Perfecte foto’s met je smartphone: 7 tips voor prachtige plaatjes

regel van derden smartphone fotografie

Hey jij daar! Ja, jij met die smartphone in je hand. Wist je dat je met dat kleine apparaatje geweldige foto’s kunt maken? Ooit gehoord van de ‘regel van derden’? Fotografie was nog nooit zo leuk! Oké, misschien geen professionele fotostudio-kwaliteit, maar zeker goed genoeg om je vrienden jaloers te maken op Instagram, Facebook of waar je die foto’s ook deelt. Dus zet je camera-app maar aan op je Samsung A34 en let op, want hier zijn 7 tips om de perfecte smartphone-foto’s te maken.

Schoon die lens op!

Eerlijk is eerlijk, hoe vaak maak jij die lens van je smartphone schoon? Precies, dat dacht ik al. Onze telefoons zitten de hele dag in onze handen, tassen en broekzakken, en dat betekent dat de lens vaak vies wordt. Pak een zacht doekje en maak die lens goed schoon. Je zult versteld staan van het verschil in scherpte en helderheid!

Licht, licht en nog eens licht

Goede belichting is key bij het maken van mooie foto’s. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht. Vermijd direct zonlicht, want dat zorgt voor harde schaduwen en overbelichting. Zacht, indirect licht is je beste vriend. Probeer ook eens het zogenaamde ‘golden hour’ net na zonsopkomst of voor zonsondergang. De warme gloed van de zon geeft je foto’s een magische touch.

Ga voor de regel van derden

Je hebt vast weleens gehoord van de regel van derden, toch? Zo niet, geen zorgen, ik leg het je even uit. Beeld je het scherm van je smartphone opgedeeld in negen gelijke vakken (drie rijen en drie kolommen). Plaats je onderwerp nu op een van de snijpunten of langs een van de lijnen. Dit zorgt voor een interessantere compositie en maakt je foto’s aantrekkelijker.

Zorg voor diepte in je foto

Een foto met diepte oogt levendiger en trekt de aandacht van je kijker. Speel met lagen, zoals een object op de voorgrond, een interessant onderwerp in het midden en een mooie achtergrond. Je kunt ook gebruikmaken van lijnen, zoals een pad of een hek, die naar je onderwerp leiden.

Probeer verschillende perspectieven

Ga eens op je buik liggen, klim op een bankje of houd je telefoon hoog in de lucht. Door verschillende perspectieven uit te proberen, creëer je unieke en boeiende foto’s. Het is een simpele manier om je foto’s naar een hoger niveau te tillen.

Experimenteer met de camera-instellingen

Die fancy smartphones van tegenwoordig zoals de Xiaomi 11t pro hebben een heleboel instellingen om je foto’s te verbeteren. Probeer bijvoorbeeld de HDR-modus (High Dynamic Range) om meer details in de lichte en donkere delen van je foto te krijgen. Of speel met de portretmodus om de achtergrond van je onderwerp wazig te maken en je onderwerp te laten opvallen. Duik eens in die camera-instellingen en ontdek wat jouw smartphone allemaal te bieden heeft.

Bewerk je foto’s (maar niet té veel)

Een beetje nabewerking kan je foto’s net dat beetje extra geven. Er zijn tal van gratis apps beschikbaar, zoals Snapseed, VSCO en Lightroom, waarmee je je foto’s kunt bewerken. Maar overdrijf het niet met de filters en effecten; het is belangrijk om een natuurlijke look te behouden. Speel met helderheid, contrast en verzadiging, en vergeet niet om die scheve horizon recht te zetten.

Dus, waar wacht je nog op? Pak je smartphone en ga op pad om fantastische foto’s te maken met deze tips. En onthoud: oefening baart kunst. Hoe meer je fotografeert, hoe beter je wordt. Dus blijf schieten en voor je het weet, ben jij de ster van je eigen Instagram-galerij. Happy snapping!

One Reply to “Perfecte foto’s met je smartphone: 7 tips voor prachtige plaatjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *