4 tips om met YouTube te beginnen

tips voor youtube

Sinds nog niet zo heel lang ben ik actief op YouTube. Eerst durfde ik het niet. Toch heb ik op een gegeven moment gewoon de knoop doorgehakt en heb ik een paar filmpjes opgenomen die je kunt zien op mijn YouTube kanaal. Daarna ging er een lange periode voorbij en liet ik YouTube weer een beetje voor wat het was. Laatst nam ik een H&M shoplog, favorieten video én Action shoplog op en ik vond het nog leuk ook. Ik geef je wat tips voor YouTube, die ik uit eigen ervaring kan vertellen. Wellicht dat het jou ook over de streep trekt. Een pro ben ik zeker niet, maar ik heb wel wat tips.

Foto: Shutterstock

Tips voor YouTube – Wat wil je laten zien?

Bedenk iets wat je zou willen laten zien in een filmpje. Is dat bijvoorbeeld een shoplog? Of wil je gewoon iets kwijt en wordt het een video waarin je een verhaal vertelt? Alles is natuurlijk mogelijk! Bedenk iets waar je makkelijk over praat, dan gaat het filmen al een stuk makkelijker. Als je producten laat zien kun je natuurlijk ook wat over de bepaalde producten vertellen en jouw ervaringen. Dan val je nooit stil :) Een stilte kun je er natuurlijk altijd wel uitknippen, maar het is fijner als het gewoon goed loopt en je in een keer door kunt gaan. Leg de spullen die je wilt laten zien klaar zodat je alles bij de hand hebt en niet hoeft te zoeken. Klinkt logisch, maar ik zou iemand zijn die spullen vergeet :)

Tips voor YouTube – Zet nare gedachten uit je hoofd

Ik wilde vooral niet met YouTube beginnen omdat ik in mijn hoofd mezelf gek zat te maken. Zo zat ik eigenlijk in te vullen wat bekenden wel niet van mij zouden vinden als ze me op YouTube zouden zien. Of wat als ik een video zou opnemen en ik zou geen make-up op hebben? Dan pas ik toch helemaal niet tussen YouTubers die er wel opgemaakt bij zitten? Of dat ik mezelf te dik vond op de camera. Alle dingen die ik nu opnoem slaan nergens op. Als jij in je pyjama een filmpje wilt opnemen dan doe je dat. En wat als bekende jou op YouTube zien? Nou, je ziet er voor hen precies hetzelfde uit als dat ze face to face met je zouden staan. Je praat alleen tegen een camera. Ook bedacht ik me later waarom ik mezelf dik zou vinden op camera. Zelf kijk ik wel wat YouTubers waarvan ik sommige ook in het echt heb gezien. Die personen zien er zowel op camera als in het echt precies hetzelfde uit. Dus hoe jij op camera staat, zo zie je er ook gewoon uit en zo kennen mensen je. Dus helemaal niets om je druk over te maken. En ja, als je voor het eerst naar je eigen filmpje kijkt is dat onwennig maar dat gaat echt wel weg :) In het begin vond ik het vreselijk, maar nu.. ja, het is gewoon zo en zo ben ik.

Tips voor YouTube – YouTube thumbnail

Om een YouTube thumbnail te maken gebruik ik de website canva.com. Op die website kun je heel veel verschillende designs kiezen, van Facebook cover en Instagram post tot dus een YouTube kanaal omslag. Heel makkelijk om een design te kiezen (je hebt betaalde en gratis) en die naar eigen smaak te maken. De website is verder gratis, maar heeft betaalde features. Mocht je dat niets vinden kun je altijd Photoshop er nog bij pakken. Dit doe ik tegenwoordig ook wel eens en heb je toch iets meer opties.

Tips voor YouTube – Bewerken of niet bewerken?

Mijn eerste filmpjes heb ik niet bewerkt. Ik vond het leuk om gewoon een puur, onbewerkt filmpje online te zetten. En misschien ook omdat ik nog niet echt kon bewerken ;) Nu wil ik nog steeds niet teveel bewerken (hoewel ik het nu wel een beetje kan), maar een beetje bewerking is wel leuk. Vanuit de YouTube bibliotheek kun je muziek downloaden (soms gratis, soms met vermelding) en kun je dat onder je filmpje plakken als achtergrond muziek. Dat vind ik altijd wel een toegevoegde waarde heb ik een filmpje. Ook kun je makkelijk geluidsfragmenten downloaden die je als effecten kunt gebruiken. Er zijn tal van gratis programma’s, maar ook betaalde. Zelf gebruik ik Sony Vegas Pro.

Lees ook:
Tag: Mijn blog content tag
Hoe bewerk ik mijn Instagram foto’s?
Van die discussies over bloggen die altijd blijven
Lucky list #16

Wat zijn jouw tips voor YouTube?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *