Wist je dat deze verzekeringen verplicht zijn?

pink volkswagen beetle scale model on brown surface

Je kunt je tegenwoordig voor vrijwel alles verzekeren. Een vakantie die niet doorgaat, of die je schade oplevert. Een trouwdag die in het water valt. Zelfs een bezoekje aan een pretpark kun je soms verzekeren; bij slecht weer kun je een ander keertje komen. Of wat dacht je van een verzekering voor je telefoon, je laptop, je fiets of iets ander waardevols waar je aan gehecht bent? Of je deze afsluit, dat is helemaal je eigen keuze. Er zijn echter ook verzekeringen die verplicht zijn, en die je dus af moet sluiten. Was jij je daarvan bewust?

Lees ook: Zorgkiezer.nl, dé reden voor mij om de zorgverzekering aan te passen

Verplicht: verzekering tegen ziektekosten

Een verzekering die iedere Nederlander verplicht moet afsluiten, is een zorgverzekering . Zo wordt voorkomen dat mensen die medische zorg nodig hebben, deze niet kunnen betalen, met alle gevolgen van dien. Niet alleen zou dit tot onbetaalde rekeningen van artsen kunnen leiden, waardoor uiteindelijk de zorgkosten voor anderen verhoogd zouden worden, ook is er altijd het risico dat mensen met geldzorgen een bezoek aan een arts te lang uit zullen stellen.

Om die reden heeft de overheid de basisverzekering verplicht gesteld. Dit is een verzekering die de meest belangrijke, en tegelijk meest basic medische kosten dekt. Daarbij kun je denken aan bezoekjes aan de huisarts en specialist en opnames in het ziekenhuis. Allemaal momenten waarop je niet graag met een rekening geconfronteerd wilt worden. Let echter wel op: lang niet alle medische kosten die je kunt maken worden door de basisverzekering vergoed. Tandartskosten voor volwassenen zitten bijvoorbeeld niet in het pakket, net als fysiotherapie. Je hiervoor aanvullend verzekeren is niet verplicht, maar houd er wel rekening mee dat je zelf voor de kosten op zal moeten draaien als je geen verzekering afsluit die deze behandelingen dekt.

Verplichte verzekering voor voertuigen

Bestuur je een motorvoertuig? Ook dan krijg je met een verplichte verzekering te maken. Deze WA-verzekering voorkomt dat een eventueel gedupeerde partij met kosten blijft zitten als jij schade of letsel veroorzaakt met je voertuig. Onverzekerd rondrijden mag niet, en is strafbaar. Zorg dus altijd dat je dit goed in orde hebt; zo bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen tegen vervelend hoge kosten als er in het verkeer eens iets misgaat.

Ook je woning verzekeren is vaak verplicht

Heb je een koopwoning? Dan eist de hypotheekverstrekker vaak dat je een opstalverzekering afsluit. Logisch: het huis dient als onderpand van de hypotheek. Zou het grote schade oplopen, dan heeft de hypotheekverstrekker ook een probleem. Bovendien kan er bij het afsluiten van een hypotheek ook een levensverzekering verplicht zijn, om de kosten voor vroegtijdig overlijden op te vangen voor zowel de nabestaanden als je hypotheekverstrekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *