Ga voor een goede plaatsing van jouw verlichting

two gray frying pans hanging on wall

Ben je op de hoogte van de mogelijkheden op het gebied van verlichting? Dan heb je ongetwijfeld al een goede oplossing voor iedere ruimte gevonden. Het is dan echter wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat alles op een goede manier gemonteerd is. Bij het plaatsen van inbouwspots is het bijvoorbeeld niet alleen belangrijk dat de bedrading is aangesloten, maar ook dat je de zaagwerkzaamheden op een goede manier uitvoert. Alleen dan zal de ruimte er namelijk goed uit gaan zien. Maar hoe plaats je jouw inbouwspots dan precies in de ruimte? En wat is hier nog meer voor nodig? Hieronder staan enkele tips voor jouw spots.

In de keuken kijken naar de plaatsingsmogelijkheden

verlichting
Photo by cottonbro on Pexels.com

Bij de inbouwspots voor de keuken is het belangrijk dat je als eerste bekijkt waar je deze wilt plaatsen. De meest gemaakte keuze is door deze in het plafond te plaatsen. Echter heb je dan nog niet voldoende zicht bij het aanrechtblad. In plaats daarvan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om onder de keukenkastjes meer verlichting te plaatsen. De inbouwspots in de keuken kunnen hierdoor veel meer mogelijkheden met zich meebrengen en de functionaliteiten komen beter tot uiting. Zorg er daarom voor dat je voor jezelf een lichtplan opstelt, zodat je gelijk met de werkzaamheden kunt beginnen zodra je de spots in huis hebt.

De afmetingen van de verlichting aangeven

Daarna is het van belang dat je weet wat de afmetingen zijn van de verlichting. De inbouwspots komen namelijk in meerdere maten, waarbij de zaagmaat een belangrijk onderdeel is. Je wilt de gaten in het oppervlak niet te groot maken, omdat dit anders weer extra werkzaamheden met zich meebrengt of niet meer voor een mooi geheel komt. De zaagmaat staat bij de aanschaf van jouw inbouwspots altijd aangegeven, zodat je de afmetingen goed uit kunt tekenen en aan de hand hiervan de gaten maakt om de verlichting in te plaatsen. Houd er wel rekening mee dat je de bedrading al op de goede plek hebt, zodat je deze niet meer door hoeft te trekken na het zagen.

Het plaatsen van de armaturen en lichtbronnen

Als laatste kun je beginnen met het plaatsen van de armaturen. In de badkamer spotjes plaatsen zal dan heel eenvoudig zijn. De armaturen bevestig je aan de bedrading, waarna je de lichtbron erin plaatst. Controleer daarbij bij iedere lichtbron eerst of deze goed werkt. Zo voorkom je dat je alles weer los moet halen. Wil je er nog een dimmer tussen plaatsen om de felheid van de lichtbron te regelen? Plaats deze dan ook eerder dan alle lichtbronnen. Het kan jou veel extra werk schelen als je alles in een goede volgorde doet en je geniet direct van de nieuwe verlichting die jij in huis hebt geplaatst.

Volg:
Avatar for Mariska
Mariska

Leuk dat je het artikel hebt gelezen! Ik ben catmom van Snowy, Vriendje en Billy en bloggen is het leukste om te doen. Daarnaast ben ik tekstschrijver, content creator en virtual assistent.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook