Je kitten zindelijk maken doe je zo!

kitten zindelijk maken

Zelf heb ik het geluk dat ik op dit moment 5 kleine sprinkhanen in huis heb, ook wel bekend als kittens. Mijn kat Snowy is zwanger geraakt nadat ze ontsnapt was uit mijn afgeschermde tuin. Niet heel handig, maar ik kon er niks meer aan doen en besloot de kittens gewoon op te voeden tot ze 3 maanden zijn. Ze zijn super schattig, maar het vergt wel heel wat werk. Een kitten zindelijk maken is ook nog niet zo makkelijk als dat iedereen zegt. Op een gegeven moment heb ik de dierenarts gebeld om te vragen wat ik nu het beste kon doen. Mijn ervaring met een kitten zindelijk maken met of zonder kittenbak deel ik dan ook graag met je.

Kitten zindelijk maken? Zó doe je dat!

kitten zindelijk maken kittenbak

De kittens van Snowy zijn geboren op 27 augustus en zijn nu dus ongeveer 6/7 weken oud. Ze zijn zo goed als gestopt met bij de moeder drinken en eten nu brokjes en vlees en drinken ook zelfstandig water. Zo heel af en toe krijgen ze nog kattenmelk, maar dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. En het is ook noodzakelijk dat de kittens nu ook zindelijk worden, want het is heel irritant als je overal plasjes vindt. Kunnen ze natuurlijk niks aan doen, maar het is onhygiënisch en niet goed voor de vloer.

Een kittenbak

Kittenbak met rand, zodat tijdens het graven er niets uit de bak valt. Met deze kittenbak kun je de kitten zindelijk maken, mede door de lage instap.

Bekijk de beste aanbieding
Laatst bijgewerkt op : 5 april 2024 - 18:19

Om de kittens zindelijk te maken heb ik eerst een lage kittenbak gebruikt, maar uiteindelijk ben ik voor een grotere gegaan die ik nog had staan. Deze had ik bij Action gekocht en kunnen mijn 3 katten ook in. Deze heeft een iets hogere rand en is wat groter. Dan kunnen ze makkelijk een kuiltje graven en wat ronddraaien en een plekje zoeken in de bak. Op de hele lage kittenbak deden ze niks, behalve er weer heel hard uitrennen. Op deze ‘nieuwe’ bak doen ze hun behoeften. Ze voelen zich daar fijner in.

De plek van de kattenbak

Om je kitten zindelijk te maken is het belangrijk dat de kattenbak op een plek staat waar ze zich veilig voelen en ook privacy hebben. Katten willen niet dat ze hun behoefte moeten doen als ze omringd zijn door anderen, dat is te druk. Wat ik heb gedaan is de kattenbak achterin de woonkamer zetten, helemaal aan de andere kant dan waar de tv staat. Dan is dat geluid ook niet dichtbij voor ze en dat lijkt zeker te helpen. De combinatie van de kattenbak en de plek gaat nu goed.

Zet de kitten vaak op de bak

Wat ik ook heb geleerd is dat je een kitten vaak op de bak moet zetten, zodat ze weten waar ze moeten zijn als ze hun behoefte moeten doen. Wat ik aanraad om te doen is je kitten op de bak zetten als ze bij hun moeder hebben gedronken, brokjes hebben gegeten of water hebben gedronken. Liefst op vaste tijdstippen, maar ik snap dat dit best wel lastig kan zijn. Zelf zette ik ze op de bak op het moment dat ik zag dat ze net gegeten en/of gedronken hadden of een plekje aan het zoeken zijn en wat ronddraaien. Dat is ook een teken dat ze moeten plassen of poepen.

Als je het niet zo loopt als dat je hoopt..

Mocht het zo zijn dat het zindelijk maken van je kitten niet lukt, je er niet uitkomt of dat je je ongerust maakt om sommige dingen, dan is het sowieso altijd handig om de dierenarts te raadplegen. Dit heb ik zelf ook gedaan en die komen met goed advies. Zo kreeg een kitten één oogje niet open. Met een watje en lauw water heb ik dit zachtjes behandeld en zo is het uiteindelijk ook goed gekomen. Op internet lees je heel veel, net als in dit artikel wat ik heb geschreven, maar een belletje naar de dierenarts is altijd de veiligste manier.