Mijn probleem: de controle houden over alles en de voorbeelden

de controle houden

Een van mijn ‘problemen’ is dat ik over alles de controle altijd wil houden. Dat is natuurlijk niet mogelijk maar het is wel lastig als je daar last van hebt kan ik je vertellen. Al probeer ik het, gek genoeg gezegd, wel lost te laten. Maar de controle loslaten is weer heel erg moeilijk voor mij. En eerlijk gezegd maakt het me soms ook wel heel erg gek. Ik ga je vertellen hoe ik de controle wil houden over alles en geef voorbeelden.

De controle houden, tenminste dat wil ik

Controle houden is iets wat ik steeds probeer, maar dat maakt je echt gek en mentaal wordt het er allemaal ook niet beter op. Maar waarover wil ik dan controle houden zou je zeggen? Ik noem een paar voorbeelden.

  • Ik ben bang voor onweer. Dus als ze noodweer voorspellen of zware buien met onweer, dan ga ik de hele dag Buienradar.nl refreshen. Het helpt geen zak want ik kan het weer echt niet tegenhouden. Als het losbarst dan barst het los en moet ik ermee dealen.
  • Als ik weet dat de pakketbezorger komt als ik thuis ben, ga ik de hele tijd die kant op kijken uit het raam. Dan kan ik de deur opendoen voordat hij op de bel drukt. Ik schrik me namelijk altijd kapot van die bel.
  • Als ik niet zelf auto rij dan wil ik nog weleens denken (zeggen meestal niet) van: heb je die auto wel gezien? Of dat de bestuurder een bepaalde kant op moet gaan. Natuurlijk kan diegene dat zelf ook prima zien en bedenken. Ze hebben niet voor niets hun rijbewijs.
  • Nu dat ik bezig ben met de woningruil, om alles te regelen, zit ik ook steeds met dat in mijn hoofd. Kijken wat ik nog meer kan doen, op de hoogte kan blijven en dingen kan regelen. Maar ik kan niet meer regelen, want alles is al geregeld en ik moet nu afwachten tot ik antwoord krijg.
  • De woningsites wel heel vaak op een dag vernieuwen om te kijken of er al nieuwe woningen op staan. Niet dat het uitmaakt of ik nu een dag later pas zie.

Dit zijn een aantal voorbeelden voor mij waaruit blijkt dat ik controle wil houden. Maar dat gaat dus niet omdat je er gewoon invloed op hebt. Dat kan me op sommige momenten enorm frustreren, maar ik probeer er ook goed over na te denken. Dan ‘zeg ik tegen mezelf’ dat ik er toch niets aan kan veranderen dus dat ik me er ook niet zo druk over moet maken.

Nog iets wat ik ’tegen mezelf vaak zeg’ is dat ik alleen controle kan houden op het moment dat er echt iets te veranderen valt en ik er ook echt iets aan kan doen. Soms geeft me dat rust, maar het is wel lastig om echt die mindset te krijgen.

Ik heb een hele mooie quote in mijn huis hangen, ingelijst. Die quote luidt: You don’t always need a plan. Sometimes you just need to breathe, trust, let go and see wat happens. En dat is dus precies wat ik zou moeten doen :)

Herken jij je in dit artikel over controle houden?

Lees ook:
Een verstopt oor zelf verhelpen doe je zo
5x vies eten, dit zie je niet bij mij op tafel!
Zorgkiezer.nl, dé reden voor mij om de zorgverzekering aan te passen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *