Alles over de privé lease van een auto

alles over het leasen van een auto, prive lease

Vroeger konden alleen ondernemers genieten van de voordelen van een leaseauto. Dit is vandaag de dag gelukkig niet meer het geval, aangezien een auto leasen nu ook mogelijk is voor particulieren. Dit heet privé lease en wordt steeds populairder, vooral omdat je niet beslist een gloednieuwe auto hoeft te leasen. Particulieren kunnen namelijk ook occasions leasen. Bepaal zelf welke optie je voorkeur geniet!

Wat zijn de voor- en nadelen van privé lease?

Natuurlijk heeft privé lease een paar goede en een paar slechte punten die je zeker moet kennen voordat je een leasecontract ondertekent. Hieronder noemen we ze.

De voordelen van private lease

Het is allereerst fantastisch om in een gloednieuw voertuig of een jonge occasion te rijden, wat dus mogelijk wordt door privé lease. Bovendien hoef je je auto niet te (ver)kopen, wat veel gedoe scheelt. Als je een auto leaset via Private lease used hoef je bovendien niets te betalen qua onderhoud, terwijl de reparaties ook voor de leasemaatschappij zijn. Je betaalt ze elke maand een vast bedrag, wat ervoor zorgt dat je precies weet hoeveel je maandelijks kwijt bent aan je leaseauto.

De nadelen van private lease

Privé lease kent op zich niet hele grote nadelen. Wel is het goed om te weten dat deze financiële verplichting voor een langere tijd geldt. Je moet dus de gehele periode in staat zijn om het maandbedrag te betalen. Ook wordt de auto niet je eigendom bij privé lease, terwijl je bovendien moet bepalen hoeveel kilometers je jaarlijks rijdt. Als je meer dan dit aantal rijdt, moet je een fikse boete betalen.

Tips voor privé lease

alles over het leasen van een auto
Photo by Emrah AYVALI on Pexels

Wil je een gebruikte occasion leasen als particulier? Gebruik dan de volgende tips.

Kilometers

In een leasecontract staat standaard 10 duizend kilometer per jaar. Je kunt daardoor elke maand 833 kilometer met je leaseauto rijden. Als je jaarlijks meer kilometers gaat rijden, is het verstandig om extra kilometers op te nemen in je overeenkomst. Zo bespaar je aan het einde van het contract mogelijk geld.

Looptijd

Je gaat bij privé lease een leaseovereenkomst aan voor meerdere jaren. Hoewel het mogelijk is om dit contract voortijdig te beëindigen, resulteert dit wel in extra kosten. Voorkom dit door goed na te denken over de looptijd. Weet je niet wat je situatie over 5 jaar is? Ga dan voor een korter contract van bijvoorbeeld 2 of 3 jaar.

Aansprakelijkheid

Het contract van privé lease staat op je eigen naam. Desondanks mogen anderen in je leaseauto rijden als ze toestemming en een geldig rijbewijs hebben. Toch ben je altijd aansprakelijk voor de auto, zelfs als een ander het voertuig beschadigt. Houd hier goed rekening mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *