Een maand nadat papa overleed, hoe gaat het?

papa overleed

Inmiddels zijn we een maand verder sinds mijn vader is overleden. En die maand is echt verdomd snel gegaan kan ik je zeggen. Toch wil ik er wel iets over zeggen, want het blijft mijn persoonlijke blog. Een vader verliezen is niet niks en toevallig schreef ik er gisteren over op mijn persoonlijke Facebook.

Papa overleed dus een maand geleden, op 15 april 2020. Dit volgende stuk laat mijn gevoelens hierover zien.

Papa overleed

Morgen is het al een maand geleden dat papa overleden is. Het is zo snel gegaan de afgelopen weken, niet normaal.

Als mensen mij vragen hoe het gaat met het verdriet kan ik eigenlijk niets anders zeggen dan dat ik er vrede mee heb. Het is goed zo. Zijn kwaliteit van leven was niet meer geweldig. En als ik zeg dat het voor hem ‘beter’ is omdat hij rust heeft en geen lichamelijke en geestelijke ongemakken heeft sta ik daarachter. Als ik daarna zeg dat het voor ons ook ‘rust’ geeft omdat er een last van onze schouders afvalt dan voel ik me ergens heel egoïstisch. Maar eerlijk is eerlijk, het is wel zo.

Hoe vaak Simoon en ik niet gedacht hebben als we weer eens ver in Duitsland zaten voor een concert van The Kelly Family (zo’n 5 uur van Edam); wat als er nu wat zou gebeuren? Of in Antwerpen of waar dan ook. Onbewust ben je er altijd mee bezig. Dus hoe gek het ook klinkt; ik heb er vrede mee, ondanks dat het mijn vader is die ik mis. Denk dat ik het meer een plekje moet geven dat ik het ergens egoïstisch vind om te zeggen dat er ook een last van onze schouders afvalt. Maar het is zo.

Hij is bij zijn geliefden boven. Toen oma Groot overleed had ik er veel moeite mee en heb ik dat vaker tegen hem gezegd. En dan zei hij: ik kan er niks aan veranderen, het is gebeurd. En weet je, dat is met dit precies hetzelfde.

En nu…

Mijn vader is overleden en dat blijft hoe dat ook gewoon kut. We missen hem, ook al was het de afgelopen jaren al veel minder. Daarmee bedoel ik dat we geen gesprek op niveau konden voeren en hij veel lichamelijke ongemakken had. Zat in een rolstoel, elke dag in en uit bed met een lift, incontinent, amper kunnen slikken en dat soort dingen.

Dus ik heb er vrede mee, voor hem en voor ons.

Somewhere down the line, I’m sure we’ll meet again

Lees ook:
Lieve Oma 10 jaar geleden overleden en wat ik nog van haar heb
Lieve papa, ik ga je missen (het hele verhaal)
Balea watermeloen douchegel en watermeloen handzeep

3 Reacties

  1. Lieke van Veen
    19 mei 2020 / 17:13

    Ik kan me goed voorstellen dat het je veel meer rust geeft. Het is ook niet niks om je vader iedere keer te zien lijden en om voor hem te zorgen.

  2. Nathalie
    17 mei 2020 / 09:20

    Een maand alweer.. wat gaat de tijd snel zeg… ik snap dat je je en soort van egoïstisch voelt maar dat is nergens voor nodig. Op het moment dat je te maken hebt met een zieke papa die zorg en aandacht nodig heeft dan kan ik me juist heel goed voorstellen dat wanneer die zorg en aandacht weg valt er een vorm van geestelijke rust komt omdat je je geen zorgen meer hoeft te maken om die persoon van wie je zo houd. Een soort bevrijding… jouw papa en jij zijn beide bevrijd. 15 april 2020 was zijn bevrijdingsdag.. de dag waarop zijn pijn, zijn leven ophield en hij verder mag leven in jullie harten… en 15 april 2020 begon jouw bevrijdingsperiode… waar je je eerst zorgen maakte.. wie let er op papa als wij naar TKF zijn.. wat als er iets gebeurd?.. wie zorgt voor hem als ons iets overkomt? Allemaal normale gedachten… maar dat hoeft niet meer… je mag er vrede mee hebben dat degene die je liefhebt geen pijn meer hoeft te hebben.. je mag er vrede mee hebben dat je je bevrijd voelt en rust kunt vinden in t idee dat degene die je lief hebt nu ook rust heeft… t gemis zal altijd blijven.. de liefde zal altijd blijven.. jij bent een vrouw met kracht…. en door je eigen egoïsme hier te benoemen laat je wederom zien hoeveel kracht je hebt. Pas goed op jezelf. Sterkte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.