Nieuwjaarsduik, de voordelen van deze frisse duik

nieuwjaarsduik

Nieuwjaarsduik, nog even en dan is het weer zover. Maar waar is die kou eigenlijk goed voor? Claire vroeg het zich af en schreef er dit blog artikel over. Hierin deelt welke  gezondheidsvoordelen er zijn. En… Ga jij ook met een frisse duik het nieuwe jaar in?

Niet alleen in Nederland

Wist je dat wij Nederlanders niet de enige zijn die het nieuwe jaar graag inluiden met een Nieuwjaarsduik? Ook in andere landen waaronder Spanje en Amerika zijn mensen fan. Dat wist ik helemaal niet! Jij wel?

Gezondheidsvoordelen

En dat heeft eigenlijk een hele goede reden! Want wist je dat er heel veel gezondheidsvoordelen kleven aan zo’n verfrissende nieuwjaarsduik? Zo is het een fantastische manier om te ontstressen en heb ik nog 4 andere gezondheidsvoordelen gevonden die ik graag met je deel.

1. Goed voor de lijn.

Onder koude omstandigheden moet je lichaam harder werken om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Hierdoor verbruik je meer brandstof en verbrandt je calorieën. Zo’n nieuwjaarsduik is dus heel goed voor de lijn! Al moet je niet verwachten dat je direct alle oliebollen cadeau hebt gekregen ;-) .

2. Het maakt je gelukkiger.

nieuwjaarsduik
Photo by Bayu jefri on Pexels

Hoewel ik dol ben op buiten mediteren in de winter, ben ik verder een echte koukleum. Maar wist je dat je lichaam na een verfrissende nieuwjaarsduik een enorme dosis van gelukshormoon endorfine aanmaakt? Niet gek dus dat je je daarna euforisch voelt! Toch een overweging waard, zelfs wanneer je (net zoals ik) een koukleum bent.

3. Een boost voor je bloedsomloop en immuunsysteem.

Eén van de bekendste gezondheidseffecten van plotselinge blootstelling aan koud water is dat je een enorme boost geeft aan je bloedsomloop. Ook maak je direct veel meer witte bloedcellen aan. Hierdoor krijgt ook je immuunsysteem een boost!

4. Goed voor je seksleven (en vruchtbaarheid)!

Een nieuwjaarsduik zorgt niet alleen voor de aanmaak van een dosis endorfine, ook stijgt je niveau aan oestrogeen en testosteron. Deze hormonen zijn van belang voor je vruchtbaarheid en hebben bovendien een positief effect op je libido. Een nieuwjaarsduik is dus ook een goed idee voor je seksleven.

Aanrader of niet?

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen is het wel heel belangrijk om een gezondheidscheck te doen zodat je zeker weet dat de nieuwjaarsduik een goed begin van het jaar zal zijn.

Anyhow, wij wensen jullie een mooie jaarwisseling toe en (als je er voor gaat) een heerlijk verfrissende nieuwjaarsduik (misschien wel in Noordwijk)! En als je meer wilt weten over de voordelen van kou, lees dan eens een boek van Wim Hof oftewel The Ice Man!