat simpele woorden, uit te leggen. Ik begrijp dat niet iedereen allerlei termen snapt. Een caching plugin zorgt er eigenlijk voor dat webpagina’s worden opgeslagen en dat als iemand terugkeert op je blog de website dan vanuit daar geladen wordt. Dan hoeven de afbeeldingen bijvoorbeeld niet helemaal opnieuw geladen te worden en dat kan veel tijd schelen. Ook je homepage kan gecached worden, maar je hebt in caching plugins vaak talloze mogelijkheden. Een daarvan is dat je er bijvoorbeeld voor kunt kiezen dat je cache geheugen verwijderd wordt op het moment dat je iets veranderd aan de desbetreffende pagina, dus je homepage. Zelf gebruik ik de WP Fastest Cache en daar is die optie. Mijn Domein, de host waar ik zit heeft ook een caching laag. Ik raad die host ook écht aan!

Je afbeeldingen zijn belangrijk

Afbeeldingen kunnen de laadtijd van je blog enorm verminderen en dus traag maken. Je blog sneller maken kun je dus ook door je afbeeldingen te controleren voor de toekomst op die manier aan te kunnen passen. Om mijn afbeeldingen aan te passen zodra ik ze upload, gebruik de WordPress plugin WP Smush. Ik ga niet alles vertellen maar het komt er op neer dat deze plugin alle overbodige data uit je afbeelding haalt waardoor de afbeeldingen kleiner wordt en dus sneller wordt geladen. Aanrader dus! Verder is het ook belangrijk dat je de afbeeldingen aanpast naar de afmetingen van je content gedeelte op je blog. Bij mij is dat 700px breed en het heeft dus geen zin om groter dan dat te uploaden. Op een aantal blogs laden de afbeeldingen erg langzaam en dat kan komen doordat de geuploadde afbeeldingen veel te groot van formaat zijn. Als je Photoshop gebruikt dan zit er ook een optie in met iets als ‘save for web’ en dat maakt de afbeelding ook al kleiner zonder al teveel kwaliteitsverlies. TIP: In de plugin Jetpack zit ook een optie om je foto’s sneller te laden, maar dat maakt de kwaliteit van je foto’s meer blokkerig en daarom gebruik ik die optie niet. Ik vind fotografie belangrijk voor op mijn blog en mijn foto’s moeten dus van goede kwaliteit zijn.

Plugins

Tegenwoordig heb je overal plugins voor en al snel heb je er heel geïnstalleerd. Ik spreek uit eigen ervaring 😉 Maar je blog sneller maken doe je niet met heel veel van deze plugins. Het is goed om met een kritische blik door je plugins te scrollen en te kijken wat je nu daadwerkelijk gebruikt. Als voorbeeld; ik gebruikte zelf de Jetpack plugin, maar merkte ook dat deze mijn blog langzamer maakte. Eigenlijk gebruikte ik alleen de optie om mijn artikelen automatisch op Facebook en Twitter te delen en de rest van de weet ik veel hoeveel opties niet. Zonde en neem ruimte en geheugen in. Deze heb ik verwijderd en heb een alternatief gevonden zonder al teveel opties. Die doet precies wat ik wil en ik kan mijn blog sneller maken op die manier. Hoe min mogelijk jouw blog hoeft te laden als deze geladen moet worden, hoe sneller hij zal laden.

Ik denk dat dit de meest simpele tips zijn om je blog sneller te maken, maar er zijn er natuurlijk veel en veel meer. Websites die snel laden zijn ook goed voor Google én je bezoekers haken niet af omdat alles zo langzaam laadt. Hoop dat ik je zo weer een beetje op weg heb geholpen en als er vragen zijn dan help ik natuurlijk graag 🙂

Lees ook:
Flatlay maken, zo doe ik dat (tips, apps en producten!)
Zo krijg je meer interactie op je blog, 6 super tips!
WordPress plugin tip: AMP – accelerated mobile pages
Onmisbare plugins voor jouw WordPress blog

15 Reacties

 1. 15 november 2018 / 16:13

  Fijne tips Maris! Jetpack heb ik er toen ook afgegooid. Ik heb net die Fastest Cache plugin gedownload. Heel lief en attent dat je dit soort tips deelt met ons.

 2. 13 november 2018 / 13:25

  Laatste tijd ben ik veel bezig mijn site te verbeteren op allerlei gebieden. Dus dankjwel voro deze tip.
  Wist trouwens niet dat jackpack je site zoveel langzamer maakt. Ik ga een kritisch kijken
  Lees het laatste blogbericht van Saskia – Verlanglijst Ideeën voor de BloggerMy Profile

 3. 13 november 2018 / 00:21

  Bedankt voor het delen van de tips 🙂 Heel handig om te weten.

 4. 12 november 2018 / 11:41

  Handige tips!
  Sinds kort ben ik er ook in gaan verdiepen en ik kwam erachter dat ik er plugins op had staan die de website zo langzaam maakte. Snel eraf gehaald!
  Lees het laatste blogbericht van Laura Louise – Shoplog | Nordhorn DuitslandMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   12 november 2018 / 20:41

   Dat doe je goed! Een langzame website kan je namelijk bezoekers kosten en dat wil je natuurlijk niet.

  • Mariska
   Auteur
   12 november 2018 / 20:41

   Jetpack is super handig, maar je hebt tegenwoordig ook wel alternatieven en dat is natuurlijk net wat je zelf wilt 🙂

 5. 12 november 2018 / 10:10

  Handige tips, ik kan je echter aanraden niet alles met plug-ins op te lossen, door veel plug-ins te downloaden word je website makkelijker te hacken en gaat je website juist weer langzamer lopen ;). T kan bijvoorbeeld handig zijn zelf je foto’s te verkleinen voor je ze upload, ik upload ze zelf met een afmeting van 800×500, omdat mijn website de afbeeldingen toont met een breedte van 800, dus een breedte van bijvoorbeeld 5200 zou onnodig zijn.

  • Mariska
   Auteur
   12 november 2018 / 20:40

   Dat is ook wat ik zeg door kritisch door je plugins te lopen en te kijken welke je niet gebruikt én je website anders langzaam kan worden. Qua afmetingen geef ik dat ook aan 🙂

   • 12 november 2018 / 21:39

    Ik las het 🙂
    Ik heb het misschien niet helemaal goed uitgelegd, maar in Photoshop (en Lightroom) heb je ook een functie waarmee je foto’s handmatig kan verkleinen en kan je handmatig overige data uit je foto’s verwijderen, zo heb je er eventueel geen plug-in voor nodig 😉

 6. 12 november 2018 / 09:12

  Goede tips! Dit zijn ook alle drie dingen die ik toepas om te voorkomen dat mijn blog langzaam wordt. Kritisch naar mijn plug-ins kijken, moet ik eigenlijk ook weer eens doen. Wie weet zit er nog iets bij wat ik eigenlijk nooit gebruik 🙂

  • Mariska
   Auteur
   12 november 2018 / 08:12

   Er komen er nog wel meer 😉 Misschien heb je daar dan ook iets aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.