Geïnteresseerd in Pilates? Maak kennis met 4 Beginnerstips

pilates beginnerstips

Pilates is een vorm van lichaamsbeweging die je doet door middel van repetitieve oefeningen op een mat of een ander toestel om kracht, stabiliteit en flexibiliteit te bevorderen. Een Pilates-workout is perfect voor het ontwikkelen van het lichaam door middel van spierinspanning die voortkomt uit jouw kernkracht. Pilates kan soms echter een beetje overweldigend zijn voor iemand die net begint. Ben jij een beginner met een Pilates-oefeningen of wil je gewoon je kennis bijschaven? Maak dan hier kennis met de volgende vier nuttige tips voor beginners.

Lees ook: Deze relatiegeschenken zijn geschikt voor sportliefhebbers

1. Begin geduldig met Pilates

Of je nu een ervaren atleet bent of een veelvuldig bankzitter, het is essentieel om de basis te verkennen. Het duurt misschien een paar uur om de techniek te begrijpen, maar als je geduld hebt met de basis, zul je veel sneller vooruitgang boeken dan wanneer je je halsoverkop in een les voor gevorderden stort.

2. Stop met zoeken naar wat Pilates niet kan bieden!

Bij een Pilates-workout zul je niet dezelfde fysieke sensaties krijgen als bij een bootcampprogramma of een marathonloop. Pilates gaat niet gepaard met het branderige gevoel van gewichtheffen of een sterke hartslag zoals cardio dat doet. Pilates zal je lichaam leren om van nieuwe sensaties te genieten zoals “openheid”, “strekking” en “evenwicht”! Wanneer je voor het eerst met Pilates begint, richten de eerste oefeningen zich meestal op de kleinere spieren die je tijdens de oefening waarschijnlijk niet zo sterk zal voelen als de grotere spieren. Maar, deze kleinere spieren zijn echter het steunsysteem voor de grotere spieren. Je zult dus veel sterker worden als deze spieren erbij betrokken zijn en de grotere spieren ondersteunen!

3. Als het pijn doet, is er niets te winnen!

Als je pijn of ongemak in jouw nek of onderrug ervaart, probeer dan vooral niet te forceren. Het kan echter zo zijn dat de pijn wordt veroorzaakt door spierzwakte, dus zodra de doelspier sterker wordt, zal de pijn verdwijnen. Het kan echter ook iets anders zijn dat niemand anders dan jouw arts of fysiotherapeut kan weten. Volg strikte instructies en je lichaam, en doe alleen oefeningen die je zonder pijn kunt doen. Het uitvoeren van oefeningen met pijn of ongemak kan niet alleen de aandoening verergeren, maar kan ook leiden tot een verkeerde spierwerking. Let er ook op dat als je op een dag niet 100% voelt, dan voor makkelijkere workout kiest! Er is niets mis met een training uitvoeren waarmee je luistert naar je lichaam.

4. Ga op les

Een van de voordelen van Pilates-oefeningen is dat je ze heel makkelijk thuis kan uitvoeren, maar laat die eigenschap je niet tegenhouden om Pilates-lessen te volgen! Op die manier zul je veel meer betrokken raken met je training, omdat je samen leert met anderen en een getrainde instructeur je kunt wijzen op alle details van een correcte uitvoering. Kijk eens op Pilates Amsterdam voor meer informatie over Pilates-lessen bij jou in de buurt.