Ik heb meerdere bankrekeningen voor een goed overzicht, met mijn indeling!

meerdere bankrekeningen bij knab bank

Al even ben ik bezig om voor mezelf een goed financieel overzicht te krijgen. Al eerder heb ik met een kasboek gewerkt maar voor mij blijkt dit niet heel fijn te werken. Zakelijk ben ik al langere tijd klant bij de Knab zakelijk, omdat die voor ondernemers fijn is en goedkoper vergeleken met anderen. Privé zat ik nog ergens anders, maar uiteindelijk ook overgestapt. Een van de reden is het hebben van meerdere bankrekeningen en daar ga ik vandaag over schrijven.

Meerdere bankrekeningen zakelijk

KNAB vind ik zakelijk heel erg fijn om meerdere bankrekeningen te hebben. Je kunt deze onbeperkt openen (zowel betaal- als spaarrekening) en betaalt maar een X bedrag. Of je nu 2 of 6 rekeningen hebt, je betaalt hetzelfde. Ideaal, want zo heb ik meerdere bankrekeningen waarop ik mijn financiën regel. Ik ga je vertellen welke rekeningen ik heb en welke percentages ik erop stort.

 • Inkomsten (betaalrekening): alle inkomsten komen binnen op deze rekening en vervolgens verdeel ik deze over de volgende rekeningen.
 • Kosten (20% – betaalrekening): hier betaal ik alle kosten van en worden alle kosten van afgeschreven zoals mijn Adobe en Microsoft abonnement of aankopen op Etsy.
 • Salaris (29% – betaalrekening): dit is het deel wat mijn salaris is en stort ik uiteindelijk dus naar mijn privérekening.
 • BTW, belasting en ZVW (50% – spaarrekening): de naam zegt het al. Dit is mijn potje voor de belastingdienst met BTW en zorgverzekeringswet.
 • Winst (1% – spaarrekening): de winst spaar ik hier.

Dit is voor nu de indeling van de bankrekeningen van de KNAB bank die ik hanteer. Dit heb ik ‘afgekeken’ van de Profit First methode en de percentages zijn voor nu even om te kijken of dit voldoende is. Later zal ik gaan kijken of ik wellicht ergens anders iets meer nodig heb of iets minder en zal ik dit aanpassen. In overleg met mijn boekhoudster laten we het voor nu oven zo. Ik vind dit handig omdat ik zo precies weet hoeveel ik waar heb staan en wat ik bijvoorbeeld kan gaan gebruiken voor een nieuwe aankoop. Ook speel ik het zo op veilig voor de Belastingdienst.

Meerdere bankrekeningen privé

Ook heb ik meerdere bankrekeningen voor privé aangemaakt. Ik vond de methode die ik zakelijk gebruik zo overzichtelijk dat ik dus privé ook heb doorgevoerd en wederom meerdere betaal- en spaarrekeningen heb aangemaakt. Dit is mijn indeling voor de privé rekeningen:

 • Alle inkomsten (betaalrekening): hier worden al mijn inkomsten op gestort. Dus mijn salaris uit loondienst en salaris uit onderneming.
 • Dagelijkse kosten (10% – betaalrekening): hiervan betaal ik bijvoorbeeld de benzine voor mijn auto en de boodschappen.
 • Leuke dingen, Kelly’s (5% betaalrekening): bijvoorbeeld uit eten, concerten, eten bestellen of een avondje uit.
 • Vaste lasten (75% – betaalrekening): hier worden alle vaste lasten van betaald en ook worden deze hier afgeschreven automatisch.
 • Kat, huis en auto (5% – spaarrekening): een aparte spaarrekening voor dingen voor het huis, mijn auto en voor mijn grote Vriend.
 • Sparen en buffer (5% – spaarrekening): een algemene spaarrekening om toch een buffer op te kunnen bouwen.

Dit zijn voor nu de bankrekeningen bij de KNAB bank die ik privé heb en dus hoe ik deze heb ingedeeld. Zodra er iets binnenkomt verdeel ik dat direct over de verschillende potjes. Mocht ik onverhoopt bijvoorbeeld op mijn vaste lasten rekening tekort komen voor iets, dan kan ik dat natuurlijk altijd van de ‘leuke dingen’ rekening afhalen of de ‘kat, huis en auto’ rekening. Maar niet van mijn spaar- en bufferrekening.

Conclusie

Ik zal even moeten kijken hoe de percentages voor mij gaan werken en zal deze ook aanpassen als dat nodig zal zijn. De KNAB bank is voor mij dus ideaal op deze manier en iedereen die op deze manier wil werken. Voor mij geeft dit veel rust omdat ik precies zie waar ik wat te besteden heb, heel fijn! Deze methode wilde ik dus graag met je delen :)

Lees ook:
Thuisquarantaine, wat te doen? Simpele, haalbare dingen!
Bezuinigen op mijn maandelijkse vaste lasten, zo doe ik dat!
Minder werken? hier liep ik tegenaan