Zo kun je als blogger je geld verdienen!

by Mariska

Het leek mij leuk om eens een artikel te schrijven over hoe je als blogger nu precies je geld kunt verdienen. Het klinkt misschien logisch en misschien heb je al wat ideetjes in je hoofd, maar wellicht kom je ook iets tegen wat je nog niet wist! Ik praat puur uit eigen ervaring en wat mijn mening bij de genoemde manieren zijn. Je hebt nu eenmaal manieren waar je voorkeur naar uit gaat. Het is een cliché en ik blijf horen en lezen dat er mensen zijn die zeggen dat je niet moet gaan bloggen om geld te verdienen. Gedeeltelijk ben ik het daar mee eens, maar wie wil er nu geen geld verdienen met zijn of haar hobby? Of dit nu als bijverdiensten is of dat je er echt van wilt gaan leven.. you should give it a try!

Google Adsense

Google Adsense ken je waarschijnlijk wel en deze advertenties zie je ook op mijn blog. Je kunt het vervelend vinden (dan zet je je adblocker aan ;) ) of je kunt er gewoon overheen kijken. Zelf heb ik mijn adblocker uit staan en draag ik mijn steentje bij aan inkomsten van een blogger.
Bij Google Adsense krijg je betaald als er iemand op een advertentie klikt, maar het gaat ook per zoveel pageviews. Dat betekent dat je voor 1000 pageviews een X bedrag krijgt wat steeds verschilt. Dit heeft te maken met wat voor soorten, maten en merken advertenties er op je blog worden weergegeven. De drempel is €70,00 en dat betekent dat je uitbetaald wordt als je dat bedrag hebt bereikt. Je kunt alles netjes inzien en is heel uitgebreikd (bijvoorbeeld op welke advertenties er geklikt zijn of het aantal pageviews). Op dit moment verdien ik daar een klein bedrag mee per maand en dat zie ik steeds groter worden :)

Voordelen: je kunt heel gemakkelijk codes en advertenties aanmaken en op je blog zichtbaar maken, duidelijke rapporten en inzicht.
Nadelen: als je nog niet zoveel bezoekers hebt krijg je ‘maar’ een paar cent per dag, soms advertenties die niet gerelateerd zijn aan jouw blog.

Samenwerkingen


Samenwerkingen zijn er natuurlijk ook; de bedrijven die jou een email sturen met de vraag een gesponsord artikel te schrijven voor een X bedrag. Uit eigen ervaring weet ik dat veel bedrijven aangeven geen budget te hebben of heel weinig budget te hebben. Wat ik altijd doe is kijken waar een bedrijf mee aankomt. Als ze in de eerste email van benadering al een (té) laag bedrag aangeven, geef ik mijn tarieven door voor wat er mogelijk is. Mochten zij niet direct een prijs geven, dan vraag ik eerst aan welke vergoeding zij zitten te denken. Ik heb namelijk al een aantal keer gehad dat een bedrijf dan (veel) meer biedt dan dat mijn tarief was op dat moment. Is dat mooi meegenomen! Zet ook altijd iets hoger in. Er is vaak ruimte voor onderhandelen en als je allebei een beetje toegeeft zit je (als het goed is) nooit lager dan minimum tarief dat je vraagt. Vergeet niet te denken aan de vermelding bij het artikel dat het gaat om een gesponsorde post. Er zijn bedrijven die zeggen dat dit niet hoeft etc. maar dit is niet waar. Het dient er áltijd bij te staan en dit is ook transparant naar je bezoekers toe. Wat ik heel erg belangrijk vind.

Voordelen: je kunt onderhandelen en dat vind ik persoonlijk heel erg fijn.
Nadelen: dat een bedrijf laks met jou als blogger om gaat, achteraf vraagt allerlei dingen aan te passen of veel te laat betaalt.

Affiliate links kan op zich ook erg goed werken, mits je dit wel goed aanpakt. De bekende platformen zijn bijvoorbeeld Daisycon , Zanox en Tradetracker. Een affiliate link is een speciale link naar een bepaald product of bepaalde website en als iemand via die link iets bestelt, krijg jij een bepaald percentage van de verkoop. Als je dit goed aanpakt dan kun je een leuk bedrag bijverdienen! Zo kun je bijvoorbeeld heel erg tevreden zijn over artikelen en de links naar die artikelen verwerken als affiliate links. Snap je het nog? ;) Voorbeeld zie je in het artikel over de Hema Cedar lijn die ik reviewde.
Zo heb je bijvoorbeeld Boozyshop die bij Tradetracker zit net zoals ICI Paris, Douglas bij Zanox en The Body Shop bij Daisycon. Dit zijn maar een paar voorbeelden.

Voordelen: als je het goed aanpakt kun je dus best wat sales maken! En daarbij bepaal je zelf welke advertenties je op je blog zet (welk merk, welke winkel etc.). Dus wat het beste bij je blog past.
Nadelen: je krijgt alleen een X percentage over verkochte artikelen. Dit gaat niet per pageview.

Aansluiten bij een advertentie netwerk

Ook kun je je aansluiten bij een advertentienetwerk. Dit is bijvoorbeeld zoals Google Adsense, maar ik heb bijvoorbeeld ook advertenties van JustPremium. Dit zijn verschillende formaten die je voorbij ziet komen en waar je per aantal views betaalt wordt. Het mooiste is als je minimaal 5000 bezoekers per maand hebt, zodat je er een klein bedrag mee kunt bijverdienen. Ook bij JustPremium kun je inloggen en kun je zien wat je tot dan toe verdient hebt. Zelf vind ik dit fijn werken. Als je echt heel veel bezoekers hebt (20.000+ bijvoorbeeld), kun je ook de stoute schoenen aantrekken en contact zoeken met een mediabureau. Zij zullen dan de advertenties voor jou regelen!

Voordelen: geen omkijken naar en advertenties worden automatisch op je blog weergegeven. Inloggen en bijhouden wat je in een bepaalde periode hebt verdient vind ik enorm fijn.
Nadelen: het loont niet als je niet zoveel bezoekers hebt, dan kun je beter eerst beginnen met Google Adsense.

Langere termijn samenwerkingen

Zelf heb ik ook wat samenwerkingen lopen die voor langere termijn zijn. Het moet natuurlijk wel bij je blog passen! Voor de samenwerkingen die ik heb, ben ik een aantal keer benaderd door het bedrijf zelf maar ik heb zelf ook gemaild! Je moet wel de stoute schoenen aan durven trekken op het moment dat je denk dat je voor beide kanten iets kunt betekenen. Zo’n samenwerking vind ik ook heel fijn en daardoor heb ik wat leuke contacten opgebouwd inmiddels :)

mocht jij een leuke blog hebben (vanaf 5000 unieke bezoeken per maand), mail me dan even en wellicht heb ik een leuke samenwerking voor je!

Voordelen: Vast bedrag / verdienste per afgesproken periode, leuk contact en kunnen leuke dingen samen opzetten.
Nadelen: Tot nu toe heb ik deze hier niet mee ervaren :)

Ik hoop dat je iets wijzer bent geworden en dat ik je op ideeën heb kunnen brengen! Mocht je vragen hebben, mail me gerust! Ik vind het leuk om mensen op weg te helpen :) heb het zelf ook moeten leren daarom deel ik ook mijn ervaringen.

You may also like

Stuur een mail

Contact opnemen?