SPF in zonnebrand, wat betekent dit eigenlijk?

a woman in the beach using a sun screen product

Als je op zoek gaat naar zonnebrandmiddelen om te gebruiken tijdens hoge zonkracht (maar ook de lage uiteraard), dan zie je dat er ook een SPF in zonnebrand zit. Maar wat betekent SPF in een zonnebrand eigenlijk? Het leek me wel leuk om hier eens een artikel over te schrijven, ook omdat het heel interessant is én goed is om te weten wat het beste bij jouw huid past. Na het lezen van het artikel weet je welke zonnebrandcrème het beste bij jou past.

Wat betekent SPF?

selective focus photography of red flowers
Photo by Adonyi Gábor on Pexels.com

De afkorting SPF betekent: Sun Protection Factor. Dit is een beschermingsfactor die jouw huid beschermt tegen UV-stralen. Die zijn schadelijk. De SPF geeft aan hoelang je in de zon kunt zitten, beschermd met zonnebrandcrème, voordat er verbranding door de zon optreedt. Uiteraard zijn er nog meer factoren die meespelen zoals je huidtype, de stand van de zon en de zonkracht. Het is dus niet een kwestie van alleen een hoge factor zonnebrand smeren en klaar.

Vaak denkt men dat er een groot verschil bestaat tussen een de verschillende factoren. Dit is eigenlijk maar heel minimaal. Om een voorbeeld te geven: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming tegen de zon en SPF50 98%. Hieruit kun je dus ook opmaken dat een 100% bescherming niet bestaat.

Naast je huidtype is de hoeveelheid SPF afhankelijk van de hoeveelheid uv-straling.  Hoe hoger de uv-straling, des te hoger de SPF. Hier vind je de dagelijkse UV stralingsindex.  Afhankelijk daarvan kun je de juiste factor kiezen. (bron: kwf.nl) (huidtypetest)

Andere zoncosmetica

Naast de zonnebrandcrème en zonbescherming zijn er ook nog andere producten die kunnen bijdragen aan een mooie gebruinde tint of de verzorging van je huid. Oftewel zoncosmetica. Om je huid goed te verzorgen na het zonnen heb je ook de after-sun producten. Mocht je niet graag in de zon zitten (of niet mogen) en je wilt toch een gebruinde tint dan is het altijd te overwegen om zelfbruin producten te gebruiken. Deze zijn er in bijvoorbeeld mousse, spray en crème.

Volg:
Avatar for Mariska
Mariska

Leuk dat je het artikel hebt gelezen! Ik ben catmom van Snowy, Vriendje en Billy en bloggen is het leukste om te doen. Daarnaast ben ik tekstschrijver, content creator en virtual assistent.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook