Gourmetten, dit heb je nodig en meer lekkere tips

Gourmetten, dit heb je nodig en meer lekkere tips

banner passief inkomen membership rowena rousseau

De feestdagen komen weer om de hoek kijken en veel mensen gaan dan gourmetten. In de blog wil ik laten zien wat je nodig hebt en meer lekkere tips om te gourmetten. Maar ik deel ook recepten met je en een speciaal gourmet kids menu! Sinterklaas wordt ingeruild voor de Kerstboom, de lampjes worden opgehangen, cadeautjes worden gekocht en er wordt nagedacht over de boodschappenlijstjes.

Wat wordt er gegeten, met wie en wanneer? Ik ga je helpen om een tafel vol met lekkers neer te zetten om te gourmetten. Gourmetten, dit heb je nodig en nog meer lekkere tips! Ook met en voor kinderen.

Een stukje vlees en een sausje kan natuurlijk altijd, maar hoe leuk en origineel om het even net iets anders aan te pakken.

Natuurlijk zorg je voor een gourmetstel, grillplaat of een contactgrill. Mocht je er geen 1 hebben, dan is er misschien wel iemand in je omgeving waar je dit kan lenen. Zeker als je het maar 1-2 keer per jaar gebruikt is dat een fijne oplossing.
Zorg in ieder geval dat je genoeg plekjes hebt. Niets zo vervelend als je gaat gourmetten en je een te kort hebt aan bakplekjes of aan pannetjes.

IMG 9552 | DoorMariska

Aankleding

Het is sfeervol om ook de tafel leuk aan te kleden, maar of dat nou altijd even handig is? Vaak heb je al een tafel vol met bakjes en schaaltjes als je gaat gourmetten. Dus de eerste tip: Zorg voor een leuk servies. Dat ziet er gezellig uit. En wil je iets anders dan je eigen doordeweekse servies? Neem dan eens een kijkje bij een Kringloop winkel in de buurt. Kies voor allemaal verschillende borden, glazen, schaaltjes enz. Hoe leuk is dat!

IMG 9544 edited | DoorMariska

Naast dat je natuurlijk ook voor lekkere drankjes zorgt, heb ik een handige checklist voor je gemaakt. Gourmetten, dit heb je nodig en nog meer lekkere tips.

Vlees voor gourmetten

Uiteraard kun je niet gourmetten zonder vlees(vervangers):

Kipfilet: makkelijk om zelf te marineren. En het lekkerste is om dit al de dag van te voren te doen. Denk aan olijfolie en geperste/gekneusde knoflooktenen. Maar ook een kipkruiden, ketjap, shoarmakruiden, gyroskruiden en bijvoorbeeld chilisaus zijn heerlijk om je kip mee te kruiden/marineren. Zo maak je met 1 schaal kipfilet een aantal verschillende lekkere smaken.

Hamburgers: van gehakt maak je gemakkelijk zelf hamburgers. Je kruid het gehakt, draait een balletje en maakt het plat. Maar je zou er bijv ook kleine blokjes kaas in kunnen doen, zo maak je je eigen cheeseburger.

Slavinken: eigenlijk hetzelfde concept als de hamburgers, maar dan maak je er meer een ”worstje” van en daar wikkel je een plakje spek/bacon omheen. Dit zijn 2 klusjes die kinderen vaak leuk vinden om te doen!

Biefstuk: met een lekkere zelfgemaakte kruidenboter, dat recept staat hieronder.

Maar je kunt ook kiezen voor varkenshaas, lam, wild of ossenhaas. Of vleesvervangers om te gourmetten.

Vis

Vis en schaal,-en schelpdieren zijn ook een fijne afwisseling voor een avondje gourmetten.

Zalm: snij de zalm in blokjes en maak een lekkere marinade van citroen en dille. Rasp de schil en pers de citroen uit. Meng dit in een kom met dille en olijfolie. Hier laat je de zalm in marineren. Hou je van wat pit? Voeg er dan wat chilipeper aan toe.

Garnalen: deze zijn kant en klaar te koop met knoflook. Je kunt ze ook naturel kopen en eventueel zelf knoflook aan toe te voegen.

Visspiesjes: maak kleine spiesjes met allerlei soorten vis, bijvoorbeeld ook een stevige witvis

Groente

Onmisbaar wat mij betreft bij het gourmetten.
Hier kan je ook lekker in variëren. Denk aan schaaltjes met rauwe groente om mee te bakken:
Courgette
Paprika
Champignons
Ui

Maar ook schaaltjes met snoepgroenten die kinderen tussendoor ook lekker pakken:
Tomaatjes
Komkommer
Worteltjes
Bleekselderij

En hier kun je bijvoorbeeld een Heksenkaas bij doen, ook makkelijk zelf te maken en zoveel lekkerder. Daarna wil je niet meer anders. De kant en klare zit vol met zoetstof, suiker, gelatine en rommel.

IMG 9548 | DoorMariska

Bijgerechten

Naast het vlees, wil je ook wat lekkere bijgerechten bij het gourmetten zoals:
– (stok)brood, Turksbrood, wraps, kleine pitabroodjes of kleine hamburgerbroodjes
– Kleine stukjes aardappel om te bakken. Je kunt een schaaltje maken met aardappeltjes met schil, olijfolie, wat tijm en knoflook
– Nacho chips en cheddar kaas, doe het samen in je pannetje en eet met crème fraiche en guacamole
– Salades, van groene salade tot een goeie caprese maar ook een caesar salade is bijvoorbeeld lekker fris.
-Snij snoep paprikaatjes in de lengte door en vul deze met een naturel roomkaas. Bestrooi met wat peterselie en pijnboompitjes. Even in de pannetje onder de plaat en smullen maar.
– Mengsel van geklutste eieren met wat verschillende kruiden.

Sauzen

Deze zijn natuurlijk makkelijk kant,-en klaar te kopen maar ook leuk om eens zelf te maken. Onmisbaar wat mij betreft bij het gourmetten.
Knoflooksaus
200 gram creme fraiche (light)
4 eetlepels mayonaise
2-3 tenen knoflook
1,5 theelepel citroen
2 theelepels verse peterselie
2 theelepels verse bieslook
zout en peper

Doe het citroensap in een kom en voeg de geperste knoflooktenen toe.
Voeg de mayonaise en crème fraiche toe en roer dit goed door en doe de verse kruiden erbij
Breng op smaak met peper en zout.
Proef en voeg naar smaak eventueel meer knoflook toe.

Cocktailsaus
Basissauzen zoals mayonaise, ketchup en curry
Pepersaus
Champignonsaus

Satesaus is erg makkelijk om zelf te maken, hierbij mijn recept:
4 eetlepels pindakaas
1/2 ui fijn snipperen
1 knoflookteen persen
(plantaardige) melk
Sambal
Zout
Agavesiroop/ketjap/honing

Fruit de knoflook en ui aan en voeg de pindakaas toe, of gebruik deze. Ideaal Pindakaas met knoflook en gebakken ui
Zet je vuur niet te hoog!
Roer met de garde de melk toe tot je de juiste dikte hebt van je satesaus.
Voeg sambal naar smaak toe en breng op smaak met een snufje zout. Als je een wat zoetere satesaus wilt, zou je een zoetmaker kunnen toevoegen zoals ik hierboven heb beschreven.

Mocht je het niet genoeg vinden, dan maak je gemakkelijk wat extra door alle ingrediënten weer toe te voegen

Dipjes

Om te gourmetten heb je natuurlijk lekkere dipjes en smeersels nodig. Hierbij een aantal recepten.

Heksenkaas:
150 gram kruidenkaas
60 gram zuivelspread
30 gram rauwe fijn gesneden prei
10 gram verse peterselie
Zout en peper
Citroensap

Snij de prei en peterselie heel fijn en meng dit met alle ingrediënten op de kruidenkaas na.
Als alles goed is vermengd spatel je langzaam de kruidenkaas er doorheen en klaar!

Kruidenboter:
125 gram roomboter
3 eetlepels peterselie
3 eetlepels bieslook
2 tenen knoflook
1,5 theelepel citroen
Zeezout

Roer de boter zacht in een kom
Snij de kruiden fijn en roer deze door de boter, samen met de uitgeperste tenen knoflook
Voeg naar smaak zout toe

Leg de boter op een stuk huishoudfolie en draai er een strakke rol van en leg deze in de koelkast.
Deze is daarna in mooie plakken te snijden. Zonder kruidenboter, kun je niet gourmetten! Ook lekker om je vlees in te bakken.

De kruiden roomkaas
Was jij ook zo een fan van het broodje kruidenkaas van la Place? Dan moet je zeker deze maken!
120 gram roomkaas, naturel
15 gram creme fraiche
Versgemalen peper
7,5 gram bieslook
5 gram peterselie

Snij de kruiden fijn en roer eerst de roomkaas en creme fraiche los. Vervolgens doe je alle ingrediënten bij elkaar en mengen maar. Geniet hiervan op een warm stokbroodje.

Kindermenu met gourmetten

Als de kinderen lekker zitten te eten, heb je als ouder ook de rust om zelf even te eten. Daarom ook een aantal tips die waarschijnlijk goed in de smaak vallen bij de kinderen. Zo is het gourmetten voor de kinderen ook een feestje. Gourmetten, dit heb je nodig en meer lekkere tips.

Tip 1: Kinderen houden ervan om dingen zelf te doen, maar natuurlijk is het oppassen geblazen met apparatuur en het gespetter. Maak afspraken met jongere kinderen dat zij mogen kiezen wat er op de plaat gaat en jij het voor hen gaat bakken. En leg vooral uit waarom… Leer ze, als ze daar de leeftijd voor hebben, hoe ze dit op een veilige manier kunnen doen.
Tip 2: Dek ook voor de kinderen leuk de tafel op. Helemaal als zij met meerdere kinderen zitten is het leuk dat er een speciaal kinderhoekje is. Gebruik bijvoorbeeld (wegwerp) wijnglazen en maak leuke schaaltjes op met eten dat eigenlijk voor de kinderen is. Al leert de praktijk, wie eten de kipnuggets op? Ja, de papa’s en mama’s. Of een oom die misschien ook even wil proeven?
Tip 3: Een lekker drankje voor de volwassenen? Dan willen kinderen ook wel iets anders dan een beker water en tijdens de feestdagen gelden er meestal ook wat andere regels toch?:)
Vul een kan met water en doe hier vriesfruit in. Het water zal verkleuren en hoe feestelijk ziet dit er uit. En stiekem ook nog gezond!

Kindergourmet

– Kipnuggets
– Knakworstjes (grote kwakworsten in 2en snijden)
– Kleine satestokjes
– Spiesjes met stukje vlees en groente afwisselend
– Pannenkoeken beslag. Tip: doe dit in een melkkannetje of maatbeker waar je goed uit kunt schenken.
– Bakje met snoepgroente
– Stokbrood
– Laat de kinderen hun eigen mini broodje hamburger of broodje shoarma maken.

gourmetten kindermenu

Dessert

Wist je dat je het gourmetstel ook kunt gebruiken om heerlijke desserts te maken? Dessert gourmetten, dit heb je nodig en nog meer lekkere tips! Maak natuurlijk wel even je pannetjes/bakplaat schoon.
Dus eet je niet helemaal vol, maar bewaar een plekje voor de volgende heerlijke toetjes:

Pannenkoekenbar: zet een aantal kannetjes pannenkoekenbeslag op tafel. Schaaltjes met fruit, bolletjes ijs en een bus poedersuiker. Feest!
Crumble: zet een schaaltje met kleine stukjes appel op tafel, helemaal lekker als je hier (vanille)suiker en kaneel doorheen doet. Maak de kruimels en doe die in een ander bakje. Laat een beetje boter in je pannetje smelten en bak de appeltjes een paar minuten. Doe de crumble er overheen en bak deze nog een paar minuten onder de grill in je pannetje. Voor de crumble: 75 gram boter, 100 gram bloem, 100 gram suiker in kleine blokjes en een snufje zout. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed met je vingertoppen tot een crumble.
Wentelteefjes: er blijft eigenlijk altijd wel brood over, maak daar lekkere wentelteefjes van. Zet een mengsel van melk, ei, kaneel en suiker op tafel. Doop je broodje erin, doe wat boter in je pannetje of op de bakplaat en bak je broodjes tot heerlijke wentelteefjes.

Volg:
Avatar for Mariska
Mariska

Leuk dat je het artikel hebt gelezen! Ik ben catmom van Snowy, Vriendje en Billy en bloggen is het leukste om te doen. Daarnaast ben ik tekstschrijver, content creator en virtual assistent.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook