De geschiedenis van het horloge

geschiedenis van het horloge

Het dragen van een mooi horloge is nog altijd één van de beste manieren om jouw outfit naar een volgend niveau te tillen. Door middel van een horloge weet je zeker dat je zorgt voor een unieke toevoeging aan je persoonlijke stijl. Nu is het wel een feit dat er veel mensen zijn die in feite geen idee hebben waar horloges eigenlijk vandaan komen. Mocht ook jij tot deze groep behoren dan raden wij je aan om dit artikel zeker even op je gemak door te lezen. In dit artikel laten wij je namelijk net even wat meer zien over de historie van dit bijzondere sieraad! bijvoorbeeld een zakhorloge.

Het bijhouden van de tijd

Om te zien hoe de horloges tot stand zijn gekomen is het op de eerste plaats van groot belang om te kijken naar de manier waarop mensen de tijd zijn gaan bijhouden. De Egyptenaren waren de eersten op het gebied van de tijd. Meer dan 5000 jaar geleden verdeelden zij het daglicht in 12 intervallen. De Egyptenaren waren vervolgens in staat om de tijd af te lezen door middel van een zonnewijzer. De Grieken en de Romeinen verfijnden de zonnewijzer een paar eeuwen later. Ook gebruikten Romeinen een waterklok, ook wel de clepsydra genaamd. Het werkte als een zandloper maar met water, niet met zand. Het bleek echter dat dit nog niet de meest nauwkeurige manier was om de tijd bij te houden.

Uitvinding van het zakhorloge

zakhorloge
Photo by Lisa Fotios on Pexels.com

We maken vervolgens een grote sprong in de tijd. Het horloge is namelijk pas echt bekend geworden sinds het ontstaan van het zakhorloge. In 1510 vond Peter Henlein het eerste horloge uit. Dit was ook wel een zware bol van 15 cm die aan een ketting om de hals van de drager hing. In tegenstelling tot de modellen van nu was het niet mogelijk om hier heel nauwkeurig mee de tijd af te lezen. Het had alleen uurwijzers en het was slechts accuraat tot op 15 minuten van het uur. Ondanks deze gebreken waren er veel rijke mensen die besloten om een dergelijk uurwerk te kopen van Peter.

Komst van de spiraalvormige balansveer

In 1675 kwam Christiaan Huygens met een nieuwe uitvinding. Hij had de spiraalvormige balansveer uit weten te vinden. Dit was in feite een draagbare versie van een slinger. Hiermee konden de horloges nog net even wat kleiner worden gemaakt. In datzelfde jaar maakte Karel II van Engeland het vest populair en wilden modieuze edelen een mooi zakhorloge dat ze in hun vestzak konden bewaren. Het waren overigens alleen de rijke mensen die een zakhorloge konden betalen. Een zakhorloge stond dan ook echt gelijk aan een hoge status in de maatschappij. Naarmate de tijd vorderde is de ketting van het zakhorloge verdwenen en hebben we alleen nog de horloges die je om je pols draagt.

Nog veel meer te weten komen?

Als het goed is heb je dankzij de info uit dit artikel een beter beeld gekregen over de historie van horloges en over de wijze waarop deze unieke uitvinding tot stand is gekomen. Op zoek naar de beste zakhorloges voor dames en heren van dit moment? Door snel een kijkje te nemen in het aanbod is het ook voor jou mogelijk om uit te komen bij het model wat echt past bij wat je al die tijd al zocht. Mocht je nog veel meer te weten willen komen over horloges in het algemeen dan heb je geluk. Hier op de site zijn er namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je zeker even goed door zou moeten lezen.

Geverifieerd door MonsterInsights